Разходка из миналото на Ирландия (Част 1)

posted in: Европа, Ирландия | 2

Както във всяка държава и в Ирландия древната история и митологията се преплитат. Погледнато от страна на митовете и легендите, Ирландската средновековна литература съдържа голямо количество сведения за различните вълни на имигранти заселени на остров Ирландия: Фомори, Фир Болг (народа Болг дошъл от Тракия), и т.н.. Според митологията, последната вълна на новодошлите били Синовете на Миля от Иберийския полуостров.Вероятно истината е преплетена между факти и митове, и тя винаги ще пали въображението на хората и на любителите като мене. Чел съм за Ирландската история и за това нямах никакво съмнение, че обектите свързани с нея ще бъдат цел на обиколките ми из Изумрудения остров, както е бил известен сред античните автори.

Още първия ден посетих Newgrange – паметник от каменна ера (неолита). Newgrange е построен преди около 5200 години (3200 г. пр. Хр.), което го прави по-стар от Стоунхендж и Великите пирамиди в Гиза.


Мястото е известно като Newgrange, но това е само едната гробница. Освен нея има още две – Knowth и Dowth. За посетители са отворени Newgrange и Knowth. До третата може да стгнете, но не и да влезете в нея.

До самите могили в Newgrange и Knowth  не може да се отиди самостоятелно. Паркирате пред посетителския център, купувате си билет за едната или за двете и с автобус ви водят до там. На място ви поема гид и ви развежда из района.

Паркирахме и ние, и този сенчест зелен тунел ни отведе назад във времето.

Като за начало, времевия тунел ни заведе до мястото, където да си купим билетите за пътешествието в миналото. Залепиха ни на ревера по два стикера, че имаме достъп до всички възможни точки на достъп до неолита и продължихме.

Минахме по „моста на забравата” и се пренесохме в една друга реалност.

Другата реалност беше по-красива, по-тиха, по- ирландска. Пред нас се ширнаха тучни ливади покрай бавно помръдваща се река. Ухание на домашни животни изпълни въздуха без да се натрапва, а по-скоро за да те пренеса в един по-истински свят. До този момент бях видял от Ирландия летище, хотел, магистрала и няколко второкласни асфалтови пътища. Това беше първия ми досег до Ирландия такава, каквато я очаквах да я видя.

Стигнахме до малък паркинг за автобусите до двете могили. Качиха ни един от тях и след няколко минутно пътуване се озовахме пред Knowth. В района има 1 голяма могила и още 18 по-малки.

Има много следи от съвременни дейности, че чак ми беше трудно да разбера, кое е от неолита и кое е продукт на съвременността. Например на тази снимка се виждат някакви дървени колове. Нали разбирате, че дървото като материал няма никакъв шанс да оцелее няколко хиляди години за да мога аз да го видя.

Самите могили си бяха истински и носещи на плещите си няколко хилядната си история. Изглеждаха доста запазени, но мълчаливи и криещи тайните си.

Голямата могила има два входа от изток и от запад. Всеки от тях води до разлчина погребална камера. Може да се влиза само от източния. Вътре нямаше какво да се снима. Една стая, съвременно измазана и няколко снимки на намерени артефакти.

Другата врата е с решетка, както виждате на снимката.

Полюбопитствах и си мушнах апарата зад решетките за да снимам. Понеже го правих няколко пъти това упражнение, забравих кой тунел от коя могила е. Не, че има някакво значение.

Най-интересното за този район е, че са намерените повече от 200 украсени камъка. За съжаление съвременната наука няма обяснение какво точно е изобразено на камъните. Самия гид 10 минути общо взето това и повтаряше, че рисунките са уникални, но никой не знае какво означават. Поне разбрахме важната информация, кой камък от къде е донесен.

Повечето арт камъни са наредени около голямата пирамида.

Поне за мене, със сигурност това не са художествени произведения. Това са съхранени знания, но какви, за сега можем само да гадаем. Истината е, че подобни рисунки има и по други места по света. Дали показват, за общ произход на хората или нещо друго общо, поне аз не знам.

1

Последна снимка на мястото и поехме към автобуса.

От Knowth пристигнахме на паркинга и от там поехме към Newgrange.

Величествена, отвън някак си прекалено реновирана, могилата ни очакваше. Все още не можеше да ме обземе онази страст към непознатото и старинното. Могилата отвън имаше прекалено съвременен вид. Все едно едно беше облицована с мозайка направена от местните майстори.

Когато обектът е бил изкопан от археолозите през 60-те и 70-те години, те са открили голямо количество бели кварцови камъни на земята пред входа. Те решили да използват този камък, за да построят фасада за гробницата. Оттогава тази фасада е много критикувана, че не е автентична към оригиналната структура, построена от неолита. Иначе казано, не само на мене ми е направило впечатление странния външен облик.

Над ниския вход има не голям втори отвор. Неговото предназначение е да позволи на слъчнчевия лъч в дена на зимното слънцестоене, 21 Декември, да проникне във вътрешното помещение. Височината на отвора позволява постепенно цялото помещение да се освети. Явлението започва в 9 часа и продължава около 17 минути.

Ние влязохме вътре, но беше забранено да се снима. Възможно е камъните да се изхабят или снимките да откраднат духа на времето.

След входа има дълъг коридор, завършващ в малко кръгло помещение, с три ниши, разположено кръстообразно. Свода е куполообразен, изграден с незидан камък. Завършва със широк отвор, но затворен отвън с голям камък.

Има направена жалка светлинна симулация на събитията случващи се на 21 Декември.

Може би това е единственото място в целия обект, където може да усетите някакво чувство, че се докосвате до нещо много старинно. Заслужава си да се види, макар, че прилича на обикновена каменна пещера, но направена от човек.

Снимката е от Интернет.  https://deirdremorgan1.files.wordpress.com/2014/04/corbelled-vault-at-newgrange.jpg

 

Винаги има много желаещи да присъстват на събитието на 21 Декември. За целта е направена лотария. Всеки посетител, ако иска попълва една карта с данните си и я пуска в кутия. Като наближи датата се теглят късметлиите, които ще присъстват на събитието. За съжаление, това не е гаранция, че избраните ще видят нещо. Ирландското време е прословуто с изненадващите си промени и много вероятно е денят да не е слънчев.

Отправихме към паркинга и от там към посетителския център, по моста, прехвърлящ ленивата река.

Има малък музей в центъра. Показвам ви само две снимки от обектите в музея. Третата снимка е от една пещера с рисунки в Гран Канария. Да виждате нещо общо. Аз „да” и то много.

Много загадки крие Newgrange. Не знам дали съм прав, но останах с впечатлението, че няма скоро да бъдат разгадани. Интересно място, облечено в нови одежди и поради това леко загубило неолитния си вид. Въпреки това си струва да бъде посетено, 5 200 години не са малко.

Изкуство, религия или наука, древните са ни изпратили своето послание. Дали ще го прочетем, зависи от нас.

Не знам дали това е оригинал или копие.

Като цяло организацията е страхотна и поддръжката е на ниво. В посетителския център има магазин за сувенири и много други неща. Аз не харесвам този тип магазини, но този път останах изненадан на добрите предложения. Препоръчвам и пая в бистрото.

Тази екскурзия затвори още една страница от моите мечти. Да, наистина Ирландия е древна страна с обвита в мистика най-ранна история.

2 Responses

  1. Намира се в County (графство) Meath, Ирландия, разположено на 8 км западно от Drogheda на северната страна на река Boyne.
    Нарочно не описвам къде се намира защото няма по лесен начин да се открие един обект, от този да се напише името му в https://www.google.bg/maps 😉 Така или иначе, сега пак ще ползвате същия сайт 😉
    Посетете го. Заслужава си.
    Успех.

  2. Атина Крамер

    Чудесен разказ за нещо много ценно и не толкова популярно. Но…След този порой от информация беше добре да напишете къде точно се намират тези археологически чудеса, г-н Илиев. До кое населено място са в близост?

Leave a Reply