Квартирата в Найроби, Кения

posted in: Африка, Кения | 0

Прибрахме се от пазаруването и решихме, че е крайно време водата да се е стоплила. Уви. Отново от крановете течеше само студена вода. Случайно бутнах въртока на крана в другата посока, със синята точка- потече топла вода. Явно всички кранове бяха обърнати, в положение „синьо” има топла вода, в положение „червено” – студена вода.

Имахме и друга изненада, в тоалетната от казанчето течеше гореща вода.

Една позната, живееща тука от много години, ни сподели, че трябва да сме доволни, че топлата и студената вода текат от една и съща чешма. По стар английски стандарт, в някои квартири, топлата и студента вода са на различни чешми в една мивка. Тогава вземаш в шепи студена вода и допълваш с топла, като внимаваш да не се изгориш.

След освежаващия душ, трябваше да се запозная с околната обстановка. Ето това са стълбищата в блока.

Ето и градинката под блока.

А това е малкия парк на покрива на блока. Това не е характерно за всяка жилищна сграда. Просто имаме късмет с квартирата. На някои други  има и басейн.

В тази градинка вечер стават чудесни купони, но понякога българите си водят кенийските приятелки и те замръзват от студ при нощните температури от 18-20 градуса. Изчерпахме се откъм якета и жилетки.

Не оставайте с грешното впечатление, че тънем в разкош. Въпрос на късмет е да попаднеш на добра квартира и с добър наем. Не е задължително квартирата да е обзаведена. Имам познати без печка и пералня. Плащат на някоя жена да изпере и изглади. Много са усърдни. Така гладят дрехите, че са по добри и от професионалистките в България. Онзи ден видях как един комар се разчекна на ръба на панталона на един познат.

Като казах, комар, че се сетих за тия гадини в Найроби. Има ги доста. Добре е, че не са маларийни. Официално маларията е изкоренена в Найроби. Ако вдигнеш температура и потърсиш лекарска помощ, първо питат напускал ли си Найроби. Ако кажеш „Не”, изобщо не те тестват за малария.

Това е добре, защото ваксина за малария няма. Няма и 100% лечение, до колкото знам. Лекуват се симптомите.

Ако някой пътува за Кения, желателно е (не е задължително) да си направи ваксина за Жълта треска. Правят ги в ХЕИ. Струват около 80 лв. и е за период от 10 год. За нея няма лечение и следва … летален изход. Не се чува да има огнище на тази болест наблизо, но „покритото мляко, котка не го лочи”.

А колкото до обикновените комари, не са по лоши от нашите родни. За през деня, ако е необходимо се ползва някакъв репелент, а вечер – машинките с лентичките или таблетките. Продават ги тука и дори са по евтини от България.

На прозорците няма комарници. Никъде няма такова нещо. То е цяло чудо, ако има и нормална дограма. Старите къщи са с винкелни дограми, нашата е нова и е със алуминиева дограма от типа на старата алуминиева дограма в обществените сгради в България от преди демокрацията- широка и неприлепваща перфектно.

Всички прозорци се отварят навън. Странно е. Един познат, позабогатял тука си поръчал от новата алуминиева дограма, безбожно скъпа. Монтирали я и … отново се отваря навън. Той полудял и се развикал. Майсторите му казали „Ами на къде другаде да се отваря“. Нямам думи.

Имаше и друг случай. Тука може тока да се плаща в края на месеца, но в някои квартири, за да не избягат квартирантите в края на месеца и да остане неплатен тока, се прави система за предплащане. Монтират се цифрови уреди в апартаментите и те се свързват с електромерите. Плащаш 100 лв и ти дават код. Въвеждаш кода в устройството и ползваш ток за 100 лв. Като свършат парите, спира тока.

Познатите платили и … нямали ток. Добре, че техен познат българин, разбирал от тоци. Започнал да проследява веригите и т.н. Оказало се, че системата за предплащане в техния апартамент, била вързана с електромера на комшиите, а тяхната система, била свързана с електромера на българите. Оправил проблема.

Ето как става електро-разпределението. Такъв трансформатор има почти на всяка улица. Красиво изпълнение.

Може да се нагледаш на инженерни решения. В квартирата ни има почти два пъти повече ключове за лампи, от колко са лампите. Слагали са за да има.

В описа при приемането на имуществото на квартирата фигурираше боята на стените, теракота в стаите, разклонителните кутии на тока, но не бяха описани кухненските шкафчета, например. Както и да е. Нямам намерение да си тръгвам нито със шкафчетата, нито с теракота.

 

Save

Leave a Reply