(По материали от: https://www.skyscanner.net/news/secret-italy-5-italian-cities-youve-probably-never-heard#at_pco=tst-1.0&at_si=5ae18c7eb0fd1594&at_ab=per-2&at_pos=1&at_tot=2 )
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Смятате ли да пътувате до Италия? Ако вече сте я посещавали, считате ли, че я познавате? Какво ще кажете за прекрасната Lucca и ще можете ли да замените Милано за Matera?

Когато мислите за екскурзия до Италия, вероятно си мислете за Рим, Флоренция или Венеция? Италия има няколко града, които са невероятно привлекателни, малко и не толкова добре познати и за щастие не толкова пълни с туристи! Помислете си за една от следните италиански красавици следващия път, когато търсите направление за вашата екскурзия.–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

1. Bergamo

Този красив град често е засенчван от близкия грант Милано, но не позволявайте това да ви заблуди – Бергамо e отлична дестинация за екскурзия! Града има собствено летище, което често се ползва и от пътниците за/от Милано. След това може да се прехвърлите до града с обществения транспорт или да наемете кола под наем.

Седнете на хълма в подножието на Алпите близо до езерото Iseo, за да се насладите на двете лица на Бергамо: в историческия квартал Città Alta ще откриете венециански стени, обхващащи площада Vecchia и църквата Santa Maria Maggiore, но по-надолу Città Bassa Bergamo се превръща в оживен модерен град. Използвайте въжената железопътна линия за да се прехвърлите от единия квартал в другия и за да се забавлявате максимално.

Хотелите в Bergamo

Ако търсите активната физическа дейност, а не само наслаждението от невероятната архитектура, то вие сте на кратко разстояние от някои от най-добрите алпийски ски и сноуборд курорти през зимата и местата с много възможности за туризъм и колоездене през лятото.

За любителите на спокойния туризъм, препоръчвам да седнете за кратка почивка в някое от многобройните улични кафенета и се насладете на Bergamo. Любителите на сладолед не трябва да пропускат замразените деликатеси на La Siesta на булевард Sant’Alessandro. Другия регионален деликатес е прочутия сладкиш на града, които е украсен умело от местните готвачи, за да изглежда така, сякаш е затрупани от ято птици от марципан.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

2. Lucca

Изключете се от модерния живот и се насладете на пълноценно средновековно преживяване в тосканския град Лука. Най-близкото летище, което можете да ползвате е Пиза. Лука е само на 20 минути с влак от Пиза или можете да наемете кола, която да вземете, когато кацнете. Не е далече и летището на Флоренция.

Хотелите в Lucca

Градът е очарователен. Защитата на града включваща и стената около Лука са проектирани от Леонардо да Винчи. Разходете се извън града, направете чудесни панорамни снимки от върха на кулата Guinigi или се помотайте из овалния площад Piazza dell’Anfiteatro, пълен с ресторанти и кафенета, предлагащи маси на открито и вкусни тоскански ястия, като паста със сос от месо и супа farro, голяма купа с ечемичен бульон.

В Лука се организира културно мероприятие с богата програма всеки октомври / началото на ноември, привличайки международна аудитория за демонстрации на игри, прожекция на филми, авторски разговори и изпълнения на живо.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

3. Montalcino

Сгушен на върха на Тоскана, на юг от Сиена, заобиколен от лозя и маслинови дървета, може би не сте чували много за Монталчино. Въпреки това, града има големи претенции за слава. Най-лесният начин да стигнете до Монталчино е да летите до Пиза или Флоренция и да хванете влака след това или да вземете кола под наем от летището.

В района на Монталчино виреят едни от някои от най-добрите грозда в света. Виното Brunello е най-известното, което се изнася от града.  Можете да обиколите великолепните лозя, да опитате вината, маслиновия зехтин и дори да се насладите на гурме обяд на открито. Прибирайки се към града, не забравяйте да спрете за да се разгледате манастира Sant’Antimo.

През нощта мистериозните, слабо осветени улички са претъпкани с местни жители (и шепата туристи, щастливи, че са се открили Монталчино), търсейки тоскански деликатеси, като полента (качамак) или глиганско с прясно приготвен доматен сос. Сутринта ароматът на топлите сладкиши е напълно достатъчен, за да ви накара да се отпуснете и да приемете факта, че живота е чудесен.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

4. Siracusa

Разположен в югоизточната част на Сицилия, на брега на искрящото Йонийско море, Сиракуза е града на най-приятелско настроените италианци. Ресторантите, някои от които се намират точно на брега на океана, се специализирани в ястия с frutta di mare (морски дарове) и тестени изделия със сардина, класическа сицилианска вечеря.

Хотелите в Siracusa

Нека не бързаме. Има време до като огладнеете. До тогава разгледайте древните гръцки руини в археологическия парк Neapolis, древния град, гръцкия театър и Римския амфитеатър. Открийте скритите площади на Сиракуза и старинните тераси, заобиколени от очарователни къщи, покрити в светло розови или лилави цветове. В неделя следобед площада Santa Lucia – където ще откриете Duomo, посветен на Saint Lucy, покровител на града, е изпълнен със семейства, които се наслаждават на следобедната почивка под топло слънце на сицилианския бряг.

За да стигнете до Сиракуза е достатъчно да използвате полет до Катания и след това да вземете директен автобус от летището до Сиракуза или кола под наем.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

5. Matera

Матера е част от няколко библейски блокбастъри. Града се е появявал в много филми, например в „King David“, „The Nativity Story“ и „The Passion of the Christ“ на Мел Гибсън.

Градът и околностите му изглеждат така, сякаш се намират в неолитната ера. Най-старата част на града, известна като The Sassi, е пълна с пещерни жилища от преди  9000 години. Дори хлябът, изпечен в този район е пропит с история – той е направен от твърда пшеница от сорт запазен от древни времена. За приготвянето му се използват фамилно наследени техники. Разчупете хляба с някое от качествените вина или опитайте местниq ликьор Rosolio, направен от розови листенца.

Доброто вино трябва да бъде придружено от добра книга, а на годишния фестивал за художествена проза написана от жени, който се провежда в края на септември в Матера, има много възможности за избор. Вероятна трудност ще ви представлява факта, че романите ще са на италиански. Ами, насладете се само на вината.

Направете своята екскурзия до Матера, като летите до Бари и вземете за час и половина влак до централната гара на града или наемете кола от летището в Бари.

Leave a Reply