Разходка из миналото на Ирландия (Част 2)

posted in: Европа, Ирландия | 0

Аз не съм фен на музеите в сграда, но тези на открито ги харесвам. Когато ми предложиха посещение на Irish National Heritage Park, веднага се съгласих. Намира се в покрайнините на Уексфорд, в приятно прохладна гориста местност.

Според учените, първите хора живяли в Ирландия около 7 000 години преди н.е. Били номади и за това къщите им били леки и лесно направими или лесно преносими.Според мене учените си copy-paste-ват информацията абсолютно безнаказано. Къщите на древните били като тази на снимката. Предположения. Няма как сламата да остави следи 9 000 години за това ползват Бръснача на Окам и „изрязват” всички ненаучни теории. И какво остава за Мезолита – камъни, дървета, слама, кожи и кости. И много ентусиазъм за да построят Newgrange за да има над какво да се чудим. Скъпи учени, дайте ни поне 1% свобода на мечтите.

Сега следват факти с неразбиваема логика. Древните хващали риба, ловували птици и животни, особено диви прасета. Събирали ядки, плодове и всякакви семена. Всичките им ножове, остриета и т.н. били каменни. „Техният начин на живот бил толкова успешен, че продължил практически непроменен 3000 години.”

Ами щом толкова им се е харесвал живота защо са напуснали каменната ера и тръгнали да откриват металите.

През Неолита или „Новата” каменна епоха започнали да опитомяват прасетата. За съжаление, на острова друго за опитомяване нямало. Почти всички животни, които откриваме сега в Ирландия, тогава не са съществували: едър рогат добитък, овце, кози, коне, кучета, котки, зайци, дори и таралежите. Има ли са мечки и вълци, но са избити.


Пришълци от Европа и от по-далече, донесли знанията за грънчарството и някои други занаяти.

Изцяло сламените къщи били заменени от дървени и започнали да увеличават броя на стаите в жилищата.

Започнали да се появяват мегалитните съоръжения. Преполага се, че са били места за преклонение, вид маркери (за слънцето и т.н.). В Ирландия са известни над 1 500 мегалитни съоръжения.

След като учените не ни дават да мечтаем, ние не можем ли да го направим без тяхната намеса. На местното население им се е харесвало да си живеят в сламени колиби. Как така изведнъж решили да строят каменни съоръжения, при това с доста големи камъни за да си усложняват живота.

Същите мегалити са познати и по нашите земи и ги свързват с траки или пред тракийските народи. Възможно ли е, митовете за Фир Болг (народа Болг дошъл от Тракия) да не са митове.

За тези жители на Ирландия, за които са поставени тези мънички вратички по дърветата със сигурност се знае, че не да от древността. Фей, леприкорни, тролове и т.н. са се появили много по-късно, някъде около XVIII век. Нямам идея от къде са дошли. Може да са си живели в Ирландия, но тогава да са решили да покажат присъствие.

Идва ред на Бронзовата епоха (не, няма сребърна и златна епоха, това не е олимпиада). Мъжете вече са се бръснели със бронзови ножове, а не с кремък. Периода продължил около 2000 години. Били намерени, мечове, щитове и копия и периода е кръстен „героичната епоха”, защото се предполага, че са водили много битки и войни.

Да, да. Бронзовите оръжия остават. Преди това може пак да са се били всеки ден, но няма как да останат до наши дни дървени копия с и щитове направени от дърво и кожа. Отново логиката е непробиваема.

Има доказателства, че през Бронзовата епоха е започнала употребата на алкохол.

Това не ми прилича на пъб, но е датирано, че е от онези години. Прилича ми на място за преклонение и е възможно алкохола да е улеснявал връзката с отвъдния свят.

Около 1000 – 1500 години преди н.е. започнали да се появяват каменните къщи, събрани зад една ограда с порта. На снимката оградата е дървена, но имало и каменни такива. По-богатите започнали да инвестират в сигурност.

Няколко века след н.е. Християнството започнала да пуска пипалата си и в Ирландия. Християнската религия се омесила с много стари вярвания и те били добавени към канона. Поради тази причина църквата на острова се различавала от общо приетата в Европа и за това и се наричала Келстска църква. Някои от Ирландските манастири започнали да стават толкова големи, че можело да се смята, че са малки градове.

Наричат периода Ранно християнски. Аз бих добавили, че това е бил периода на истинската вяра. След това всичко е вмъкнато в калъпа на консервативния римо-католицизъм и всички странности за заличени.

През този период (600 г след н.е.) е изобретен метода на бавното сушене на зърно. Огъня гори в каменно огнище, а над него на сламено легло е сложено зърното. Имало е няколко етажа от постелки. Сега може да ни се струва елементарно, но това изобретение за своето време сигурно е било гениално, спасявайки хората от глад през зимата.

Съоръжението е било толкова важно, че ако някой го ползва без разрешение, се е налагала глоба.

На следващите снимки виждате едно от първите автоматични  съоръжения в Ирландия – водна мелница. Спестило е безкрайно много работни часове на робите, които преди това въртели мелничния камък. Изобретенито не е местно, дошло е от чужбина.

Интересна е легендата свързано с изобретяването. Крал Cormac Mac Art (227 – 266 г.) имал вземане – даване с една млада робия. Както обикновено се случва в живота „от лаф на лаф” робинята взела, че забременяла. Да, но тя била от тези робини, които въртели мелничния камък. Краля почувствал неудобство, извел робинята от мелницата и пратил майсторите си в чужбина да научат нещо ново, като например, как може да се мели зърно без помощта на бременни робини. Те се върнали със идеята за водното колело.

Тази история е много далече от истината, поне с няколко века. Изобретението е от много по късно, но пък показва някои добри качества у похотливия крал.

Езерните селища имали много стара история, още от Бронзовата епоха, но възхода им бил през Ранното Средновековие. Статута им бил в двете крайности. Там живеели или най-бедната прослойка на населението или най-богатите, използвайки ги за лятна резинденция. В случай на нужда били ползвани и за укрепени райони на келтите, когато англичаните ги нападали.

Към момента единствените жители на островните селища са ето тези любопитковци.

Идва периода на всеизвестните Викинги. Те променят голяма част от Европейската история. Специално в Ирландия, те построяват първите градове (Дъблин, Уексфорд, Уотърфорд), секат монети, въвеждат по-модерно изкуство и започват да търгуват с Англия и континента. С две думи „цивилизоват” острова. Не очаквайте, че селищата им са съвременни грасове със корабострителници. Разликата между викингите и келтите, например е, че вторите възприемали на Англия само като потенциален враг, а за викингите, Англия била пазарна ниша.

Повечето викински градове били създадени покрай бреговете.

През 1169 година във Ирландия пристигат поевропейчините викинги, т.е. норманските рицари. 400 рицари с 100 коня слизат на брега до Уексфорд от своите кораби. Заедно с още 500 келтски война първо превзели Уексфорд, а след това за две години завзели цяла Ирландия. Територията и била разпределена между най-лоялните на новия крал рицари.

Интересното е, че на практика, нормандците са се били срещу предците си. Това бил сблъсък между старото поколение викинги и новото.

Река Slaney се влива в морето в Уексфорд. През Средновековието, подобни река са имали стратегическа роля. Те били основни пътни артерии към вътрешността на острова, в това число и за завоевателите. Контрола върху тези реки бил жизненоважен. Има построени много крепости по бреговете им.

Една от крепостите имащи задача да охранява реката е тази от снимката. Построена е през 1170 година. Тогавашната река е била малко по близо до крепостта и по –тясна. Стрелците с лък от крепостта са можели да обстрелват всяка лодка – нарушител. Сега тази крепост изглежда „хилава”, но през 12 век е била страховита.

На практика, Нормандците не нахлуват в Ирландия. Те са поканени да помогнат в междукралските взаимоотношения. Веднъж дошли, те никога не си отиват и променят хода на Ирландската история.

Крепостта на снимката не е реплика, а е оригинална.

Всеки сам решава какво да посети в една държава по време на екскурзия. Аз предпочитам историята пред съвременното изкуство, крепостите пред музеите. Лично на мене Irish National Heritage Park ми допадна.

Leave a Reply