Франкфурт – Коледни пазари (част 1)

posted in: Германия, Европа | 0

Още през лятото решихме, че темата на предстоящата екскурзията ще бъде „Коледните пазари в Германия”. Наближи Коледа и хайде във Франкфурт.Пристигнахме посред нощ на летището и се отправихме към изхода. Гледам табелите, но някои са само на немски. Някак си се справям с български, руски, английски и испански, но от немския знаех само „Их либе дих” и „ком хер бите”, но ме предупредиха да не ги ползвам много, много. Гледам на една табела пише „Ausgang” и сочи на някъде. Викам си, явно е изход за някой си град Ausgang. След известно време, същата табела. Брей, кой е този град Ausgang, че има табела на всеки ъгъл за него. Добре, че на една табела Ausgang беше комбинирано с Exit, че да разбера грешката си.
Във Франкфурт, първо трябваше да се съобразим с ниските зимни температури- идвахме от 20 градуса и скачахме на температури от 0 до -5 градуса. Носихме си дрехи, шалове, шапки, ръкавици и не се бояхме от това предизвикателство. На сутринта, добре екипирани поехме към Коледните пазари.
Непосредствено пред хотела си първо се сблъскахме с Франкфуртските небостъргачи.


Със своите 200 метра височина Майн Тауър не е най-високия небостъргач във Франкфурт, но е една от най-известните сгради в града поради факта, че има на покрива си площадка за наблюдение, достъпна за туристи.
Входът е платен, но е с разумна цена. Следва контрол по сигурността, подобен на този по летищата. Асансьоръ ви издига почти неусетно до покрива. На последния етаж има зала със стъклени стени. На покрива е площадката с изглед към града. Би било чудесно, ако не беше ледения, бръснещ вятър на откритото пространство.


По обясними причини не се задържахме много на площадката.
Много близо до Майн Тауър е сградата на старата опера- друга забележителност на Франкфурт.


Общо взето не се бяхме отклонили много от пътя към пазарите. След около10 минути видяхме първия представител на Коледните пазари. Вида му само загатваше за нещо Коледно.

До него беше павилион за брецели и от него започваше уличката със пазара.

Уличката свършваше с площада Römerberg.
Всички сгради са били разрушени по време на бомбардировките в края на Вторатата световна война. През 1952 година започва реконструирането на сградите и днес вече можем да се насладим на завършрния площад.


Редом с магазините за какво ли не, бяха и местата, където се предлагаше греяно вино. Различни аромати се носеха примамливо от тях – малина, ябълка, череша и най-вече на канела. Според мене всичко беше добре химизирано, но какво да се прави- живеем в 21 век.В този магазин се предлагаха хиляди артикули и всичко от мед. Като влязохме в него и ухаеше на мед и восък, все едно си в кошер. Не съм бил в кошер, но съм убеден, че аромата е същия.


Един германец ми разказваше следния виц. Ако събудиш на мотор, до тебе от едната ти страна има хеликоптер, а от другата ти страна каляска с кончета и света около тебе се върти, какво ще направиш. Ами време е да спреш греяното вино и да слезеш от въртележката.

На тези пазари човек само може да съжалява, че няма как да опита от повечето неща. Всичко е вкусно, всичко е примамливо, но корема е само един.


Омаени от аромати и безсилни да си вкусаме от всичко, напуснахме пазара в посока Металния мост (Iron Bridg). Той е пешеходен и с чудесен изглед.


Има си и открадната традиция. Като на много места по света и тука влюбените заключват катинарчета за да останат винаги влюбени.

Преди време, моста толкова много е натежал от катинарите, че местните служби по почистването, отрязали и изхвърлили хиляди катинари. Ето това ще да е причината за хилядите разводи.
За първи път посещавах истински Коледен пазар. И в България има кебапчета на открито и същото химизирано и разредено вино, но още много години ще ни трябват за да достигнем Коледното съвършенство, което видях във Франкфурт.


В България има един плюс. Пазарите продължават до късно вечер и до 1 Януари. Във Германия пазарите са до 21:00 часа и затварят вратите на 23 Декември.
Дори и да не вярвате в Дядо Коледа или Дядо Мраз, поне веднъж трябва да усетите Коледната магия във Франкфурт. Ако не я намирате, може да се омагьосате с няколко чаши греяно вино.
Booking.com

Leave a Reply