Лансароте, Испания – острова атракция, Част 1

Чували ли сте за Лансароте? Може би –да, може би -не. Това един от Канарските острови, незаслужено е минал леко в сянка, скрит зад известността на Гран Канария, Тенериде и Фуертевентура. Името му идва от генуезкия мореплавател Lancelotoo Malocello. Стотина година по-късно е преоткрит от кастилците и станал испанско владение.

Лансароте е остров с пейзаж, който никога не сте виждали. Можете да се отдадете на екскурзии, отдих на плажа, добра храна и местно вино, и … кой каквото си поиска. На острова се намира живия вулкан Тиманфая.

Стилът на сградите в Лансароте е уникален. Всички са абсолютно бели, а повечето са двуетажни постройки с дървени балкони. Този архитектурен стил е наложен от родения на острова архитект, художник и скулптор César Manrique.

Разхождайки из градовете на острова ослепявате от белота. Това предава неземен вид на населените места.

1.Курортът Puerto del Carmen

Хотелът ни беше в курорта Puerto del Carmen. Целия град, включително и хотела ни не бягаше от бялата традиция.

Хотела ни в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Хотел Tisalaya Apartments Lanzarote в Puerto del Carmen, Лансароте

.

Резервирайте хотел в Puerto del Carmen
Наемете частен апартамент

На острова целогодишно е топло и сухо. Това създава условия за постоянен цъфтеж на местните представители на растителния свят. Техния цвят на фона на белите сгради може само да възхищава ценителите на екзотиката.

Улица в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Красивите улици на Puerto del Carmen, Лансароте

.

На острова има над 20 км плажове. На снимката е плажа на Puerto del Carmen. Залива е отворен на югозапад и това предлага удоволствието да се насладите на залеза, релаксирайки на пясъчната ивица.

Винаги трябва да се съобразявате с неспиращия вятър, който понякога е като лек бриз, друг път по-силен. Натрупаните камъни на снимката, всъщност са бариера срещу вятъра за плажуващите.

Плажа в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Плажните „гнезда“ в Puerto del Carmen, Лансароте

.

Остров Лансароте е опазен от масовия туризъм, както е целял César Manrique. Последните години посещаемостта се увеличава. Има курорти за семеен туризъм, с повече къщи под наем, малко хотели, ресторанти и барове. Има и места като Puerto del Carmen, който си е типичен курорт с многолюдни хотели, заведения, барове и дискотеки. Това обаче не правеше курорта лудница, а някак си всичко се вписваше в спокойната атмосфера на Лансароте. Живата музика не се натрапваше, а най-късните барове затваряха до 03:00 часа.

Срещахме туристи от цял свят, млади и стари. Явно имаше много влюбени из между тях защото хиляди „любовни” катинарчета бяха заключени за да съхраняват любовта на двойките.

Плажа по залез слъбце в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Плажа на залез слънце, Puerto del Carmen, Лансароте

.

Катинарчетата на вюбените в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Символите на „вечната любов“ в Puerto del Carmen, Лансароте

.

Моят поглед вече е претръпнал защото палмите са ми ежедневие, но този крайбрежен парк ме очарова. От снимката не може да се усети спокойствието на тропика, меланхолията на Канарите и очарованието на крайбрежния прохладен бриз час преди залеза.

Парк в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Крайбрежния парк на Puerto del Carmen, Лансароте

.

Плажа ба Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Плаж „в очакване“ на Puerto del Carmen, Лансароте

.

В Puerto del Carmen освен хотели, много къщи се дават под наем. Всички са бели, с малки дворчета с маса и градинки с цветя и кактуси.

Къщите в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Къщи под наем в Puerto del Carmen, Лансароте

.

Двор в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Красивите дворове на Puerto del Carmen, Лансароте

.

По ресторантите може да ви сервират испанска или европейска кухня. Храната е за масовия вкус. Екзотика няма да намерите. Цените са приблизително от 6 до 16 евро за порция, което е средната цена за Канарските острови. Количеството е огромно. За 12 евро ми донесоха над 700-800 грама печени ребра. По-малко от половината бяха достатъчни за да се предам.

След 22:00 часа започва живата музика в някои заведения. Хубавото е, че можете да седнете на чаша сангрия, да слушате с часове и да се наслаждавате на почивката си. Никой няма да ви направи забележка, че не ядете и хабите място.

Нощния живот в Пуерто де ла Кармен, Лансароте
Музика „на живо“ в Puerto del Carmen, Лансароте

.

2.Arrecife – столицата на Лансароте

Столицата на Лансароте е Arrecife. Като населено място съществува още от времето преди испанските завоеватели. С годините града се превръща в главно пристанище на острова защото е естествено защитено от океанските течения.

Arrecife има примамливи плажове, предлага и всичко необходимо за приятната почивка на гостите на града. Столицата се изхранва, развивайки с приоритет туризма.

Плажовете на Аресифе, Лансароте
Огромните плажове на Arrecife , Лансароте

.

Резервирайте хотел в Arrecife
Крайбрежния булевард на Аресифе, Лансароте
Крайбрежния булевард на Arrecife , Лансароте

.

Вътрешния кей на Аресифе, Лансароте
Вътрешния кей на на Arrecife , Лансароте

.

Площад в Аресифе, Лансароте
Пропитите с история площади на на Arrecife , Лансароте

.

Улица в Аресифе, Лансароте
Улици, барчета и … спокойствие в на Arrecife , Лансароте

.

В залива се намира крепостта San José, в момента дом на музея за съвременно изкуство. Прехода до там е по тесни алеи, прекосяващи крайбрежните води на океана.

Пътя до крепостта на Аресифе, Лансароте
Тесните каменни алеи до крепостта на Arrecife , Лансароте

.

Крепостта е построена е между 1776 и 1779 година за да осигури преграда срещу пиратските нападения. По-интересното е, че построяването на крепостта е като жест на краля към местното население. Годините на XVIII век са били години на суша и глад. Положението още повече се влошило след избухването на вулкана Тиманфая. Вулкана унищожил най-продуктивните селскостопански райони. Испанския крал Карлос III загрижен за нищетата на острова, наредил изграждането на крепостта и давал добри заплати на работниците за да издържат семействата си.

Крепоста на Аресифе, Лансароте
Крепостта на на Arrecife , Лансароте

.

3.Jameos del Agua

Преди 3000 години е избухнал вулкана La Corona. Лавата се е стичала към океана по скалистите каньони. Повърхностния слой на лавата се е втвърдил под въздействие на по-хладния въздух. Течната лава, под твърдия похлупак се е отекла в океана и се е получил тунел дълъг 7 км. Около 1500 метра от него сега се намира под водите на океана. Тогава е било над океанското равнище. Твърди се, че това е една от най-интересните пещери в света. Не знам дали е на-интересната, но е най дългата пещера създадена от лава. Намира се в североизточната част на острова.

Пещерата е известна на старото население на острова. При заплаха от нашественици от към океана, те са се укривали заедно с добитъка в нея.

На няколко места има отвори отгоре в пещерата. Получили са се там където клисурата е била по-широка и съответно, повърхностния втвърден слой е с по-голяма повърхност и това го прави по нестабилен. По цялото протежение на тунела са се събирали газове, но в тези райони, газовите мехури са избухвали и пробивали похлупака от втвърдена лава.

Два от тези отвори са входове на интересни атракции. Единия е Jameos del Agua.

Геният от Лансароте, César Manrique е дал живот на черния базалт. Не успях да вляза в обекта, поради огромната опашка от хора желаещи да влязат. Трябваше да чакам с часове. Вътре има ресторант, басейн и градина. Мястото се ползва за различни представления поради невероятната акустика.

В Jameos del Agua се въдят вид слепи раци (Munidopsis Polymorpha). Те дават и емблемата на обекта.

Емблемата на Хамеос дел агуа, Лансароте
Емблемата на Jameos del Agua, Лансароте

.

Океана е много близо до Jameos del Agua. Всъщност водите на океана се промъкват по тунела от лава до басейна и го запълват с тюркоазените си води.

Крайбрежието до Хамеос дел агуа, Лансароте
Океанското крайбрежие до Jameos del Agua, Лансароте

.

Прочелите този пътепис, обикновено се интересуват и от:

Лансароте – острова атракция, Част 2

Лансароте – острова атракция, Част 3

Канарските острови

Испания

Leave a Reply