(По материали от https://www.tourism-review.com/maasai-people-suffering-in-the-name-of-conservation-news10599 )

 

Племето Масаи е изгонено от собствените им земи. Това е тъжната констатация от доклада на института в Oakland. Това изследване осъжда процеса на сплашване на тези полу-номадски пастири, които живеят в Кения и Танзания и по-специално в региона Серенгети, известен по целия свят с богатата си дива природа. Масаите трябва постепенно да отстъпят земите си под натиска на туристите и ловците.

Според институтът от Оукланд, през годините, десетки хиляди Масаи са останали без дом в името на опазването на екосистемите. Чрез създаването на нови „защитени“ райони или чрез прехвърлянето на райони на нови собственици, правителството на Танзания е принудило Масаите да намаляват все повече и повече обработваемите площи, което ограничава животновъдството и растениевъдството. В резултат, гладът и болестите широко се разпространяват сред коренното население.

Натиска не е само от правителството, а и от компаниите за организиране на сафарита, които оперират в страната и са част от туристическия сектор. Докладът подчертава, че тези две причини нанасят опустошително въздействие върху живота и поминъка на Масаите.

Докладът посочва двете най-големи компании, виновни за случващото се:  Tanzania Conservation Limited (TCL) и Ortello Business Corporation (OBC). Първата, специализирана в екотуризма, е собственост на Thomson Safaris, американски туроператор. Според Масаите, компанията сътрудничи с местната полиция, които отказват на селяните достъп до вода и земя. Докладът подчертава, че полицията бие и арестува коренното население.

Втората компания се контролира от Обединените арабски емирства. Ortello Business Corporation (OBC) организира, според доклада, за ловни пътувания за кралското семейство и техните гости. Компанията съществува от 25 години. И оттогава насам, по време на ловните екскурзии, OBC насилствено гони Масаите. Институтът от Оукланд разкрива, че много къщи са били изгорени и че хиляди редки животни са били убити. Въпреки че Министерството на природните ресурси на Танзания отмени лиценза за OBC миналата година, компанията остава активна в района, държейки селяните в постоянен страх.

„Тъй като туризмът се превръща в един от най-динамичните сектори на икономиката на Танзания, сафаритата и ловните турове опустошават живота и препитанието на Масаите“, каза Анурадха Митал, директор на института „Оукланд“. Това не се случва само в определен регион. Това е реалност, която е твърде позната за много от аборигентските общности по света. На много места правителства, общества и дори големи консервативни групи се съгласяват в името на опазването ма природната среда, не само да гонят аборигенните от земите им, но дори и да предприемат действия за изчезването им.

През 50-те години на миналия век, със серия от закони за „опазване“ на земите и дивата природа в Северна Танзания, Масаите постепенно започнаха да бъдат изтласквани от земите им. От тогава насам новите закони допълнително намаляват правата за паша на добитъка и правата за култивиране на земята, довели до повсеместно гладуване. „Танзанийското правителство казва, че тези закони са създадени, за да опазват и защитават екосистемите, но в същото време позволява на компании като OBC да изградят бизнес зони на същите тези земи“, казва Елизабет Фрейзър, политически анализатор от института в Oakland. Това не е опазване, това е пълно унищожение. “

 

Leave a Reply