Разходка из Мадрид, Испания – Част 3

posted in: Европа, Испания | 0

Да продължим с нашата виртуална разходка из Мадрид.
Спирка 13. Puerta de Toledo

Започната е да се строи през 1812 година от правителството на Йосиф Бонапарт. Сериозно преработена и завършена чак през 1827 г.
Има приятни кафета около площада и на мене ми достави удоволствие да си почивам с чаша кафе и да се любувам на Puerta de Toledo.

Ако слезете на тази спирка, можете да се поразходите 15 минути по calle de Toledo на юг и да видите моста „Толедо” (Puente de Toledo).

Моста е пешеходен и украсен със скулптури.


От двете страни под моста е парка Madrid Rio. Парка е красив, добре подреден, но без сенки. Ако го посещавате във слънчево време като нас, препоръчвам да хвърлите един поглед от моста и бързичко да се скриете под дърветата на южната страна на моста.

Парка Madrid Rio е популярно място за пешеходци, велосипедисти и спортуващи, естествено в подходящ климат, а не в адската октомврийска жега.

Обратния път към Puerta de Toledo е доста стръмен. С бавно темпо няма да имате проблеми.
На връщане видях този гараж с оргинален начин да се покаже къде е входа и къде е изхода.

Качвате се от където слязохте в автобуса и продължавате към следващата спирка.

Спирка 14. San Francisco el Grande (Базиликата Сан Франциско)


Понеже хотела ми беше от другата страна на базиликата, можех да правя снимки на залез, нощем и на изгрев слънце.В базиликата има картини на Франциско Гоя. Това прави посещението платено и вътре е забранено снимането. Не става дума за забрана на ползване на светкавици, а за пълна забрана. Вероятно се опасяват някой да не снима скъпоценните им картини и след това да пусне репродукции (разбирай отпечатани копия) на пазара. Понякога не мога да разбера пълния набор от глупости на местните. Ето нещо от фоайето.

В двора на базиликата имаше приятна градинка с рози. Не знам свещенниците ли се грижеха за розите или служителите от местните паркове и градини, но градинката беше подържана добре.

Спирка 15. Catedral de la Almudena

Този е главния храм на Мадридската архиерия (или там както се казва). Там се намира изображението на Света Мария от Алмудена, закрилница на Мадрид. Бях до нея последния ден от екскурзията ми из Испания и вече нямах никакво желание да посещавам храмове.

Спирка 16. Plaza Mayor

Площада представлява един огромен правоъгълник и е построен през 1610 година. Затворен е от всякъде със сгради, което го прави изцяло пешеходна зона.
Plaza Mayor е много посещавано туристическо място. В почти цялата си вътрешна обиколка, площада е покрит с маси на заведения. Естествено, цените са малко по-високи от средните за Мадрид.

В средата на Plaza Mayor се намира конната статуя на Филипе III.
Непосредствено зад една от сградите в югоизточния край на площада открих чудно заведение с фонтан до него – ресторант Leon V. Вкусната кухня и ниските цени ме изненадаха приятно.

Като излезете от западния край на централния площад ще се озовете пред Mercado de San Miguel (Пазара Сан Мигел).


Ако сте на диета и храната е ваш враг, виновен за всичките ви нещастия, прескочете този пазар. Тука храната е издигната на пиедестал. Вкуса и не коментирам (имам си мое мнение към испанската кухня), но външния и вид е уникален.


Спирка 17. Puerta del Sol

Puerta del Sol или Вратата на слънцето е един от най-известните туристически обекти в Мадрид. Името идва от XV век, когато на това място е имало порта на градската стена, сочеща на изток. Поради тази причина над портата имало слънце за украса на портата.
Сега Puerta del Sol е огромен площад.На него се намира символа „Километър нула”. От него символично започват всички радиални пътища тръгващи от Мадрид за различните градове на Испания. Символа е статуя на мечка подпряла се на дърво. Не ме питайте, какво общо има мечката, ниското дърво, Мадрид и неговите пътища.

Непосредствено до единия край на площада се намира Restaurante La Taurina. Ресторанта е с уникален интериор. Собственика е фен на коридата и това може да се разбере от самия вход на заведението.

На всяко свободно местенце по стените и къде ли не в ресторанта е поставено нещо свързващо го с коридата. Има картини, малки скулптури, препарираните глави на различни бикове-герои от предопределено загубени битки.Ако съчетаете престоя си в този ресторант със студена бира и вкусното меню, няма да съжалявате.

Има десетки снимки на реални ситуации от кориди.

Точно срещу Restaurante La Taurina е Къщата на хамона. Името е гръмко, но на практика това е заведение предимно продаващо мезета, сандвичи и т.н. на базата на хамона.
Това название „Къщата на хамона” може да го срещнете на много места. За испанците хамона е нещо като светия граал. Като гледам как го обожават, вероятно вярват, че ги подмладява. Лично чух, как една дама се хвалеше, че били се хранели абсолютно здравословно с мъжа и. Всяка вечер в 23:00 часа вечеряли хляб и хамон. Няма да коментирам.

Спирка 18. Circulo de Bellas Artes (Център на изящните изкуства)

Този център ще го пропусна защото не съм разбера кога съм бил до него.
Спирка 43 – Fuente de Neptuno (Фонтана на Нептун).
Фонтана е от 1786 година, когато Карос III решил да модернизира Мадрид за да заприлича на Санкт Петербург и Париж. От този период са Fuente de Cibeles и Puerta de Alcalá.
Какво ли не е виждал Нептун. По време глада през гражданската война в Испания, на врата му сложили надпис „Дай ми да ям или си прибирай вилицата”. Друг път оцветили водите му в червено.

Спирйка 19. Museo Thyssen

За съжаление нямах време за изкуство. Предпочитам историята.

Спирка 20. Museo Reina Sofia (Музей „Кралица София”)

Националния музей на изкуството „Кралица София” се помещава в стара Мадридска болница. В него има постоянна изложба от творби на испанските творци от XX век. Това е най-посещавания музей в Испания.
Сградата е права, но на панорамната ми снимка нещо се е огънал.

На 200 м от спирката се намира железопътна гара Atocha Cercanias, за която обещах да ви дам още снимки в Част 1 от разходката ни.

Влизайки в нея, непосредствено след входа и няма как да подозирате какво ви очаква. Първите метри са на обикновена гара.
Само няколко крачки след това пред вас се разкрива такава гледка, че не можете да повярвате, че това е транспортно съоръжение. Прилича на малка ботаническа градина под огромен покрив.


Освен многобройните представители на растителния свят има и един представител на животинския.

Вътре в градината, сред дърветата има малка, но оживена зона.
Няма как да се сетите какво е това. Вместо да гонят и да преследват различните гадатели, магове и други представители на окултния свят, събрали са ги в приказната градина. В нея може да видите жени с цигански носии вторачени в стъклени топки, други съсредоточени върху карти Таро и т.н. Има сергии с всякакви предмети от света на окултното. За съжаление, всички говорят само испански и нямаше как да си разбера бъдещето.

Спирка 21. Jardin Botanico

Последната спирка е южно от музея Прадо или условно под него. Там се намира Кралската Ботаническа градина (Real Jardín Botánico).
Входа и е непосредствено до сградата на музея.

В района е приятно за разходка- прохладно и красиво.

За Маршрут 2 няма да ви разправям защото го минах без слизане. Просто седнах и се наслаждавах на гледката, но от втория етаж на туристическия автобус. По трасето е стадиона Santiago Bernabeu, но аз съм фен на Барселона и вече бях посетил стадион Camp Nou. Не проявих интерес към стадиона на Реал Мадрид. Който има желание, срещу около 20 евро може да се разходи из музея и стадиона. Вероятно няма да съжалява.
Не знам дали ви е харесала виртуалната обиколка из испанската столица съчетана с моето описание, но ви препоръчвам сами да обиколите Мадрид. Града има собствен дух. На мен, климата, шума и лудницата не ми допаднаха, но съпругата ми го обожава.


Leave a Reply