Гитхорн – селото без пътища

posted in: Европа, Холандия | 0

Гитхорн в Холандия е едно невероятно спокойно селце, което е много по – различно от всичко, което сте виждали по време на екскурзиите ви. То е с една естествена, натурална красота, че чак не изглежда истинско. Старата част на селото е без пътища, само с водни канали и пешеходни пътеки. Има стотици мостчета свързващи всяка къща от селото с останалия свят.Разходката в селото става с наета лодка. С нея леко се плъзгате покрай старите, но красиви къщи на Гитхорн. Ако се отклоните от някой канал, отново ще трябва да се промъкнете под поредния мост, по който съседите си ходят на гости.

Това не е Венеция или Амстердам. Това е тихото, спокойното и отдалеченото село Гитхорн. Толкова е спокойно, че прякорът му на „Холандската Венеция“ може да ви даде фалшиво впечатление за размера, тълпите и комерсиализма.

В Гитхорн, най-силният звук, който обикновено се чува е шума на патиците във водата или шума от други птици по дърветата. Въпреки, че е пълно с туристи, всички говореха тихо и нямах усещане, че съм в известна туристическа дестинация. Гитхорн е много известно за китайските туристи. Над 200 000 на година посещават селото. В деня когато аз бях там, над 80-90 процента от туристите бяха китайци.

Малкото селище е абсолютно зависимо от водните си пътища, тъй като много от къщите не могат да се достигнат по шосе. Когато пощальонът доставя пощенската си пратка, пътува с лодка.

Името Giethoorn произхожда от откриването на първите жители на стотици кози рога (gietehorens) в мочурищата, останки от наводнения от 10-ти век. Днес няма кози рога и обстановката е съвсем различна.


Селото е основано през 1230 година от бежанци от Средиземноморския регион. По късно селището е заселено от менонити. Менонитството е протестантска пацифистка секта. До 16 век всички жители на Гитхорн са били менонити. След това се заселват и семейства с различни християнски вярвания. До средата на 20 век църквата е била много силна в Гитхорн.

Първите жители на Гитхорн са се прехранвали с добив на торф. Торфът се получава от разлагане на растения в продължение на хиляди години. Използва се за гориво и за тор. Около селото има няколко езера и при копането за торф, прокопаните места са се наводнявали бързо. Така постепенно селото е станало заобиколено от всякъде с канали.

По каналите можете да срещнете десетки моторни лодки под наем, но с вместо извънбордови мотори, лодките под наем използват електрически двигател и за това ги наричат „Шепнещи лодки. Има канута, има и лодки, задвижвани с бутане по дъното чрез помощта на дълги колове. Лично аз ползвах нещо като голяма закрита лодка или малко корабче за около 20 човека, с пейки и маси в него. Въпреки големината му, то се движеше леко и безшумно и сякаш галеше водите и се умилкваше около всяко мостче.

През целия ден мина само една лодка с извънбордов двигател – шумна и смърдяща..

В Гитхорн има достатъчно заведения около каналите. Винаги може да изберете най-подходящото за вас. Ние седнахме в един ресторант и след 15 минутно чакане някой да ни обърне внимание, станахме. Отидохме в друг ресторант и поисках менюто, което беше на рекламата на входа им. Оказа се, че жената от персонала не знаеше за какво става дума. Наложи се да отида да го снимам за да и го покажа. Спокойствие и безхаберие беше обхванало всички. Явно беше заразно.

Гитхорн става известен след като там е снимана холандската комедия Fanfare през 1958 година. От този момент до сега туризма се разраства. Местния водач на лодката с която обиколях из каналите, ми каза, че от 6-7 години, туризма (хотели, заведения, лодки под наем, сувенири и т.н.) е единствения източник на доходи за селото.

Многото канали и туристическия поток са предимно в южната част на селото. В северната част почти няма туристи, аз видях само един основен канал, но е много тихо и невероятно спокойно. По стечение на обстоятелствата първо попаднахме там. Седнахме да си починем в едно кафе. Сервираха ми страхотен ябълков пай. Любезната стопанка ми подари няколко книжки за да се запозная какво предлага Гитхорн. Накрая ми даде адреса, който въведох в GPS системата за да посетя района с каналите.


Много вероятно е да не сте чували за Гитхорн, но ако имате възможност когато сте на екскурзия в Холандия, организирайте си посещение на това село. Няма да останете разочаровани. Пак от водача на лодка разбрах, че сезона започва от Април. Май и Юни е най-подходящото време. Юли и Август влажността е много висока и е малко неприятно лепкаво. 

Leave a Reply