Дом за малки слончета, Найроби, Кения

posted in: Африка, Кения | 0

David Sheldrick Wildlife Trust е организация за защита на дивата природа. Основана е от 1977 г. от д-р Dame Daphne Sheldrick, в чест на покойния и съпруг David Leslie William Sheldrick- естествоизпитател и основател на Националния парк „Tsavo East” в Кения.Мисията на Sheldrick Wildlife Trust включва антибракониератво, охрана на околната среда, повишаване на обществената осведоменост, решаване на проблемите с хуманното отношение към животните, ветеринарна помощ за животните в нужда, спасяване и отглеждане на сираците слонове и носорози.

Бракониери избиват големите слонове и носорози заради техните кости, рогове и бивни. Новородените остават без грижи и без David Sheldrick Wildlife Trust нямат шанс да оцелеят. Към днескашна дата успешно са спасени 150 новородени слончета и успешно са интегрирани в естествената им среда.

За едно слонче семейството е много важно. Две години слончето се изхранва с мляко от майка си. Когато майка му е убита, то е обречено. Дълги години в David Sheldrick Wildlife Trust се опитвали да намерят правилната формула за млякото, за да бъде то прието и питателно за малките слончета.


Много важно е след тази помощ от страна на хората, животните да могат да се интегрират в естествените си условия в природата. Това е и причината, да няма постоянен достъп на посетители до малките слончета за да не свикват с хората. Работното време за посетители е всеки ден от 11:00 до 12:00, когато ги хранят и слончетата имат СПА процедури- прашни и кални бани. Входа е 10 лв.

Групата пристига за обяд.

Първата бутилка с мляко е изпита. Малкото очаква втората.

Имаше голям брой посетители. Всички се радваха искренно на малките лакомници. Изживяването беше страхотно.

Новите зъби създават проблеми и почесване на венците е истинско удоволствие. Симпатягата положи огромни усулия за да постигне целта си.

Снимките не спираха. Шоуто си заслужаваше.

Един позакъснял гладник бързаше за млякото си. Беше излишно. Мляко имаше за всички.


Лакомника нямаше търпение да приключи и с втората бутилка.


Изплакване на устата след вкусното мляко.

Помощник служителя на фирмата.


Може би най – малкия сред групата – още се клатеше на краката си.


Прашната баня е неповторимо удоволствие. Личеше му, че искаше никога да не свършват грижите за него.Малчугана е доволен от обслужването и се оттегля.
Цялата група се прибира, доволна и сита.

Пристига втора смяна за обяд.

За батковците и каките също има по две бутилки мляко.

Водата след млякото е задължителна.

Тази група са фенове на други СПА процедури – кални вани.


Колективна баня. Обясниха ни, макар, че кожата им да изглежда дебела, тя е много чувствителна и всякакви насекоми много ги дразнели. Калта изсъхвала върху кожата им и така се предпазвали от летящите досадници.

Тинейджърски кални игри – явно удоволствието беше неземно защото с нежелание си тръгваха след подвикванията на персонала.

Ако сте в Найроби, това шоу не трябва да се пропуска. Потърсете мястото при чичко Гъгъл и не закъснявайте, отворено е само 11:00 до 12:00. Кратката разходка до тези слончета ще запомните за винаги.

Leave a Reply