Сеговия, Испания – сбъдната мечта

posted in: Европа, Испания | 0

Имали ли сте сбъднати мечти? Една от моите се казваше акведукта на Сеговия. Всъщност, в началото не знаех как се казва. Бях си харесал една снимка с нещо като стена с арки и дори не знаех, че това съществува и в съвременността. Години по-късно разбрах, че това е запазен акведукт от римско време и още години след това, че обекта се намира в испанския град Сеговия.Вълнението ми беше истинско, когато пред мен се разкри акведукта в цялата му красота. За някой той може да е поредния исторически камънак, но за мен беше сбъдната мечта, реална приказка.

Не се знае точната година на построяването на акведукта, но се предполага, че е около 98 г. сл. н.е. Предназначението му е да докара вода от река Rio Frio, намираща се на 17 км от града до центъра на Сеговия. Той е изпълнявал предназначението си до средата на 19 век. Уау.

Акведукта сякаш се е сраснал с града или по-скоро, реконструирането на постройките в града се съобразяват с това историческо бижу.

Акведукта е построен без какъвто и да е слепващ материал като вар, цимент, церезит 😉 или каквото и да е друго там. Използвано е сухо строителство, чрез реден камък. Уникално е. Максималната му височина е 28.5 метра.

Без да се усетя съм направил няколко десетки снимки. Не можех да се спра.

Около 2 часа му се любувах. Изпивах го с поглед, докосвах го, преживявах го, чувствах го. Беше невероятно емоционално изживяване.

Групата ме откъсна от опиянението ми и ме замъкна към готическата катедрала Санта Мария.

Известна е като „Дамата на катедралите” заради своя размер и елегантност. Построена е около XVI век.

Рядко ми харесват католически религиозни храмове от вътре, но тази катедрала заслужи моето внимание.

Ето и централния олтар. Не знам защо беше ограден за да не се доближат хората. Това ме накара да си мисля, че съм в музей, а не в действащ храм. За мен това е глупаво. Но всъщност, какво ли умно има в религията. И какво е общото между вярата и религията?

Органа беше величествен. Вероятно звука му е уникален.

От катедралата нямаше нужда да ме отвличат, сам си излязох.

Още със слизането ни от автобуса бяхме видели в далечината кулите на двореца Alcázar в Сеговия. Дойде му времето.


Има характерен външен вид и се отличава от другите дворци в Испания и дори в Европа. Испанците живеят с илюзията, че този дворец е прототип на двореца на Walt Disney. Завидно самочувствие !
На мястото на двореца Alcázar е имало е някакво укрепление в римско време. След това, върху останките му е издигната испанско – арабска крепост. Двореца многократно е реставриран и разширяван.

Разходката из него започва с експонати на рицарски доспехи.

Много тенекия, много нещо. Казаха ни, че доспехите били различни за авангарда и ариегарда. Първите линии рицари имали остри обувки за да ги ползват като оръжие. Раздавали смело ритници за да пробиват вражеските редици.

Малко ме замислиха с тези странни методи за водене на бой – вървиш и риташ.

Дворецът е горял последно през 18 век и всичко в него в момента не е оригинално.

Има интересна зала с всички испански крале, включително и няколко от арабски произход и един психично болен.

Почти във всяка зала имаше картини или гоблени, покриващи целите стени.

Като преминете през повечето вътрешни стаи се озовавате в кулата на Хуан II с голяма панорамна тераса. Има чудесен изглед както към вътрешните градини, така и към града.

Досещате ли се какво е това?

Тоалетната на краля. Само не разбрах така ли е била открита или е имала покрив.

Не разбрах също така, това оръдие каква роля е играло. Беше ми странно.

Да не си помислихте, че е Сеговия има само един религиозен храм. Естествено, че имаше колкото си поискате. Ето още един, за който разбрах, че бил доста древен.

И паметника на Хуан някой си, на площада пред храма. Спомням си, че Хуан бил израсъл в чужбина и никога не свикнал със скучния живот в испанския кралски двор.

Последни снимки и … автобуса ни чакаше.

Тези табели никак не се вписваха на фона на древната крепост, но това са фактите от съвремието.

Дори акведукта да не ви е бил мечта, заслужава си да се види. Рядко се среща така добре запазен обект от почти 2 хилядолетия. Имате ли ходене до Мадрид, не пропускайте да си организирате екскурзия до Сеговия.


Leave a Reply