Дворецът Алказар – бижуто на Севиля, Испания

posted in: Европа, Испания | 0

Веднъж на прибиране от екскурзия в Мароко, самолета за по- направо към Гран Канария мина през Севиля. Имахме около 6 часа свободни и отскочихме до този дворец. Беше адска жега, което вероятно е повлияло на мозъка ми защото почти нищо не помня от това първо посещение. Това е причината до сега да нямам пътепис за Алказар.Когато планирах посещението на цирк де Солей в Севиля, през Януари, вмъкнах двореца Алказар като задължителна дестинация за да му се насладя максимално. В никакъв случай не пропускайте този обект, ако сте дори само за един ден в Севиля.Booking.com

.

Алказар е най-стария дворец в Европа, който продължава да се употребява по предназначение, т.е. да бъде резиденция на кралско семейство и до наши дни.


Снимка 1, Севиля, Испания
Входната алея на двореца Алакзар, Севиля, Испания

.
Дворецът Алказар е дострояван през различни исторически епохи и всички са оставили своя отпечатък в архитектурата му. В него има ислямски мотиви, готически, ренесансови, барокови елементи и разни други архитектурни стилове. Резултата е уникалния дворец Алказар, превърнал се в един от символите на Севиля и Испания.


Снимка 2, Севиля, Испания
Двореца Алаказар ни посреща с характерните портокали за Севиля, Испания

.

Двореца Алказар е построен върху основите на по-стара сграда, от времето на римската империя – I век от н.е. След падането на Западната римска империя, Иберия е завоювана от вестготите. Те се задържат по тези земи до началото на 8-ми век. През този период на територията на сегашния дворец е построена ранно-християнска църква.


Снимка 3, Севиля, Испания
Много история има съхранена в двореца Алказар, Севиля, Испания

.

Следващите завоеватели на Иберия са маврите (съюз между араби и бербери). През 914 година маврите построяват цитадела, прикрепена към старите римски стени. През 11 век са построени първите дворцови сгради. От този период са останали само няколко стени.


Снимка 4, Севиля, Испания
Вътрешен двор в двореца Алказар, Севиля, Испания

.

През 13-ти век, маврите започват да отстъпват териториите в Иберия една по една. През 50-те години на 13 век в района на Алказар е построена основната сграда в готически стил. През 14 век са добавени сградите в стила Mudejar – смесица от испански и ислямски архитектурни елементи.


Снимка 5, Севиля, Испания
Различни стилове са смесени в двореца Алказар, Севиля, Испания

.

В края на 15-ти век католическите монарси пристигат в Севиля и се настаняват в Алказар. Живеят, раждат се и умират много крале и кралици в този дворец, чак до наши дни. Последно през 1995 година в него е бил коктейла по случай сватбата на дъщерята на крал Хуан Карлос I.


Снимка 6, Севиля, Испания
Пано с Великата Армада, Двореца Алказар, Севиля, Испания

.

Аз пробягах през Испанската история, за да се опитам да ви разкажа, защо в Алказар можете да видите всякакви архитектурни стилове. Вълнуващо е да усетите различните исторически епохи само в един дворец. Ако не сте фен на историята и не ви вълнува Иберия с нейните перипетии, то може просто да се насладите на архитектурните стилове и райските градини.

 

Справочници за Севиля, Испания

Севиля и Андакусия, като цяло, са богати на туристически обекти. За тях може да научите повече от тези справочници. Доставката е безплатна до всяка точка на Земята.


Снимка 7, Севиля, Испания
Външна стена на двореца Алказар, Севиля, Испания

.


Снимка 8, Севиля, Испания
Част от парка на двореца Алказар, Севиля, Испания

.


Снимка 9, Севиля, Испания
Двореца Алказар, Севиля Испания

.


Снимка 10, Севиля, Испания


Снимка 11, Севиля, Испания


Снимка 12, Севиля, Испания


zzz


zzz

zzz

Ключов елемент в двореца Алказар са градините. Те са присъствали в най-стария проект на двореца и са подложени на големи промени през всички векове. Не знам от кога са портокаловите и лимоновите дръвчета, но те привнасят много свежест в дворцовите градини.


zzz
Портокаловите градини в двореца Алказар, Севиля, Испания

.


zzz
Двореца Алказар, Севиля, Испания

.


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz


zzz

Дали така изглежда пътят с бялата светлина или си е просто изхода от двореца Алказар.

zzz
Изхода на двореца Алказар, Севиля, Испания

.

Това кратко пътуване из по-красивата част от историята на Иберийския полуостров си заслужава изцяло. Ако имате повече време, не бързайте. Разходете се, отпуснете се, насладете се на това Севилско бижу – двореца Алказар. Така ще обогатите екскурзията си от към преживявания.

 

Прочелите тази публикация се интересуват и от :

“Севиля, столицата на Андалусия – за всекиго по нещо”
“Plaza de Toros de la Maestranza в Севиля”

Организирани екскурзии

Аз рядко ползвам организирани екскурзии от България до чужбина, но и рядко изпускам онлайн екскурзиите по места.

Leave a Reply