Гитхорн, Холандия – селото без пътища

posted in: Европа, Холандия | 0

Гитхорн в Холандия е едно невероятно спокойно селце, което е много по – различно от всичко, което съм виждал по време на екскурзиите си. То е с една толкова естествена, натурална красота, че чак не изглежда истинско. Старата част на селото е без пътища, само с водни канали и пешеходни пътеки. Има десетки или стотици мостчета, всяко от които свързва една къща от селото с останалия свят.


Снимка 1, Гитхорн, Холандия
Канали и пешеходни пътеки – това са транспортните артерии в старата част на Гитхорн, Холандия

.Разходката в селото става с наета лодка. С нея леко се плъзгате покрай старите, но красиви къщи на Гитхорн. Ако се отклоните от някой канал, отново ще трябва да се промъкнете под поредния мост, по който съседите си ходят на гости.


Снимка 2, Гитхорн, Холандия
Стотици мостчета изграждат социалните връзки в Гитхорн, Холандия

.

Това не е Венеция или Амстердам. Това е тихото, спокойното и отдалеченото село Гитхорн. Толкова е спокойно, че прякорът му на „Холандската Венеция“ може да ви даде фалшиво впечатление за размера, тълпите и комерсиалния дух в него.


Снимка 3, Гитхорн, Холандия
Холандската Венеция, Гитхорн, Холандия

.

В Гитхорн, най-силният звук, който обикновено се чува е крясъкът на патиците във водата или шума от други птици по дърветата. Въпреки, че е пълно с туристи, всички говореха тихо и нямах усещане, че съм в известна туристическа дестинация, а по скоро на изложба на открито. Гитхорн е много популярен за китайските туристи. Над 200 000 на година посещават селото. В деня когато аз бях там, над 80-90 процента от туристите бяха китайци.


Снимка 4, Гитхорн, Холандия
Изложба на открито, Гитхорн, Холандия

.

Малкото селище е абсолютно зависимо от водните си пътища, тъй като много от къщите не могат да се достигнат по шосе. Когато пощальонът доставя пощенската си пратка, пътува с лодка.


Снимка 5, Гитхорн, Холандия
Гитхорн, Холандия е абсолютно зависим от водните си пътища

.

Името Giethoorn произхожда от откритите от първите жители на района стотици кози рога (gietehorens) в мочурищата, останки от наводнения от 10-ти век. Днес няма кози рога и мочурища, подържаните канали и приказните къщи правят обстановката съвсем различна.


Снимка 6, Гитхорн, Холандия
Гитхорн, Холандия е като оживяла приказка

.

Селото е основано през 1230 година от бежанци от Средиземноморския регион. По късно селището е заселено от менонити. Менонитството е протестантска пацифистка секта. До 16 век всички жители на Гитхорн са били менонити. След това се заселват и семейства с различни християнски вярвания. До средата на 20 век църквата е била много силна в Гитхорн.


Снимка 7, Гитхорн, Холандия
Къщите строени от менонити или не, винаги са красиви, Гитхорн, Холандия

.

Първите жители на Гитхорн са се прехранвали с добив на торф. Торфът се получава от разлагане на растения в продължение на хиляди години. Използва се за гориво и за тор. Около селото е имало няколко езера и при копането за торф, прокопаните места са се наводнявали бързо. Така постепенно къщите в селото са станали заобиколени от всякъде с канали.


Снимка 8, Гитхорн, Холандия
Торфа и езерата са първопричината за сегашния вид на Гитхорн, Холандия

.

По каналите можете да срещнете десетки моторни лодки под наем, но с вместо с дизелови мотори, лодките под наем използват електрически двигател и за това ги наричат „Шепнещи лодки. Има канута и лодки, задвижвани с бутане по дъното чрез помощта на дълги колове. Лично аз ползвах нещо като голяма закрита лодка или малко корабче за около 20 човека, с пейки и маси в него. Въпреки големината му, то се движеше леко и безшумно и сякаш галеше водите и се умилкваше около всяко мостче.


Снимка 9, Гитхорн, Холандия
Кану, лодка, корабче – изберете си и се насладете на Гитхорн, Холандия

.

През целия ден мина само една лодка с извънбордов дизелов двигател – шумна и смърдяща.


Снимка 10, Гитхорн, Холандия
Електрическите лодки са предпочини пред дизеловите, Гитхорн, Холандия

.

В Гитхорн има достатъчно заведения около каналите. Винаги може да изберете най-подходящото за вас. Ние седнахме в един ресторант и след 15 минутно чакане някой да ни обърне внимание, станахме. Отидохме в друг ресторант и поисках менюто, което беше на рекламата на входа им. Оказа се, че жената от персонала не знаеше за какво става дума. Наложи се да отида да го снимам за да и го покажа. Спокойствие и безхаберие беше обхванало всички. Явно беше заразно.


Снимка 11, Гитхорн, Холандия
Спокойствието е основната характеристика в Гитхорн, Холандия

.

Гитхорн става известен след като там е снимана холандската комедия Fanfare през 1958 година. От този момент до сега туризма се разраства. Местния водач на лодката, с която обиколях из каналите, ми каза, че от 6-7 години туризма (хотели, заведения, лодки под наем, сувенири и т.н.) е единствения източник на доходи за селото.


Снимка 12, Гитхорн, Холандия
Има защо броя на туристите да расте постоянно, Гитхорн, Холандия

.

Повечето от каналите и туристическия поток са предимно в южната част на селото. В северната част почти няма туристи. Аз видях само един основен канал, но е абсолютно тихо и неземно спокойно. По стечение на обстоятелствата първо попаднахме там. Седнахме да си починем в едно кафе. Сервираха ми страхотен ябълков пай. Любезната стопанка ми подари няколко книжки за да се запозная какво предлага Гитхорн. Накрая ми даде адреса, който въведох в GPS системата за да посетя района с каналите.


Снимка 13, Гитхорн, Холандия
Заведението с любезната стопанка, Гитхорн, Холандия

.


Снимка 14, Гитхорн, Холандия
Единствения канал в северен Гитхорн, Холандия

.

Много вероятно е да не сте чували за Гитхорн, но ако имате възможност когато сте на екскурзия в Холандия, организирайте си посещение на това село. Няма да останете разочаровани. Пак от водача на лодка разбрах, че сезона започва от Април. Май и Юни е най-подходящото време. Юли и Август влажността е много висока и е малко неприятно лепкаво.

Снимка 15, Гитхорн, Холандия
Май и Юни е най-подходящото време за разходка из Гитхорн, Холандия

.


Снимка 16, Гитхорн, Холандия
В Холандия ли сте, посетете Гитхорн, Холандия

.


Снимка 17, Гитхорн, Холандия
Гитхорн, Холандия

.


Снимка 18, Гитхорн, Холандия
Гитхорн, Холандия

.


Снимка 19, Гитхорн, Холандия
Гитхорн, Холандия

.


Снимка 20, Гитхорн, Холандия
Гитхорн, Холандия

.


Снимка 21, Гитхорн, Холандия


Снимка 22, Гитхорн, Холандия


Снимка 23, Гитхорн, Холандия


Снимка 24, Гитхорн, Холандия


Снимка 25, Гитхорн, Холандия


Снимка 26, Гитхорн, Холандия


Снимка 27, Гитхорн, Холандия


Снимка 28, Гитхорн, Холандия


Снимка 29, Гитхорн, Холандия


Снимка 30, Гитхорн, Холандия


Снимка 31, Гитхорн, Холандия


Снимка 32, Гитхорн, Холандия


Снимка 32, Гитхорн, Холандия


Снимка 33, Гитхорн, Холандия


Снимка 34, Гитхорн, Холандия


Снимка 35, Гитхорн, Холандия

Leave a Reply