Кибера – градът на живите мъртъвци, Найроби, Кения

posted in: Африка, Кения | 0

(по материали от Интернет и малко мои впечатления)

Столицата на Кения, Найроби, със своите около 4 милиона души население, е на-големия град в Източна Африка. Както се досещате, най-големия град, би трябвало да има и най-голямото гето. Това е Кибера- адът на Земята. Наричат го и с поетичното име „Градът на сенките”. Често снимки на това място печелят международни награди. Цивилизованият свят дава пари за да изрази съжаление за съществуването на тази клоака, но не смее да се приближи до нея.

През 2009 г. е имал над 170 000 души население. Сега се предполага, че са надхвърлили 1 милион. Това е най-голямото гето в Африка и третото по големина в света. Там няма вода, няма и канализация. Никога не викайте „Помощ”, ако ви насилват или грабят, защото там полицията никога не влиза.

(От Итернет)

По време на строителството на железницата за Уганда, английските колонизатори събрали много работна ръка от Африка и Азия. Вземали ги на краткосрочни договори за работа в адските условия на строежите на железницата, както и в други сфери.

За да живеят с Найроби, работниците трябвало да имат специални разрешения. Английската колониална армия, съставена от нубийци, получила разрешение да се засели в южните гористи покрайнини на столицата. Названието „Кибера” произхожда от нубийската дума “kibra” – гора, джунгла.

В следващите 5 години, няколко хиляди  жители от бедните райони си направили жилище в района. Кибера растяла и потъвала в нищета. В продължение на 90 години, за които се сменили 3 администрации и Кения придобила независимост, никой нищо не е направил.

(От Итернет)

В Кибера живеят представители на всички племена. Погълнати от отчаяние, всеки ден към столицата се стичат стотици или хиляди хора с надеждата да намерят работа за да оцелеят. Къде другаде ще отседнат, ако не в Кибера.

Какво е Кибера? Това е над 600 хектара мръсотия, воня и отчаяние. По земята се търкалят използвани презервативи. Ако намерите черна торбичка боклук, трябва да знаете, че това може да е използвана тоалетна за еднократна употреба, изхвърлена от някой кениец. Но вие никога няма да я намерите, защото никога няма да влезете там. Може да си намерите проститутки за няколко минути, но всичките ще бъдат заразени със СПИН. Те продават нещастните си гладни тела за да нахранят децата си с Ugali (варено царевично брашно).

(От Итернет)

Кибера е като черна дупка поглъщаща всички ресурси и средства по направление на ООН за подобряване положението в Източна Африка.

Хората живеещи в Кибера имат само една цел- да доживеят до утре и да заработят средства за еднодневна храна. По една година спестяват за да купят скрин на стойност 50$. Скрина е най-скъпата вещ в много семейства.

Престъпността е огромна. Над 90% от населението на Кибера се страхува да остане в дома си, дори и през деня.

Най- големия бич на Кибера е СПИН-а. Масово не се знаят правилата за контрацепция. Количеството на болните е достигнало около 1 милион души и продължава да расте.

 (От Итернет)

Казват, че Кибера е по-голяма атракция от Египетските пирамиди. Жителите отдавна не обръщат внимание на колоните „Мерцедеси” и „Джипове”. Местните са свикнали белите туристи да ги разглеждат като животни в зоопарк. А белите се готвят за разходките, все едно, че ще ходят на сафари в саваната. Както се казваше в един стар расистки виц – на сафари за „носърчета”.

. . .

Аз съм преминавал с 80 км/ч покрай Кибера. Винаги гледката ме е поглъщала. Безкрайна площ от ламарини, скриваща подробностите от погледа на преминаващите. Къщите са ламаринени, оградите, всичко, което се ползва е от ламарини. Спасява ги само добрия климат, т.е. липсата на студ.

Виждал съм от близо населението и условията на живот в бедняшките квартали на Найроби, които не са гето. Ужасяваща гледка на безкрайна мизерия. Винаги преминават тръпки по мене като видя тези места. Не искам да си представям как изглежда Кибера от вътре.

Ето това което заснех през прозореца на префучаващия автомобил. Вероятно шофьора (местен) го беше страх да не прихване нещо по въздуха от Кибера.

Save

Leave a Reply