Много познати казват, че ме е споходил късмета през средната третина от живота ми. Аз имам друго наименование на думата „късмет“ – материализирано намерение.

Някой, запознати с новите теории за живото-знанието, ще се „усмихнат под мустак“, разбирайки какво имам предвид. Други ще ме погледнат подозрително заради неразбираемия ми изказ. Трети … има ли значение, какво си мислят, когато фактите говорят сами. Като малък четох книгата „Саваните на Кения“ и тя ми стана любима. Нека някой да ми каже каква е вероятността след повече от 30 години да посетя за няколко месеца саваните на Кения без никакво планиране или каквото и да е друго от моя страна.. Късмет ли? Който вярва в него, нека да продължава. До като се реализира късмета му, може да прочете пътеписите ми за Кения.

Ще добавя, че при първото си посещение, така и не участвах в сафари в Кения. Който може, нека да изчисли късмета да ме пратят втори път в Кения само за две седмици, две години след първото ми посещение и този път единствената ми приключение да бъде сафари. Просто искам да кажа, че само красиви мечти не са достатъчни.

Няма невъзможни неща. Щом заклет материалист като мене с математико-аналитично мислене успя първо да повярва, после да пробва, а сега да живее с факта, че личния ми свят е такъв какъвто си го изградя, значи терията по въпроса е вярна. За малко повече от 40 годиня бях посетил само Лондон и Одрин, а през последните няколко години не ми стига времето (нямам толкова отпуска) да осъщества всички планирани екскурзии.

В този блог, пътеписите са изживени от мене. На места съм добавял информация, взета от Инернет защото съм счел, че е любопитна. Повечето снимки са мои, но има няколко и от Интернет. Просто нямаше как да вляза в гетото в Найроби за да снимам лично. Ако някой реши, че съм взаимствал текст или картинка от негова публикация, нека веднага да се обади и ще публикувам линк към оргинала.

За съжаление, решението да направя този блог го взех късно. Това оказа влияние върху някои публикации защото ги писах по стари и малко поизбледнели спомени. Няма как да не се е отразило върху качеството на пътеписа. Въпреки, тези малки неудобства, считам, че сега по-широк кръг от хора могат да прочетат за някои любопитни неща по света и у нас.

Приятно четене.

Желая ви да посетите всички места за които мечтаете. Не забравяйте обаче, че само мечти не са достатъчни.

E-mail: p.iliev@mail.bg

 


Рейтинг класация на българските сайтове 5rov.com