Дворецът Алказар – бижуто на Севиля

posted in: Европа, Испания | 0

Веднъж на прибиране от екскурзия в Мароко, самолета за по- направо към Гран Канария мина през Севиля. Имахме около 6 часа свободни и отскочихме до този дворец. Беше адска жега, което вероятно е повлияло на мозъка ми защото почти нищо не помня от това първо посещение. Това е причината и до сега да нямам пътепис за Алказар.Сега, през Януари, вмъкнах двореца Алказар като задължителна дестинация за да му се насладя максимално. В никакъв случай не пропускайте този обект, ако сте дори само за един ден в Севиля.

Алказар е най-стария дворец в Европа, който продължава да се употребява по предназначение, т.е. да бъде резиденция на кралско семейство и до наши дни.

Дворецът Алказар е дострояван през различни исторически епохи и всички са оставили своя отпечатък в архитектурата му. В него има ислямски мотиви, готически, ренесансови, барокови елементи и разни други архитектурни стилове. Резултата е уникалния дворец Алказар, превърнал се в един от символите на Севиля и Испания.

Двореца Алказар е построен върху основите на по-стара сграда, от времето на римската империя – I век от н.е. След падането на Западната римска империя, Иберия е завоювана от вестготите. Те се задържат по тези земи до началото на 8-ми век. През този период на територията на сегашния дворец е построена ранно-християнска църква.

Следващите завоеватели на Иберия са маврите (съюз между араби и бербери). През 914 година маврите построяват цитадела, прикрепена към старите римски стени. През 11 век са построени първите дворцови сгради. От този период са останали само няколко стени.През 13-ти век, маврите започват да отстъпват териториите в Иберия една по една. През 50-те години на 13 век в района на Алказар е построена основната сграда в готически стил. През 14 век са добавени сградите в стила Mudéjar – смесица от испански и ислямски архитектурни елементи.

В края на 15-ти век католическите монарси пристигат в Севиля и се настаняват в Алказар. Живеят, раждат се и умират много крале и кралици в този дворец, чак до наши дни. Последно през 1995 година в него е бил коктейла по случай сватбата на дъщерята на крал Хуан Карлос I.

Аз пробягах през Испанската история, за да се опитам да ви разкажа, защо в Алказар можете да видите всякакви архитектурни стилове. Вълнуващо е да усетите различните исторически епохи само в един дворец. Ако не сте фен на историята и не ви вълнува Иберия с нейните перипетии, то може просто да се насладите на архитектурните стилове и райските градини.

Ключов елемент в двореца Алказар са градините. Те са присъствали в най-стария проект на двореца и са подложени на големи промени през всички векове. Не знам от кога са портокаловите и лимоновите дръвчета, но те привнасят много свежест в дворцовите градини.

Дали така изглежда пътят с бялата светлина или си е просто изхода от двореца Алказар.

Това кратко пътуване из по-красивата част от историята на Иберийския полуостров си заслужава изцяло. Ако имате повече време, не бързайте. Разходете се, отпуснете се, насладете се на това Севилско бижу – двореца Алказар. Така ще обогатите екскурзията си от към преживявания.
Booking.com
Още хотели в Севиля

 

Прочелите тази публикация се интересуват  и от :

“Севиля, столицата на Андалусия – за всекиго по нещо”
“Plaza de Toros de la Maestranza в Севиля”

Leave a Reply