Невероятният Aït Ben Haddou и филмовият Ouarzazate, Мароко

posted in: Африка, Мароко | 0

Според популационната генетика, берберите са дошли от Близкия изток от преди 30 000 години. Най-ранната цивилизация в Мароко е засвидетелствана от около 8000 г. пр.н.е. По-късно, през 1200 г.пр.н.е., финикийците създават пристанища по бреговете на днешно Мароко. Когато те идват, береберите вече са се заселили по тези земи.Нямаше как да посетим Мароко и да не отидем да видим някоя историческа забележителност свързана с берберите. Целта ни беше берберския град Aït Ben Haddou, който е бил важен междинен пункт на пътя на керваните. В него е съхранена наблюдателната кула от преди 3000 години и берберско селище от малко по-късен етап.

Изтървавайки закуската си, която беше от 7:30, в 7:00 ние чакахме пред хотела да ни вземе транспорт за еднодневната ни екскурзия. Бяхме първи, след нас взеха три млади гъркини. Уви, мечтата ни да си останем сами с гъркините беше илюзорна. Събраха се всички микробуси от Маракеш и всички туристи бяхме преместени в един микробус.

zzz Хотелите в Маракеш

Поехме към Планината Атлас, която трябваше да прекосим за да стигнем до целта ни. Пътувахме около 3 часа и добре, че почти през цялото време пътя беше без движение. Атлас е скалиста, усойна и сравнително висока планина- 2200 м беше най-високата точка, до която стигнахме. Следваше спускане в посока на пустинята.


Снимка 1, Атлас, Мароко

Скалистият Атлас, Мароко

.

По пътя подминахме странни селища и отделни сгради. За първи път виждах подобно строителство и всичко ми беше интересно. Все едно не бях в 21 век.


Снимка 2, Атлас, Мароко

Кирпичено селище, Мароко

.


Снимка 3, Атлас, Мароко

Пътуване във времето, Мароко

.


Снимка 4, Атлас, Мароко

Връщане в миналото, Мароко

.

Някои обектите приличаха на палати от приказките. Разказите на Шехерезада бяха оживели.


Снимка 5, Атлас, Мароко

Типичен местен стил, Мароко

.


Снимка 6, Атлас, Мароко

Кадър от Приказките на Шехеразада, Мароко

.

Мароко е 70% бербери и 30% араби, една нехомогенна смес. Арабите живеят в големите градове (Касабланка, Маракеш и др), а берберите навсякъде другаде.

Стигнахме до целта. Пое ни екскурзовод – берберин знаещ английски, френски, немски, италиански и японски.

На 100 м от пътя пред нас се откри една от перлите на Мароканската история – Aït Ben Haddou.


Снимка 7, Аит Бен Хадоу, Мароко

Перлата на мароканската история- Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Някога камилските кервани са тръгвали от района на езерото Timbuktu в сегашно Мали. Целта е била Маракеш. Това са повече от 2000 км. От езерото до Aït Ben Haddou е било 52 дена път. Ние се намирахме на равно разстояние от пустинята и от Маракеш.


Снимка 8, Аит Бен Хадоу, Мароко

Наблюдателната кула на Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Керваните излизайки от пустинята са пристигали в Aït Ben Haddou за да починат 3-4 дни и да заредят с храна и вода, за да преминат през високата планина Атлас. Хиляди години това място е било важна точка от пътя на керваните. Сега е лесно да се прекоси Атлас с моторно превозно, но за керван с камили, това е било труден преход.


Снимка 9, Аит Бен Хадоу, Мароко

Аит Бен Хадоу – важна точка по пътя на керваните, Мароко

.

Aït Ben Haddou е до река, която е пълноводна след зимата и лека полека пресъхва до следващата зима и после цикъла се повтаря. Водата е леко солена, защото слиза от високите част на Атлас и преминава през солни мини. Като намалее водата и солта остава да белее по камъните. Полезна е за домашните животни, които са ходили и продължават да ходят да я ближат. Солта се вижда и сега.


Снимка 10, Аит Бен Хадоу, Мароко

Солената река на Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Селището е уникално със своя вид. Запазено е и вече е под закрилата на UNESCO. Берберите са се пренесли в новия град от другата страна на реката, където ние слязохме. В стария град живеят постоянно само 4 семейства, но всички други семейства всекидневно се връщат в него. UNESCO ги субсидира за да съхраняват и възобновяват старите си занаяти и семействата са обединяват в кооперативи за да го правят.Града се използва за снимане на много филми. Местните печелят като статисти.


Снимка 11, Аит Бен Хадоу, Мароко

Списък на филмите снимани в Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Поради това, че е под опрката на UNESCO са забранени нови строежи и разрушаване на каквото и да е в района. Преди да се появи UNESCO е сниман филма „Лорънс Арабски”. Построена е ето тази порта. Идва UNESCO и сега вече не може да бъде премахната. Филмовия декор става част от историческото наследство на Мароко. Тъпичко, но факт.


Снимка 12, Аит Бен Хадоу, Мароко

Портата от филма „Лорънс Арабски”, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

В началото на града ни посреща арт кича на някаква французойка, която се е взела на сериозно като творец.


Снимка 13, Аит Бен Хадоу, Мароко

Съвременно творчество, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Почти във всяка къща се продава нещо, най-вече сувенири, килими или дрехи. Никой търговец не рекламира нищо. Странно тихо е за пазар. Нито веднъж не чух някой да се обади или подаде нещо. Тази къща малко преди основния квартал си беше цял супермаркет.


Снимка 14, Аит Бен Хадоу, Мароко

Местния супермаркет, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Опитвахме да си представим кадри от познатите ни филми, за които видяхме, че са снимани тука.


Снимка 15, Аит Бен Хадоу, Мароко

Много филмови сцени са били заснети тука, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Ето точно тука е била изградена арената за първия гладиаторски двубой от филма „Гладиатор”. С повече фантазия може да чуете и ударите на мечовете.


Снимка 16, Аит Бен Хадоу, Мароко

Арената за първия гладиаторски двубой от филма „Гладиатор”, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Продължихме навътре в града. Факта, че няма дъждове е запазил тези кирпичени сгради толкова много време.


Снимка 17, Аит Бен Хадоу, Мароко

Запазените сгради на Аит Бен Хадоу, Мароко

.


Снимка 18, Аит Бен Хадоу, Мароко

Уличните пазари на Аит Бен Хадоу, Мароко

.


Снимка 19, Аит Бен Хадоу, Мароко

Хилядолетни руини, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Кухня на открито.


Снимка 21, Аит Бен Хадоу, Мароко

Кухня на открито, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Всичко е автентично- материалите и формите. Архитектурата е адаптирана перфектно към климатичните условия.


Снимка 22, Аит Бен Хадоу, Мароко

Без дъжд, всичко е запазено перфектно в Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Показаха ни един от методите как се правят картините на берберите. Рисуват се с чай и захар. Като изсъхнат се нагряват от обратната страна на листа. Захарта карамелизира и се получават нюанси от жълто до тъмно кафяво според количеството на използваната захар. Може да се добави ярко жълто от шафран, синьо от индигов минерал и още 2-3 цвята от натурални продукти.


Снимка 24, Аит Бен Хадоу, Мароко

Берберско художествено творчество, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Нямаше как да не се кача до кулата от където дежурните наблюдатели са следели керваните и какво става като цяло около града. Имаше нещо вълнуващо да се докоснеш на кула от 3000 години.


Снимка 25, Аит Бен Хадоу, Мароко

Кула от 3000 години, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Отправих взор към пустинята. Снимката не може да пресъздаде неповторимата гледка на безкрайност. Това което се вижда сега е същото, което се е виждало и преди хиляди години. Времето не е променило пейзажа.

Керваните са пристигали по същия този път, който съществува и до днес.


Снимка 26, Аит Бен Хадоу, Мароко

Пътят към пустинята Сахара, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

И са тръгвали към Маракеш по този път.


Снимка 27, Аит Бен Хадоу, Мароко

Пътят за Маракеш, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Магия е слаба дума. Усещане, че съм част от кръговрата започнал преди много време и продължаващ и до днес. Нямаше камилски кервани, но имаше жега, безкрай и вечност, материализирана в керпичения Aït Ben Haddou.


Снимка 28, Аит Бен Хадоу, Мароко

Усещане за вечност, Аит Бен Хадоу, Мароко

.


Снимка 29, Аит Бен Хадоу, Мароко

Истина или приказка, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Реших да слизам от върха. Все още не вярвах, че няма кервани идващи от Сахара. Погледнах за последен път.


Снимка 30, Аит Бен Хадоу, Мароко

Изглед към Сахара, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Долу ни чакаше многоезичния ни гид за да ни заведе в един килимарски кооператив.

Домакина берберин ни каза, че макар да живеят в Мароко заедно с арабите освен религията, друго общо нямат. Всичко е различно- езика им, културата им, занаятите им, всичко. Техния кооператив се занимава с килимарство. Арабите не познавали тъкането на килими. Това било много стара берберска традиция.

Бяхме смесена дружина туристи от различни националности. За всички дарака, вретеното, кросното и стана бяха интересни. Ние си ги познавахме. Правят килими от овча вълна, вълна от агнета, козя вълна и от кактусови влакна. Само последното предизвика моя интерес. За оцветяване се ползват само естествени багрила. За запечатване на цвета се ползва гореща вода, сол и оцет.

Шарките на килимите им бяха идентични с нашите. При добро желание, това си е тема за докторантура, какво и защо имаме общо с берберите.


Снимка 31, Аит Бен Хадоу, Мароко

Берберски килим, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Някога когато момата и момъка са се сгодявали, до сватбата, няколко месеца или година, са нямали право да се виждат и да си говорят. Момата е предавала послания чрез шарките на килимите си към бъдещия си мъж.

За подобен начин на кодиране на послания съм чувал и за нашите килими, но естествено всичко е замряло във миналото.

Предложиха ни за продажба направените килими. Те бяха дестки, във всички шарки и от всички гореописани видове. Не се натрапваха. Казаха цена и се отдръпнаха. Бяха красиви и сравнително евтини, но не се вписваха в съвременния интериор на жилищата ни.


Снимка 32, Аит Бен Хадоу, Мароко

Послания чрез шарките на килими, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Посещението на кирпичения град отиваше към своя край. Разгледахме богато отрупаните със сувенири магазинчета. Дори и продавач не видяхме. Решихме, че субсидиите от UNESCO са достатъчни за да подържат стандарта си и продажбите са допълнителни доходи. Сякаш никой нямаше интерес да се занимава с нас.


Снимка 33, Аит Бен Хадоу, Мароко

Берберска сергия, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Най-известния берберски символ е абсолютно същия като нашата буква „Ж”. На място така и не можах да разбера нищо за него, освен, че е най-известния им символ. По-късно от Интернет прочетох, че символа „yaz” (Яз) или „aza” (Аза) символизира „свободния човек“, което е значението на берберската дума amazigh (амазиг), собственото име на берберите за себе си. Мога с часове да коментирам защо уникалната българска буква „Ж” се явява символ на берберския стремеж за независимост, но това е друга тема.


Снимка 34, Аит Бен Хадоу, Мароко

Символа „yaz”, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Преди няколко години, краля на Мароко, който е владетел и в момента, издал разрешение на берберите да си имат азбука и да я изучават в училище. Берберите някога са имали азбука, но е загубена през вековете. Сега са се опитали да възстановят азбуката си или по-скоро, са си създали нова.,

Всякакви асоциаиции с познати азбуки са позволени.


Снимка 35, Аит Бен Хадоу, Мароко

Берберска азбука, Аит Бен Хадоу, Мароко

.

Не ми се тръгваше, но времето напредваше и екскурзовода ни постоянно ни подканяше. Беше време за последна снимка на това историческо бижу.


Снимка 36, Аит Бен Хадоу, Мароко

Аит Бен Хадоу – историческото бижу на Мароко

.

Отправихме се към Ouarzazate (берберски), Warzazat (арабски) – Врата на пустинята.

Града е известен като място за снимане на филми.


Снимка 37, Оурзазат, Мароко

Филмовият град Оурзазат, Мароко

.

Това не е палма, а антена на мобилен оператор, замаскирана като палма за да вписва в обстановката.


Снимка 38, Оурзазат, Мароко

Антена на мобилен оператор, Оурзазат, Мароко

.

Много от фирмите снимащи в района са оставали и оставят декорите си. Те са събрани в музей на филмовите декори. За да се стигне до него се пресича целия град. За целта е направен широк и удобен път.


Снимка 39, Оурзазат, Мароко

Централния булевард на Оурзазат, Мароко

.

Декори от филми за Египет в Музея за филми.


Снимка 40, Оурзазат, Мароко

Декори за филми за Египет, Оурзазат, Мароко

.


Снимка 41, Оурзазат, Мароко

Филмови декори, Оурзазат, Мароко

.

Подземията за заключване на гладиаторите.


Снимка 42, Оурзазат, Мароко

Гладиаторски килии, Оурзазат, Мароко

.

Тронна зала за не знам кой си филм.


Снимка 43, Оурзазат, Мароко

Филмова тронна зала, Оурзазат, Мароко

.


Снимка 44, Оурзазат, Мароко

Филмов макет на самолет, Оурзазат, Мароко

.


Снимка 45, Оурзазат, Мароко

Дворцова зала, Оурзазат, Мароко

.

Камера от времето на първите филми. Наистина оператора трябва да виртуоз с подобна камера.


Снимка 46, Оурзазат, Мароко

Филмова камера за заснемане, Оурзазат, Мароко

.


Снимка 47, Оурзазат, Мароко

Декори, декори, декори, Оурзазат, Мароко

.

Това е извън музея- поредното филмово студио.


Снимка 48, Оурзазат, Мароко

Действащо филмово студио, Оурзазат, Мароко

.

По пътя за Маракеш забелязах тези естествени природни образувания. Не са филмов декор, просто причудливи форми насред пустошта.


Снимка 49, Оурзазат, Мароко

Природни образувания, Оурзазат, Мароко

.

Смело мога да заявя, че от всичко до сега видяно по света, за мене Aït Ben Haddou беше най-запомнящото и вълнуващото. Препоръчвам ви го горещо. Да посетите Мароко и да не се докоснете поне за миг до берберската история и настояще е немислимо.

Leave a Reply