(По материали от https://www.tourism-review.com/most-popular-amusement-parks-in-europe-news10585)

 

Увеселителните паркове са огромен магнит за посетителите. Те привличат милиони туристи годишно, особено семейства с деца и млади хора. Най-популярните увеселителните паркове са в САЩ, но и в Европа има много известни паркове, които посрещат ежедневно хиляди посетители. Ето Топ 5 на парковете в Европа.


  1. Парк „Европа“, Германия

Паркът, който се намира в град Rust, Германия, се отличава с голямо разнообразие. Има широка гама от влакчета и атракции за всички възрасти и вкусове, и всеки намира каквото търси. Много от атракциите са били или са в основата на развлекателната индустрия към момента. Паркът разполага с общо 72 алеи за разходка и 13 влакови маршрута. Може да побере до 60 000 гости на ден.

Хотелите в Rust

Увеселителния парк обаче има и своите слабости. Предела за гости е достигнат и паркът е много зает, особено по време на празниците. Например, през 2016 г. парка е посетен от 5,6 милиона души, като растежът има стабилна тенденция. В резултат на това има дълги опашки, препълнени атракции и т.н. Голям минус е организацията на обществения транспорт.

  1. Дисниленд, Париж, Франция

Дисниленд в Париж се състои от два съседни тематични парка: Дисниленд парк и Уолт Дисни Студио парк. Двата заедно са най-популярните увеселителни паркове в Европа. Паркът се намира на 32 километра източно от Париж. И двата парка могат да бъдат достигнати бързо и лесно чрез обществения транспорт или с кола под наем по магистрала A4.

Никоя друга компания за развлечение не успява да вкара посетителите си по такъв начин във фантастичния си свят, както го правят в Disney. По този начин компанията печели от световноизвестните си герои както чрез филми си, така и чрез привлекателните атракции в парка. През 2016 г. паркът приветства 13,4 милиона души.

Хотелите около Disneyland Paris

Допълнителен голям плюс са многото алеи за разходка, подходящи за цялото семейство, както и уникалната връзка с обществения транспорт.

От друга страна, една от силните страни на парка е и слабост. Тъй като повечето атракции са насочени към всички възрасти, има много малко вълнуващи приключения за по-възрастните. В парка липсват големи влакчета.

  1. Le Puy du Fou, Франция

Френският тематичен парк „Le Puy du Fou“ се намира в Les Epesses, между Нант и Поатие. Предлагат се различни изложби на тема дуели и екзекуция, каскади, пиротехника и други специални ефекти. В този смисъл, парка е абсолютно уникален в Европа. Викинги нападат, рицари се дуелират, битки между фехтовачи или римски гладиатори на арена – всичко изглежда напълно реално.

Паркът е идеално вписан в природата и много добре поддържан. Вечер, акцентът е шоуто Cinescenie , което е комбинация от музика, танци, парад, триизмерни видео прожекции, водни елементи и фойерверки. През 2017 г. в парка са посрещнати 2.26 милиона посетители.

Хотелите в Les Épesses

Неговата уникалност също е и лек минус, тъй като паркът няма разнообразие. Освен представленията, средновековна ферма и няколко пристанища за животни практически няма други атракции. Търсачите на адреналин ще бъдат на грешен адрес тук, а връзката с обществения транспорт също се нуждае от подобрение.

  1. PortAventura World, Испания

Паркът „PortAventura World“ в Salou, разположен на 60 километра южно от Барселона, е магнит за испанците и туристите. Увеселителния парк се състои от три части – парка „Пристанище на приключенията“ (Portaventura), Карибски Аква парк (Caribe Aquatic Park) и „Светът на Ферари“ (Ferrari Land).

Взети заедно, трите парка покриват изцяло нуждите на посетителите. Не само количествоно, но и качествоно атракциите са на високо ниво. Местоположението на парка е почти идеално- близо е до Средиземно море и събира много топли и слънчеви дни.

Хотелите в Salou

Има по-дълги свързващи пътища между атракциите, но това пък спомага потока от хора да се разсейва и да не се съсредоточава пред самите атракции. Храната в парка може да бъде по-евтина и по-качествена, а хотелите и басейните наблизо да не са толкова старомодни.

  1. Gardaland, Италия

С 2,85 милиона посетители годишно Gardaland, разположен в Castelnuovo del Garda, близо до езерото Гарда, е най-големият увеселителен парк в Италия.

Влакчетата и водните пързалки покриват всички очаквания на гостите. Децата са с висок приоритет. Това е причината да се създаде нова тематична област „Светът на прасенцето Peppa“ (Peppa Pig Land.)

Най-привлекателната атракция за 2018 година се очаква да бъде „I Corsari: La Vendetta del Fantasma“ (Корсари: Отмъщението на призрака). Тематично пътуване, при което с модерната проекционна технология ще се създават триизмерни сцени около пътниците.

Хотелите в Peschiera del Garda

Някои от слабостите са изключително дългото време за чакане, особено за най-добрите атракции. Много от местата за чакане са открити и по този начин се излагат хората на силното слънце. Времето през което хранителните заведения са отворени е доста кратко, а гастрономическата оферта е разочароваща, имайки предвид славата на италианската кухня.

Leave a Reply