(По материали от https://www.skyscanner.net/news/inspiration/the-10-best-family-city-breaks-in-europe/)

Почивка в някой град с деца може да бъде обезкуражаваща перспектива, но нека предварително не го превръщаме в кошмар. Ето десет от най-привлекателните градове за семейна почивка в Европа, заедно с идеалните места, които да заведете децата, когато стигнете до там.


1. Париж, Франция

В Париж има много неща, които децата могат да разгледат и да правят. Можете да започнете с разгледане на гигантските китоловни скелети в Галерията за палеонтология и сравнителна анатомия на Музея по естествена история (Museum of Natural History’s Palaeontology and Comparative Anatomy Gallery) (2 Rue Buffon, отворен от 10 до 18 часа, вход 7€).

Децата могат да опознаят странния магически музей (Magic Museum) (11 Rue Saint-Paul, отворен в сряда, събота и неделя от 14 до 19 ч., вход € 10 за възрастни и € 8 за деца), която се отличава с колекция от повече от 100 странни механични фигури и магьоснически дрехи.

Междувременно Parc de la Villette е домът на разнообразните детски площадки с различна форма, сред които има огромни въртящи се колела като за хамстери, пътека с всякакви тунели, където децата да се провират и какво ли още не.

И нека не забравяме Дисниленд в покрайнините на Париж, радост за малки и големи.

Къде да отседнете: Хотел Scarlett е чудесен стилен тризвезден хотел, който се намира надолу по пътя от Parc de Belleville, най-високия парк в Париж – гледката от горната тераса е сензационна.

Хотелите в Париж
Наемете апартамент в Париж

2. Рим, Италия

Музеят „Леонардо да Винчи“ (отворен ежедневно от 9.30 до 19.30 ч., семеен билет – 25 евро) включва над 200 машини, проектирани от ренесансовия гений, както и 51 работни модела. Децата ще бъдат очаровани от екзотичните проекти за военни машини, хеликоптери и планери.

Ще трябва да станете доста рано, ако искате да се изкачите на купола на базиликата „Свети Петър“ във Ватикана (от 8 до 18 часа през лятото, 7 евро за асансьора, 6 евро за стълбите), тъй като опашките бързо могат да станат огромни. Струва си за погледнете от върха на тази огромна църква, която се издига на малко над 136 метра. Изкачването на 551 стъпала става все по-авантюристично, когато сте близо до върха – стените се извиват навътре, докато пътят става по-тесен и по-тесен. Там има малък магазин за подаръци, управляван от монахини, в който има и пощенска кутия. Децата биха се радвали да изпратят картичка на някого от покрива на една от най-известните сгради в света.

Тези, които се интересуват малко повече от материалните неща, ще оценят факта, че в Рим се продават две от две най-известните ястия на Италия – пица и сладолед.

Къде да останете: Ако искате да се поглезите, изберете престой в зашеметяващата Вила Spalletti Trivelli, пълна с мраморни бани, библиотека с дървена облицовка и джакузи на покрива. Но ако бюджетът ви е малко по-строг, погледнете другите хотели.

Хотелите в Рим
Наемете апартамент в Рим

3. Копенхаген, Дания

Копенхаген е идеален за семейна почивка. В града има не един, а два увеселителни парка. Bakken, на десет минути път с кола на север от града, е най-старият увеселителен парк в света, датиращ от 1583 година. Основната атракция е 82-годишно влакче за екстремна разходка. Местоположението на парка в средата на гората Dyrehavsbakken, го прави подходящ за релаксиращи разходки из природата.

Увесилителния парк Tivoli Gardens е в центъра на Копенхаген и е една от най-известните забележителности на града – 15 акра, опасани от пагоди, релси на влакчетата и всякакви панаирни съоръжения, включително и най-високата въртележка в света.

В близост е Музеят на децата, който е част от Националния музей на Дания (Ny Vestergade 10, отворен от вторник до неделя,  от 10 до 16:30, за възрастни- 75 DKK, за деца-безплатно). Децата имат възможност да пътуват назад във времето до епохата на Викингите (с опция да се преоблекат с тогавашни дрехи), могат и да видят детски игри от 1920 година.

Къде да отседнете: Хотел Absalon е приятелски, семеен хотел, което е разположен до парка Тиволи и е на километър разстояние от Националният музей на Дания.

Хотелите в Копенхаген
Наемете апартамент в Копенхаген

4. Амстердам, Холандия

Амстердам има славата на град на леките наркотици и плътските удоволствия, но не се заблуждавайте – градът всъщност е удобен и за почивка с деца. Липсата на голям автомобилен трафик и множеството водни пътища го правят удобен за семейни разходки, а защо не и за разходка с колелета под наем. Местата за велосипеди под наем са пръснати из целия Амстердам, като най-известният е „Yellow Bike“. Колелетата са идеалният начин да проучите каналите на града.

Ако времето се развали, отправете се на закрито към NEMO, научен музей, разположен в странна зелена сграда, приличаща на нос на кораб, който се издига над доковете. Там децата се насърчават да експериментират в лабораториите в часовете по „Практична Химия“ (през уикендите от 11 часа и през делничните дни от 12.30 часа). Има и много други неща с които децата да се занимават, от мини станция за пречистване на вода до машина за сортиране на пакети.

Къщата на Ани Франк ще е интересна за децата, интересуващи се от история. Всъщност, посещението и е номер едно в списъка Топ 15 на нещата, които може да се правят в Амстердам.

Къде да отседнете: Хотел Estherea е четиризвезден хотел в сграда от 17-ти век, украсена с полилеи, които гледа към канала Singel, точно зад къщата на Ани Франк. Фактът, че той предлага безплатен горещ шоколад през целия ден, със сигурност ще се хареса на малките.

Хотелите в Амстердам
Наемете апартамент в Амстердам

5. Барселона, Испания

Паркът Гуел (Guell), проектиран от Антони Гауди в Барселона, е чудесно място за разглеждане от децата, благодарение на цветната си мозайка и фантастични статуи на гущери. Парка предлага чудесни гледки към целия град.

Аквариумът в Барселона е пълен с над 450 различни животински вида, които ще накарат децата да се оглеждат постоянно и да се чудят, особено, когато преминават през 80-метровия подводен тунел, докато акулите и скатовете се плъзгат над главата им.

Друго интересно място е Музеят на Шоколада (Museu de la Xocolata) (отворен от понеделник до събота от 10 до 19 ч. и неделя от 10 до 15 ч., Вход – 6 евро). Много вероятно е този музей да остави незабравим спомен у всяко дете. В музея се показват произхода и разпространението на шоколада, но по-интересното е, че  ще ви покажат как да създадете собствен шоколадов шедьовър.

Къде да отседнете: Каталунския Portal de l’Angel има завидно местоположение в готически квартал, точно до централния булевард Las Ramblas, но въпреки шума и суетата навън, стаите са забележително тихи.

Хотелите в Барселона
Наемете апартамент в Барселона

6. Берлин, Германия

През ветровитите дни децата от всички възрасти се отправят към „Tempelhofer Feld“, за да вдигат хвърчила, но дори когато вятърът е спокоен, можете да намерите много берлинчани там, които се занимават с всякакви спортни дейности в този огромен парк. Парка е разположен върху бившо летище – всъщност това е известното място Berlin Airlift и много от старите сгради са все още непокътнати.

Ако децата или вие се интересувате от история, може да вие интересен музея на ГДР (Германската Демократична Република) (отворен от понеделник до неделя от 10 до 20 ч., Вход € 9,50 за възрастни, € 6 за деца), който ви предлага да разгледате германските домове от дните на комунистическата Източна Германия).  Вероятно всички са чували за този период, но малцина знаят какво е било тогава.

Къде да отседнете: Louisa’s Place е спокоен хотел, разположен в класическа сграда в стария Берлин, където има много детски площадки, за да бъдат децата щастливи.

7. Лисабон, Португалия

Една обикновена разходка из Лисабон може да бъде забавна семейна дейност. Характерните червени трамваи минават през всички важни исторически забележителности, а дневения билет ще ви позволи да се разходите навсякъде, където пожелаете, в продължение на 24 часа.

Още по-забавно е возенето в някоя амфибиите на Hippotrip. Водният автобус обикаля забележителностите на града, преди да се потопи във водите на река Тагос.

На хълма над Лисабон, крепоста „Свети Георги“ (Castelo de São Jorge) от XI век (отворена ежедневно от 9:00 до 21:00 часа, вход € 8,50) осигурява прекрасна гледка към града. Децата ще се радват да изпробват 360-градусовата камера  обскура в кулата „Одисей“ (Ulysses Tower) (10:00 до 17:00 часа). Има няколко галерии, показващи реликви от миналото на замъка, включително следи от мавърската окупация преди 1000 години.

Къде да отседнете: My Story Hotel Rossio е уютен и модерен хотел, разположен на живописен площад в сърцето на града

8. Брюксел, Белгия

Белгия е синоним на шоколада, а в Брюксел има музей (отворен от вторник до неделя от 10 до 17 ч., Вход € 6), посветен на него. Сладкият продукт е представен под формата на различни „Шоколадови истории“.  Има живи шоколадови сесии и изложба за историята на какаовите зърна, плюс шанс да опитате от продуктите, разбира се.

Щом децата ви удовлетворят желанието си за шоколад, може да им покажете музея на комиксите (отворен ежедневно от 10 до 18 часа, 10 евро). Там има постоянна изложба на Херге, създател на Tintin, както и поглед към произхода на комиксите.

Къде да отседнете: Made In Louise е чудесен бутиков хотел, който се представя с разкошна закуска на шведска маса. Допълнителен бонус е факта, че рецепционистите са известни, че раздават домашно приготвени сладкиши.

9. Гьотеборг, Швеция

Гьотеборг е със сравнително малко население- малко над 500 000 души и това го прави идеален за спокойно семейно пътуване. Градът е известен със своите шумни кафенета и с великолепните си зелени площи. Тесните калдъръмени улички и площадите на града са идеални за пеши разходки.

Парк Trädgårdsföreningen е елегантна ботаническа градина, в която се намира палмова къща от XIX век, построена в стила на отдавна изгубения кристален дворец в Лондон. Мястото е идеално за семеен пикник.

Ако децата търсят малко повече вълнение, мястото е Гьотеборгския Universeum (отворен ежедневно от 10 до 18 часа, семеен билет- SEK 625), който е научен музей и природен парк, на едно място. В един район можете да се скитате през тропически гори, да се срещате с животни като мармозетки и токани, а в друг да видите акули в аквариум от 1,4 милиона литра, а в трети район можете да участвате в експерименти и да научите повече за космическите пътувания.

Къде да отседнете: Хотел Poseidon е семеен тризвезден хотел в близост до центъра на града, с невероятно щедра закуска на шведска маса, включена в цената на стаята

10. Дубровник, Хърватия

Този красив град се гордее със съчетанието си от фантастични плажове и красивите си Средновековни сгради. Всъщност, може би сте виждали средновековните стени на града, те се появяват в телевизионния сериал „Игра на тронове“, сезон 2, като част от измислен град.

Можете да се любувате на града и крепостните му стени, като се отправите към планината Srd с кабинковия лифт.

След като се върнете, разходете се до плажа Copacabana, за да се отпуснете, докато децата се наслаждават на водните колела и лодките с формата на банан. Ако се чувствате пълни с енергия, Adventure Dubrovnik предлага каяк пътувания, например до близкия остров Lokrum. От там има чудесна гледка към градските стени.

Къде да отседнете: Valamar Club Dubrovnik е точно на брега на морето и предлага изобилие от контролирани дейности, които да забавляват децата, така че родителите да могат да се отдалечат и да разгледат забележителностите или просто да се отпуснат край басейна.

Leave a Reply