Кукенхоф, Холандия – най-голямата градина с лалета в света

posted in: Европа, Холандия | 0

Кукенхоф, Холандия – най-голямата градина с лалета в света

От 400 години в Холандия се отглеждат лалета. Резултата от 4 вековното култивиране може да види в градините на Keukenhof. Всяка година от март до май се отваря парка Keukenhof – най-голямата цветна градина в Европа, мисля, че и в света.

Името си „Кухненска градина” идва от 15 век, когато на това място са се отглеждали билки и подправки за кухнята на близкия замък. През 1949 година по идея на тогавашния кмет на съседния град Лисе, градината се превръща в цветна изложба, където производители от Холандия, Европа и света показват цветя, продукт на кръстоски и хибриди с неописуем вид и цвят. Има открити градини и закрити павилиони.Над 7 милиона стръка цвят са нещо уникално и не трябва да се пропускат. Билети могат да се взема на място, но може да се купят и онлайн. Билета онлайн е 17 евро. Паркинга е 6 евро за един ден.
До Keukenhof може да стигнете с кола от Амстердам или да ползвате обществен транспорт от Амстердам, Харлем или други градове. Възможно е да ползвате и организирани екскурзии от различни градове. Можете да организирате всичко онлайн.


В парка има достатъчно ресторанти и кафета. Въпреки огромния поток от посетители не видях някой да е недоволен, че не е обядвал.
По време на цветното изложение се провежда и Парад на цветята. Коли с цветя преминават по определен маршрут. Парада завършва в Харлем.

Аз бях отседнал в Амстердам и естествено, планирах и посещение на Keukenhof. Бях с кола под наем и за около 30-40 минути се прехвърлих до парка. Организацията на паркинга е повече от перфектна. Хиляди коли бяха подреждани една по една. Не забравяйте да си платите паркинга на касите. Ще ви поискат билета на излизане от паркинга.


Аз бях с онлайн билет. Не знам как е всеки ден, но в деня на моето посещение, въпреки многохилядния поток, касите успяваха да се справят много успешно. На практика нямаше значение дали си с предварително закупен билет или ще си го купиш на място. Имаше толкова много каси, че нямаше повече от 4-5 човека на каса.


Снимка 1, Кукенхоф, Холандия

Парка е място, където всеки изпитва удоволствие от невероятната красота, с която се сблъсква и това го прави щастлив. Хората излъчват позитивна енергия. Когато влезете в парка, ако можете да усещате енергетиката на мястото ще установите прилив на супер силна позитивна енергия. Още преди да сте видели и първото цвете, вече се чувствате някак си особенно – радостен, окрилен, дори и щастлив без видима причина. Лично аз усетих приятните гъделичкащи тръпки по гърба си още на първите метри в парка.

Снимка 2, Кукенхоф, Холандия


Снимка 3, Кукенхоф, Холандия

Отглеждането на лалета започнало в Персия. Първите писмени източници са от XI – XII век. После лалето попада в Османската империя. Били са любимци на султаните. В Европа лалето попада през XVI век благодарение на австрийския посланик в Османската империя. Лалетата са били отглеждани само от високопоставените особи.


Снимка 4, Кукенхоф, Холандия

В Холандия лалетата попадат през 1570 година. Започва истинска истерия по тях. Започва неистова спекула на пазара за цветя. През 1623 година една луковица се е изтъргувала за 1000 флорина, докато средния годишен доход е бил 150.
През 1637 година балонът на надутите цени за лалета се е спукал и на пазара настъпила масова паника. Фалитите били масови. От тогава съществува израза „tulipmania”, като нарицателен израз за финансов балон.


Снимка 5, Кукенхоф, Холандия

Знаете ли, че чудноватите форми на някои сортове за резултат от заразяване на лалетата от вирус. Именно тази аномалия е послужила за началото на лалеманията в Холандия.

Снимка 6, Кукенхоф, Холандия

Има и любопитни факти свързани с Холандия и лалетата. Пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa нeмцитe oкyпиpaт Xoлaндия, a кpaлcкoтo нидepлaндcкo ceмeйcтвo e eвaкyиpaнo в Kaнaдa. Кpaлицa Юлиaнa била бременна и трябвало да ражда. За да може детето и да претендира за холандския престол, трябвало то да бъде родено на холандска територия.

B бoлницa в Oтaвa, cтaятa в бoлничния дoм cъc cпeциaлeн yкaз нa кaнaдcкoтo пpaвитeлcтвo билa oбявeнa зa тepитopия извън кaнaдcкaтa юpиcдикция. Там кралицата родила третата си дъщеря Маргарет.
Cлeд зaвpъщaнeтo cи в Xoлaндия, в знaк нa блaгoдapнocт, кpaлcкoтo ceмeйcтвo вcякa гoдинa изпpaщa xиляди лyкoвици нa лaлeтa в Oтaвa, къдeтo ce пpoвeждa eжeгoдeн фecтивaл нa лaлeтaтa.


Снимка 7, Кукенхоф, Холандия

Не мога да опиша красотата с думи за това ви предоставям снимките си. Дано поне малко да ви предам тръпката от цветната магия.


Снимка 8, Кукенхоф, Холандия


Снимка 9, Кукенхоф, Холандия


Снимка 10, Кукенхоф, Холандия


Снимка 11, Кукенхоф, Холандия


Снимка 12, Кукенхоф, Холандия


Снимка 13, Кукенхоф, Холандия


Снимка 14, Кукенхоф, Холандия


Снимка 15, Кукенхоф, Холандия


Снимка 16, Кукенхоф, Холандия


Снимка 17, Кукенхоф, Холандия


Снимка 18, Кукенхоф, Холандия


Снимка 19, Кукенхоф, Холандия


Снимка 20, Кукенхоф, Холандия


Снимка 21, Кукенхоф, Холандия


Снимка 22, Кукенхоф, Холандия


Снимка 23, Кукенхоф, Холандия


Снимка 24, Кукенхоф, Холандия


Снимка 25, Кукенхоф, Холандия


Снимка 26, Кукенхоф, Холандия


Снимка 27, Кукенхоф, Холандия


Снимка 28, Кукенхоф, Холандия


Снимка 29, Кукенхоф, Холандия


Снимка 30, Кукенхоф, Холандия


Снимка 31, Кукенхоф, Холандия


Снимка 32, Кукенхоф, Холандия


Снимка 33, Кукенхоф, Холандия


Снимка 34, Кукенхоф, Холандия


Снимка 35, Кукенхоф, Холандия


Снимка 36, Кукенхоф, Холандия


Снимка 37, Кукенхоф, Холандия


Снимка 38, Кукенхоф, Холандия


Снимка 39, Кукенхоф, Холандия


Снимка 40, Кукенхоф, Холандия


Снимка 41, Кукенхоф, Холандия


Снимка 42, Кукенхоф, Холандия


Снимка 43, Кукенхоф, Холандия


Снимка 44, Кукенхоф, Холандия


Снимка 45, Кукенхоф, Холандия


Снимка 46, Кукенхоф, Холандия


Снимка 47, Кукенхоф, Холандия


Снимка 49, Кукенхоф, Холандия


Снимка 49, Кукенхоф, Холандия

Снимка 50, Кукенхоф, Холандия


Снимка 51, Кукенхоф, Холандия


Снимка 52, Кукенхоф, Холандия


Снимка 53, Кукенхоф, Холандия


Снимка 54, Кукенхоф, Холандия


Снимка 55, Кукенхоф, Холандия


Снимка 56, Кукенхоф, Холандия


Снимка 57, Кукенхоф, Холандия


Снимка 58, Кукенхоф, Холандия


Снимка 59, Кукенхоф, Холандия


Снимка 60, Кукенхоф, Холандия


Picture 1

Picture 2

Leave a Reply