Градът на изкуството и науката, Валенсия, Испания

posted in: Европа, Испания | 0

Градът на изкуството и науката е най-важната съвременна туристическа дестинация във Валенсия. Няма как да сте на екскурзия във този град и да подминете тази забележителност.

Това е място, на което не можете да се нагледате на оригиналната архитектура. Постоянно ви се иска да снимате от какъв ли не ъгъл и все ви се струва, че сте изтървали нещо. За този пътепис съм избрал една малка част от снимките, които направих.
Градът на изкуството и науката се намира в бившото речно корито на река Турия. Открит е през 1998 година. Целия комплекс има няколко обекта:

1/ L’Hemisfèric или IMAX кино. Сградата прилича на огромно око.

2/ El Museu de les Ciències Príncipe Felipe или Музея на науката „Принц Филип”. Това е интерактивен музей, който външно прилича на скелет на кит.

3/ L’Umbracle. Това е отворена структура, обхващаща озеленена пешеходна алея с растителни видове, характерни за Валенсия. Представлява и галерия на открито за скулптури на съвременни художници.

4/ L’Oceanogràfic или открит океанографски парк включващ най-големия в Европа аквариум.

5/ El Palau de les Arts Reina Sofia или Двореца на изкуството. Посветен е на музиката и живописта.

6/ El Pont de l’Assut de l’Or или бял каменен мост пресичащ сухото корито на река Турия.

7/ L’Àgora е покрит площад, предназначен за провеждане на различни събития – концерти, спортни събития и др. Беше в ремонт.

Ето един плах опит да обхвана повечето обекти на една снимка. Оставате захласнати от резултата на архитектите и изпълнителите.

Влиза се от към LUmbracle. Открива се чудесна гледка към останалите обекти. Може веднага да се разбере, кой идва тука за първи път. Още първия досег с този извънземен парк, новодошлите започват едно „бясно“ снимане. По входната алея могат да се видят стотици снимащи.

Можете да обикаляте абсолютно свободно около всички обекти и да се любувате на воля. Само L’Oceanogràfic е с ограда и се влиза с вход. Има широки алеи между обектите, даващи възможност на всички туристи да се възхищават на човешките творения.

Има билети за посещение на киното, аквариума и музея. Можете да си купите билет за трите, за комбинация на две от тях или само за едно от тях. Избора е ваш. За мене най-интересен беше L’Oceanogràfic. Музея не ми хареса. В киното не ходих.

Не бързайте да влизате в обектите. Първо им се насладете отвън, защото после няма да ви остане време. Препоръчвам ви да дойдете по-рано за да имате време за всичко, особено, ако желаете да посетите киното, музея и аквариума. Времето се „изнизва“ много бързо, вероятно защото сте като в космоса, а там важат други физични закони за времето.

На мен всичко това ми прилича на декор за научно -фантастичен филм. Явно е, че архитектите са търсили „Уау“ ефекта. И са го постигнали. Музея не ми прилича на скелет на кит, а по скоро на скелет за бъдещ космически кораб. През цялото време очаквах някой от тези космически обекти да се „отлепи“ леко от Земята и да се издигне в космоса. И исках да бъда последния снимал го на Земята. Това желание имах не само аз.

От района тръгва влакче за обиколка из комплекса и парка „Градините на Турия”. Заслужава си. Разходката е чудесна. Няма как да видите с пеша разходка всичко това, което ще видите с влакчето. Освен, ако не отделите друг ден само за Градините. Публикувал съм снимки от Градината снимани от влакчето в публикацията за разходката ми из Валенсия.

Водните басейни около сградата се ползват за различни платени занимания. За туристите Града на изкуството и науката това може да е атракция, но за местните си е място за разходка и забавление. Точно поради тази причина трябваше да има повече заведения, а не само едно външно. Може би се предполага, че хората вглъбени в изкуството и науката не обръщат внимание на физиологичните си нужди.

Ако огладнеете, има едно заведение на открито и няколко в сградата на музея на първия етаж. Там са и тоалетните. За първия етаж, входна такса не се иска. Билетите важат от втория етаж нагоре.

Пред сградата на музея са разположени 6 огромни метални скулптури на Manolo Valdes, но те ще бъдат там само до Декември 2017.

Дамата със шапката се казва Памела и тежи 4150 кг. – истинска дама от Gran Canaria.

Ние посетихме Музея на науката. За мене нямаше много интересни неща. По скоро е направен като забавен център за деца с поучителен характер.

На изхода на един от ескалаторите за втория етаж ни посрещна ето този представител на динозавърския свят.

Тъй и тъй, бяхме на тема “Пра исторически животни”, влязохме в секцията посветена на тези чудовища.

На изхода и отново ни посрещнаха новите ни  приятели.

В другите секции на музея имаше нагледни модели за различни физични открития или явление. Например, как се прилагат физичните закони при използването на макара за повдигане на тежести.

Музея бързо ни омръзна и се насочихме към Аквариума. Какво ви очаква там, ще прочетете в следващия пътепис.
Прочелите тази публикация се интересуват  и от :

“Океанографския парк на Валенсия”
“Разходка из Валенсия”
“Биопарка във Валенсия”

 

Leave a Reply