Има два вида туристи. Първите използват организирани екскурзии от туристически компании. Други сами си организират всичко. И двата метода има плюсове и минуси.
Екскурзия от туристическа фирма:

+ Плащаш и нямаш грижи за организацията и реализацията на пътешествието. Хотели, полети, местен транспорт, входни билети - всичко това не е ваша грижа.

+ Понякога цените на пътуването и на хотелите са по-ниски по една или друга причина.

- Няма гъвкавост в реализацията на плана на екскурзията. Не могат да се сменят събития, дати и т.н. Не можете да удължавате престой в някой обект, ако ви е харесал и искате да му се насладите. Не можете да пиете кафе когато поискате, а когато ви кажат.

- След няколко дена ставане рано за да сте в график, започваме да се чувствате като "изцеден лимон".

Лично организирана екскурзия:

+ Съществува свобода в организацията. Много често, на място, може да се променят плановете- да се откажеш от нещо в полза на друго по-интересно.

+ Сами решавате кога и колко време да отделите за дадено събитие. Не винаги собствените интереси съвпадат с желанията на 10-20 човека (всички в една организирана екскурзия). За часовете на хранене няма да коментирам.

- Има няколко дена в които трябва да се запазят хотели, полети и дати и часове за събития или посещения. В началото е объркващо, но удоволствието от добре свършената работа е невероятно.

- За да се намери най-евтиния хотел или полет трябва да се следят цените известно време и не винаги може да се намери най-евтиния вариант;

- Сами трябва да си организирате придвижването от обект до обект. Това не е голям минус защото можете да вмъкнете почивка за обяд или кафе, когато пожелаете или просто да поседнете и да се полюбувате на някой парк- нещо почти невъзможно в груповата организация.

Както може би усетихте, аз съм любител на втория вариант. Обичам сам да си организирам екскурзиите. Сам си избирам датите и не се съобразявам с други хора. Мога да си избера подходящ хотел, който да е на 100 м от центъра на един град или друг обект. Минуса с цената на полетите го елиминирам защото намирам датите на най-ниската цена и организирам пътешествията в тези дни. След няколко кратно ползване на сайт за резервация на хотели започнаха да ми дават отстъпка в цените на хотелите плюс някой други преференции. В тази връзка, предоставям ви възможност да ползвате въпросния сайт за резервация на хотели.

Лично аз съм много доволен от booking.com. Не говоря само за основната им услуга, запазването на хотели. Няколко пъти ми се наложи да ползвам и услугите на служителите им по конкретни причини. Винаги резултатите бяха в моя полза:

- В Тенерифе запазих хотел през сайта. Отивайки на място, установих, че пред хотела тече ремонт, част от плана за благоустрояване на града. На рецепцията на хотела бяха крайно не любезни и ми отказаха съдействие. Веднага през booking.com си запазих нов хотел. Писах писмо до сайта и всички финансови въпроси свързани с отказването на първата резервация бяха бързо уредени.

- Запазвайки хотел за Франкфурт направих серия от грешки поради моята сънливост и в резултат разбрах, че съм запазил хотел за 550 евро без право на отказване. После съм отказал резервацията и на практика бях дал 550 евро, а нямах нищо налично. Обадих се на български номер на booking.com и на български език за по-малко от 10 мин. бяха разрешени всички мои проблеми.

Не искам да звуча като техен рекламен агент, но "доброто си е добро".

Винаги четете отзивите на хотелите. Не вземайте "при сърце" всички похвали и оплаквания, а по-скоро си формирайте едно обобщено мнение. Има различни хора и всеки е доволен или недоволен от различни неща. Търсете това, което би удовлетворило вас. Никога не се базирайте само на цената. Бил съм в луксозни хотели за под 100 евро и в хотел за 50 евро, за който и 5 са много.

Внимавайте с опцията "Включена закуска". От закуска до закуска има огромна разлика. Зависи в коя държава е хотела и какво те разбират под закуска. Има хотели за стотин евро, където ще ви сервират боб с наденица за закуска. Веднъж ми дадоха 4 вида хляб с масло за закуска. Стандартната закуска, на която ние българите сме свикнали е т.н. "континентална" закуска. Но зависи и от континента.