(По материали от https://www.tourism-review.com/young-travelers-take-music-seriously-news10603)

 

26% от младите туристи (на възраст между 20 и 39 години) считат музиката за решаващ фактор при избора на следващите ваканционни дестинации, според проучване, организирано от онлайн туристическата агенция eDreams,.

Като цяло мнозинството от участниците (18%) предпочитат да следват любимия си изпълнител в чужбина, при условие че билетът компенсира допълнителните разходи за хотели и пътувания. Докато 15% ще пътуват, за да присъстват на голям музикален фестивал като Coachella, Glastonbury или Lollapalooza, то само 11% ще отидат в друга държава, вдъхновени от местната музика.

От разбивката по националности можем да видим, че пътуващите португалци имат най-голям интерес да пътуват, за да видят любимите си изпълнители (40%), следвани от испанците (32%), германците (27%) и французите (24%). От друга страна, за италианците (34%) и американците (25%), големите музикални фестивали са по-интересни.

Според друга разбивка по националност, американците оценяват джаза най-много (41%), следвани от италианците (35%) и испанците (33%). Британците също така класират този жанр сред любимите си (22%). Най-популярна сред португалците обаче е бразилската самба (38%), а също и французите я харесват (34%). От друга страна, германците предпочитат реге (30%), докато шведите харесват кънтри музиката (29%).

Според доклада 33% от пътуващите слушат една и съща музика и в родината си и по време на екскурзията си. Други почти 21% казват, че нарушават това правило и се наслаждават на местната музика всеки път, когато посещават нова дестинация.

Въпреки факта, че след като пристигнат, младите пътешественици проявяват  любопитство и се интересуват от културните различия и регионалните жанрове на музиката, само 10% проучват предварително местните изпълнители.

Тези, които по-малко ценят културните различия и регионалните ритми, са пътниците на възраст между 50 и 59 години (18%), а хората над 60-годишна възраст са по-малко склонни да свалят тези песни след като се върнат (3%). Може да се обобщи, че всички поколения предпочитат да слушат любимите си песни по време на пътуването си, вместо местните ритми.

Leave a Reply