(По материали от https://foxnomad.com/2018/05/17/how-crowded-is-petra-at-peak-hour/)

Идеалният начин да посетите Петра е да пристигнете една вечер по-рано, да останете в един от многото хотели наблизо и да влезете в района на каменния град, веднага щом отворят в 6 часа сутринта. Ентусиастите обикновено препоръчват да се остане два дни, за да може да се проучи напълно целия район. Ако планирате еднодневно пътуване от Аман, най-вероятно ще пристигнете, когато Петра е най-натоварена през деня.

Ако големите тълпи и хората във всичките ви снимки ви притесняват, трябва да планирате посещение на Петра в 6 часа сутринта. Много от туристическите автобуси от други части на Йордания, основно от Аман, пристигат около 10 сутринта. Ако сте в един от тях, трябва да сте готови за тълпата, която ви очаква.

Пикът от туристи в Петра

Преди обеда е най-натовареното време в Петра, защото обикновено хората предприемат еднодневни екскурзии и по това време започват да се появяват. За еднодневно пътуване до Петра от Йорданската столица Аман, автобусът тръгва в 6 часа сутринта и пристига в 10 часа. Връша се около 17:00. Поне един ден преди пътуването ви до Петра, посетете туристически офис в Аман, за да резервирате билети ($ 32USD отиване и връщане). Със сигурност има други начини, но това е методът, който най-често се използва.

Вземете удобни обувки

Петра е много голяма по площ. Самият каменен град не е твърде голям, но историческата част е много повече от най-известните руини. “Съкровищницата” е на 2 километра пеша от главния вход на Петра и това е само началото. Оттам има още 6-8 километра до останалите обекти. Снимките може да ви дадат по-добра представа за това колко е голям районът, защото само текста не може да ви подготви.

През Петра минават средно 1 750 посетители на ден. Повечето хора не отиват твърде далеч отвъд най-известните руини. Условията са горещо пустинни и колкото по-издръжлив сте, толкова повече можете да изследвате и да оставяте тълпата зад себе си. (Имайте предвид, че няма много храна, освен някои закуски в района на Петра, така, че планирайте добре екскурзията си.)

Снимки

Ако чакате хората да се придвижат за да ви освободят някой изглед, може да се чакате по 10 минути преди всяка снимка. Широкоъгълният обектив може да ви улесни задачата. Ако все пак многото хора по снимките ви дразнят, потърсете софтуер за премахване на хората от снимките.

Понякога хората в снимките може да ви служат за ориентир, за да показват колко грандиозно е всичко.

Не забравяйте, че около 14 часа се появяват училищните автобуси. Децата се движат близо до скалите и тълпата сякаш не се увеличава, но за сметка на това шума се вдига поне 5 пъти.

Leave a Reply