Дубай, ОАЕ – очарователна или прехвалена приказка (Част2)

posted in: Азия, ОАЕ | 1

Както сигурно сте чували, в Дубай и автобусните спирки са с климатик. Местните малко са повредени на тази тема. Не знам защо, когато навън е 40-50 градуса, климатика трябва да е настроен на 20 градуса. Считам, че и 25-26 е достатъчно ниска температура. Да, да, ама не.

При всяко влизане в хотелската си стая настройвах климатика на 25 и всеки път хотелския персонал го правеше 22. Така и не се разбрахме по този въпрос.
Централната част на града беше заобиколена от многолентов път. Хотела ми беше непосредствено, от външната част на този път. За да се пресече пешеходно пътя и да се стигне до МОЛа можеше да се ползва климатизиран тунел с подвижни тротоари. Много удобен вариант, имайки пред вид какъв ад е навън.


Снимка 1, Небостъргачите на Дубай

Климатизиран пешеходен тунел, Дубай

.

Небостъргачите на Дубай

Една добра причина да посетите Дубай е да се нагледате на небостъргачи. Лично аз бях виждал само някои не много високо в Лондон. След първите 2-3 дена, небостъргачите не ми се виждаха чак толкова високи. Бях свикнал с тях и вече ме изненадваха само с формата си, но не и с височината си.
За да стигнете до Дубайските небостъргачи, първо планирайте полета си до там.


Снимка 2, Небостъргачите на Дубай

Небостъргачи-близнаци, Дубай

.

Снимка 3, Небостъргачите на Дубай

Небостъргач до небостъргача, мила моя майно льо, Дубай

.


Снимка 4, Небостъргачите на Дубай

Изобилие от небостъргачи в Дубай

.

Земята в града е на емира на Дубай. В града строят само негови фирми. Ако нещо не му харесва, разрушава го и строи нещо ново. Разказаха ми, че един ден решил, че някакъв булевард е прекалено тесен. Преместил всички жители на квартала в нови жилища, разрушил квартала и построил нов път през него.


Снимка 5, Небостъргачите на Дубай

Разнообразие от небостъргачи в Дубай

.


Снимка 5, Небостъргачите на Дубай

Небостъргачи на Дубай

.


Снимка 6, Небостъргачите на Дубай

Небостъргачи на Дубай

.

Погледа ми така свикна с небостъргачите, че след третия ден ми се струваха, че са високи колкото българските 18 етажни блокове. Дори веднъж броих етажи. Стигнах до 40 и се отказах.


Снимка 7, Небостъргачите на Дубай

Най-високия измежду небостъргачите в Дубай

.

Снимката с това шило в небето я правих от площадката пред хотела ми – „Villa Rotana“. Хотела е с чудесно местоположение, на пеша разстояние до Burj Khalifa, фонтаните и най-големия МОЛ.Booking.com

.

Снимка 8, Небостъргачите на Дубай

Небостъргачи на Дубай

.

Строежа на небостъргачи не спира. Поне до 2020 ще се строи. После, вероятно с по-бавни темпове.


Снимка 9, Небостъргачите на Дубай

Строежа на небостъргачи не спира в Дубай

.

Ресторанти и най-интересните обекти в Дубай

Аз имах шанса да бъда развеждан от мои познати, живеещи в Дубай. Това беше огромен късмет. Ако вие го нямате, търсете в Интернет или просто си купете един от тези Справочници на английски език. Доставката е безплатна за цял свят.
Ресторант „Pier 7” в Дубай

Има невероятни ресторанти. Може да намерите всякаква кухня. В Dubai Marina Mall се намира комплекс „Pier 7”. В него посетихме ресторант с ливанска кухня. Гледката от балкона му беше неповторима. Ако не беше непоносимата жега навън, можех с часове да се любувам на нощния пейзаж.


Снимка 1, Ресторант „Pier 7”, Дубай

Логото на „Pier 7”, Дубай

.


Снимка 2, Ресторант 'Pier 7', Дубай

Изглед от терасата на ресторант „Pier 7”, Дубай

.


Снимка 3, Ресторант 'Pier 7', Дубай

Изглед от терасата на ресторант ‘Pier 7’, Дубай

.

В този ресторант решихме да я караме по български, т.е. да започнем с аперитив. Оказа се, че ливанците имали нещо подобно на мастика, но по-слабо. Разреждат го 1:1 със студена вода и го сервират. На фона на сухия режим в града, ставаше за пиене. Е как няма да го пием, след като платихме за него около 60 долара за ? литър.
Няма страшно, това си беше скъп ресторант.

Ресторант с „free menu“ в Дубай

Из града има и чудесни ресторанти на нормални цени. Посетихме турски ресторант, в който заплатихме около 15 долара на човек и ядохме, кой колкото иска. Избора беше огромен. Всичко, за което можете да се сетите. Естествено, алкохол нямаше.


Снимка 1, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за основното ядене в турския ресторант, Дубай

.


Снимка 2, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за гарнитури в турския ресторант, Дубай

.

Имаме и кратка весела история в този ресторант. Бяхме трима колеги в заведението. Настаниха ни на маса и ние станахме за да си вземем за вечеря каквото ни се иска. Аз и единият от колегите седнахме и започнахме вечерята. Ествествено, питието ни беше минерална вода. Третия колега сяда на масата и ухилен до уши ни съобщава, че за разлика от нас, той мисли да си пийва биричка. Поставя една бутилка на масата със доволна физиономия. Веднага му посочихме грешката, че това е безалкохолна ягодова бира,т.е. газиран сироп от ягоди. Убихме му ентусиазма.


Снимка 3, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за мариновани салати в турския ресторант, Дубай

.


Снимка 4, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за салати в турския ресторант, Дубай

.


Снимка 5, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за салати в турския ресторант, Дубай

.


Снимка 6, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за зелени салати в турския ресторант, Дубай

.


Снимка 7, Ресторант с 'free menu' в Дубай

Сектор за десерти в турския ресторант, Дубай

.

 

Бар-ресторант Madinat Jumeirah в Дубай

Като захванах тази тема, ето още едно заведение за чужденци – бара в Madinat Jumeirah. Като пристигнахме започнахме със снимките. Кое първо да снимаш, ако не Burj al Arab.


Снимка 1, Бар-ресторант Madinat Jumeirah, Дубай

Хотел Burj al Arab, Дубай

.

Снимка 2, Бар-ресторант Madinat Jumeirah, Дубай
Хотел Madinat Jumeirah, Дубай

.


Снимка 3, Бар-ресторант Madinat Jumeirah, Дубай

Бар Madinat Jumeirah – отвън, Дубай

.

В Madinat Jumeirah има хотел, пазар и заведения. Това заведение, в което бяхме ние е предназначено предимно за чужденци. Продава се алкохол и след 22 часа продължава като нощен клуб. Цените са сравнително високи: бутилка бира е 12 $, порция вечеря – около 30-40 $.


Снимка 4, Бар-ресторант Madinat Jumeirah, Дубай

Бар Madinat Jumeirah – от вътре, Дубай

.


Снимка 5, Бар-ресторант Madinat Jumeirah, Дубай

Вечеря в Бар Madinat Jumeirah, Дубай

.


Снимка 6, Бар-ресторант Madinat Jumeirah, Дубай

Десерт в Бар Madinat Jumeirah, Дубай

.

В началото в заведението е било посещавано само от чужденци. След това и от преоблечени араби. Сега вече арабите си влизат директно с бялата кандура и не се притесняват, че Аллах ще ги види, че употребяват алкохол.

 

Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Пиша тези пътеписи за лично удоволствие и за да ви давам идеи какво да посетите, ако планирате да бъдете на местата, на които съм бил. При разходките в Дубай или около него може да ползвате тези организирани ексурзии.

На другия ден се върнах в Madinat Jumeirah за да го разгледам подробно.

Разказаха ми, че емира на Дуабй харесвал една жена, но тя не отговаряла на любовта му. Той не спирал да я ухажва. Междувременно се оженил два пъти, до като най-накрая, първата му любов му пристанала и се омъжила за емира. Той и подарил земята, където сега е построен Madinat Jumeirah и в добавка и дал и подобаваща сума за да може да построи каквото си иска. Тя поканила архитекти и други специалисти от Европа и в резултат възникнал този чудесен комплекс.


Снимка 1, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Хотел Madinat Jumeirah, Дубай

.


Снимка 2, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Естествения климатик в Хотел Madinat Jumeirah, Дубай

.

Това което виждате на кулата със стърчащите колове е климатична инсталация. Има някаква архитектурна хитрост и хладен въздух влиза в помещенията без да е използван електрически климатик.

Madinat Jumeirah е във водни канали достигащи до всяка сграда. Предлага се 20-30 минутна разходка само из главните канали за да не се безпокоят гостите. Това е достатъчно за да се насладите на красотата и уникалността на района.


Снимка 3, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Окритите басейни Хотел Madinat Jumeirah, Дубай

.


Снимка 4, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Разходка с корабче из комплекса, Дубай

.


Снимка 5, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Канали, хотели… екзотика в Хотел Madinat Jumeirah, Дубай

.

Корабчето достига до едно по-голямо езеро, от което чудесно се вижда хотел Burj al Arab. Няма как да се посети Дубай и да не се направи снимка на този красавец.


Снимка 6, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Хотел Madinat Jumeirah, Дубай

.


Снимка 7, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Хотел Burj al Arab от към Madinat Jumeirah, Дубай

.

Забелязали ли сте, че на почти всички официални снимки на този хотел са от към сушата. Погледнете на снимката това, което стърчи горе в ляво на хотела. Това е ресторант, подаващ се от двете страни на хотела. Хотела е тесен от към океана, т.е. вижда се една висока вертикална линия. Какво става като се кръстоса с широка хоризонтална линия. Ами да, кръст.


Снимка 8, Комплекс Madinat Jumeirah, Дубай

Хотел Burj al Arab, Дубай (Снимката е от Интернет)

.

Хотела е строен от архитект – християнин. Човека е направил кръст в сърцето на мюсюлманския свят. Когато хотела е открит, емира на Дубай е разходил с яхта емира на Абу Даби, който е и емир на ОАЕ. Казват, че още тогава, емира на ОАЕ е забелязал кръста и е бил възмутен от късогледството на Дубайския емир. Не знам дали тази история е достоверна, но кръста е факт.

 

Къщите – дворци на елита на Дубай

За любимата жена на емира ви разказах. Относно останалите съпруги също на са останали на „сухо”, но техните имоти и съответно дворци, не са чак толкова атрактивни. Те са скрити зад високи огради и достъпа е ограничен. Каквото се вижда от магистралите, това е.


Снимка 1, Къщите - дворци на елита на Дубай

Двореца на една от съпругите на емира на Дубай

.


Снимка 2, Къщите - дворци на елита на Дубай

Оградата на двореца на друга от съпругите на емира на Дубай

.


Снимка 3, Къщите - дворци на елита на Дубай

Двореца на същата съпруга на емира на Дубай

.


Снимка 4, Къщите - дворци на елита на Дубай

Къща на богат жител на Дубай

.

Всички къщи на местните големци са зад високи огради.


Снимка 5, Къщите - дворци на елита на Дубай

Входна врата на къща в Дубай

.

Прочелите тази публикация се интересуват и от :

“Дубай – очарователна или прехвалена приказка (Част 1)”
“Дубай – очарователна или прехвалена приказка (Част 3)”

One Response

  1. Много полезна и приятно поднесена информация! Предстои ни екскурзия до Дубай в краят на месец февруари 2024, но моля Ви дайте информация(име и адрес) на турския ресторант с „free menu“?!

Leave a Reply