Ливърпул, Англия – Бийтълс, морска история и … шоколадово брауни

posted in: Англия, Европа | 0

Ливърпул не е градът заради, който ще посетите Англия, но ако сте в Англия, защо да не отскочите до него. За един ден можете да видите всички известни обекти. Естествено, не очаквайте да усетите духът на градът на Бийтълс за това кратко време.


Старинната архитектура е преплетена с дизайн от 20-ти век. Градът е съвременен, но с един приятен полъх от предните векове. Според мене Ливърпул е един типичен английски град с ненатрапчива външност, но с приятен характер, въпреки противния климат.

Хотела ми „Indigo Liverpool“ беше в непосредствена близост до река Mersey и при първата ми разходка се отправих към нея.Booking.com

.

Pier Head, Ливърпул

Pier Head е крайбрежен район на Ливърпул. Той е част от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Историята му не е много дълга. През 1771 година е построено пристанище, което лека полека до 1890 година е станало излишно. Една след друга в неговия район построяват сградите на Ливърпулското пристанище (1907 г.)- дясната, Royal Liver Building (1911 г.) – лявата и сградата на фирмата Cunard Line (1916 г.) – средната.


Снимка 1, Pier Head, Ливърпул

„Трите грации“ в Pier Head, Ливърпул

.

Royal Liver Building е била обявена за първия небостъргач на Англия. Управата на града е била ужасена от височината на сградата, но все пак са разрешили нейния строеж. Има две часовникови кули и над тях митичните птици Liver Birds.
Уау. Сигурно проекта е изглеждал футуристично със своите 9 етажа извисяващи се над двуетажните постройки. Аз бях на последния етаж. Гледката към реката и центъра на града е страхотна.


Снимка 2, Pier Head, Ливърпул

Royal Liver Building, Pier Head, Ливърпул

.

Сградата с офисите на Cunard Line е построена за да прилича на италиански дворец, показващ могъщество и превъзходство. За мене това е най-невзрачната от трите сгради, но така са решили архитектурните гении от началото на 20-ти век.


Снимка 3, Pier Head, Ливърпул

Сградата с офисите на Cunard Line, Pier Head, Ливърпул

.

Най-старата от „Трите грации”, както са известни, сградата на Mersey Docks and Harbour Board е построена след дълги спорове с управата на града, а след това и между архитектите с различни идеи.


Снимка 4, Pier Head, Ливърпул

Сградата на Mersey Docks and Harbour Board, Pier Head, Ливърпул

.

Непосредствено пред тях, на брега на река Mersey, е терминала на Mersey Ferries. Използва се за няколко фериботни линии. Въпреки слънчевия ден, в който имах късмет да обикалям из Ливърпул през Февруари, изобщо не ми се и помисляше, че мога в този студ да стъпя на ферибот. Да, вярно е, че помещенията са затворени, но винаги свързвам този вид транспорт с разпилените от вятъра коси на пътуващите.


Снимка 5, Pier Head, Ливърпул

Фериботния терминал на Mersey Ferries, Pier Head, Ливърпул

.Albert Dock, Ливърпул

Подминах Pier Head и Mersey Ferries и се насочих към най-известния или втория по известност (след The Cavern Club) обект в Ливърпул – Albert Dock. Намира се в края на района Pier Head.


zzz

Albert Dock, Ливърпул

.

Albert Dock е комплекс от пристанищни сгради и складове, открит през 1846 година. Това са първите складове в Англия построени само от чугун, тухли и камък без дърво. Така се превръщат в първите незапалими складове в света.

Наистина пожарите нанасят непоправими щети, дори и днес. Измислено и реализирано през 19 век, това си е иновативно.


Снимка 7, Albert Dock, Ливърпул

Първите незапалими складове в света, Albert Dock, Ливърпул

.

Счита се, че за времето си, Albert Dock има революционна докинг система. Корабите са били товарени и разтоварвани директно в складовете. Там се ползват и първите хидравлични кранове в света.


Снимка 8, Albert Dock, Ливърпул

Кораба Glaciere, Albert Dock, Ливърпул

.

В Albert Dock може да видите абсолютно запазения кораб Glaciere построен през 1899 година в Дания. Първо е бил риболовен кораб. Претърпял е едно разбиване. След това е възстановен и се е ползвал за пренасяне на камъни за строеж на доковете в Норвегия. От 1970 година плава под английски флаг.


Снимка 9, Albert Dock, Ливърпул

Albert Dock, Ливърпул

.

Благодарения на удобния си дизайн, Albert Dock се ползвал до средата на 20-ти век за пазар на алкохол, памук, чай, коприна, тютюн, слонова кост и захар.


Снимка 10, Albert Dock, Ливърпул

Albert Dock, Ливърпул

.

Albert Dock също е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е и най-голямата колекция от сгради с историческа ценност в Англия.


Снимка 11, Albert Dock, Ливърпул

Albert Dock, Ливърпул

.

За мене Albert Dock е едно спокойно и старинно място, където можех да се разходя, да си купя сувенири, да пия кафе, да обядвам и изобщо да си прекарам добре като турист. Дори има някаква странна красота в тези докове.


Снимка 12, Albert Dock, Ливърпул

Albert Dock, Ливърпул

.

Продължих по линията на брега и озовах пред залата ACC Liverpool. Използва се за конферентна зала и като зала за спортни събития. Разстоянието между залата и реката е много малко и няма как да се снима цялата красота на обекта.


Снимка 13, Albert Dock, Ливърпул

Залата ACC Liverpool

.

Зад Albert Dock, в посока към центъра на града може да се наблюдава тази красива гледка- едно красиво съчетание на сгради от 19 век и съвременната архитектура. Всъщност това е типичния Ливърпул.


Снимка 14, Albert Dock, Ливърпул

Типичния Ливърпул

.

Една красива пешеходна алея за разходка. Удобна е както за бързащите за работа, така и за безцелно мотащите се като мене.


Снимка 15, Albert Dock, Ливърпул

Пешеходна алея за разходка, Ливърпул

.

Последен поглед към Albert Dock. Знам, че престоя ми в Ливърпул е кратък и няма да се върна, за това малко натъжено правя последна снимка на кафявите постройки.


Снимка 16, Albert Dock, Ливърпул

Albert Dock, Ливърпул

.

Какво да видим в Ливърпул

Аз си купих справочника за Ливърпул от едно магазинче в града. Вие може да го напривите онлайн с безплатна доставка за целия свят.
Протестантската катедралa на Ливърпул

По пътя към следващия популярен обект в Ливърпул прихващам тази интересна сграда, която се оказва някаква църква.


Снимка 17, Ливърпул

Църква в Ливърпул

.

В Ливърпул има две катедрали. Това е Ливърпулската катедрала, представител на Английската (протестантската) църква. Катедралата в Ливърпул е най-голямата катедрала и религиозна сграда във Великобритания.

Денят беше необичайно слънчев за Февруари, а и слънцето се падаше срещу мене и снимката е малко осветена.


Снимка 17,Ливърпулската катедрала, Ливърпул

Ливърпулската катедрала

.

Всичко в катедралата ме изненада. Още на входа ме попитаха от къде съм и след като казах, че съм от България ми подадоха кратко описание на български. Не беше ми се случвало до сега в никоя държава.

В самата катедрала има магазин за сувенири, кафе-бар и тоалетна. Имайки предвид отношението на Христос към търговците в храма, всичко това ми дойде в повече.

Какво ще кажете за този сюрреалистичен разпнат Христос.


Снимка 18,Ливърпулската катедрала, Ливърпул

Сюрреалистичния Христос в Ливърпулската катедрала

.

Катедралата е действаща, но е абсолютно празна. Вероятно е характерно за английските църкви. В сравнение с испанските катедрали, местните са по семпли с украсите и малко по-просторни. Липсва помпозната претрупаност на испанския католицизъм.


Снимка 19,Ливърпулската катедрала, Ливърпул

Простора в Ливърпулската катедрала

.

Ето една Виенска пекарна – кафе от 1927 година насред Ливърпул. Не е нещо красиво за снимка, но факта, че е над 90 години и продължава да радва клиентите си, ме впечатли.


Снимка 20, Ливърпул

Виенска пекарна – кафе от 1927, Ливърпул

.

Няма никаква идея какво съм снимал, но ми хареса старинния му вид. Ако някой знае, да помага.


Снимка 21,Старинния Ливърпул

Старинния Ливърпул

.

Римокатолическата катедрала на Ливърпул

Признавам, никога не съм си представял, че религиозен храм може да има такъв вид. Това е римокатолическата катедрала на Ливърпул. Другото име на катедралата е „Ракетната площадка на папата”.

Необходимостта от катедралата се появява, когато по времето на Големия Ирландски глад (1845-1852 г.), половин милион ирландци напускат държавата си за да отидат в Америка и използват Ливърпул като пристанище за тяхното преселване. Много от тях остават в града и имат нужда от храм.


Снимка 22,Римокатолическата катедрала на Ливърпул

Римокатолическата катедрала на Ливърпул (отвън)

.

Вътрешността на катедралата е уникална. Повече ми прилича бар, а не на религиозен храм.


Снимка 23,Римокатолическата катедрала на Ливърпул

Римокатолическата катедрала на Ливърпул (отвътре)

.

По улиците на Ливърпул

Един английски университет – Liverpool John Moores University, основан през 1823 година. Само този факт е достатъчен за да се издигне в моите очи.


Снимка 24,Liverpool John Moores University

Liverpool John Moores University

.

Типични Ливърпулски сгради от центъра на града.


Снимка 25,Ливърпулски сгради, Ливърпул

Ливърпулски сгради

.


Снимка 26,Ливърпулски сгради, Ливърпул

Ливърпулски сгради

.

Разходки иекскурзии в и около Ливърпул

Отваряйте Интернет, четете и организирайте или просто използвайте онлайн фирма за организиране, а вие вземете кафе и брауни в кафето на хотела. Избора е само ваш.

The Cavern Club, Ливърпул

Ето го Храма за всички, които са чували за Бийтълс– The Cavern Club.

На 9 Февруари 1961 г. клубът е бил домакин първи път на Бийтълс. На 9 Ноември 1961 г. Brian Epstein ги вижда в същия този клуб и им осигурява първия договор за запис.


Снимка 27,The Cavern Club, Ливърпул

Храмът– The Cavern Club, Ливърпул

.

The Cavern Club отваря врати на 16 Януари 1957 г. Този ден е обявен за световен ден на Бийтълс.


Снимка 28,The Cavern Club, Ливърпул

The Cavern Club, Ливърпул

.

В The Cavern Club Бийтълс са направили 292 участия през 1961 г., 1962 г. и 1963 г.


Снимка 29,The Cavern Club, Ливърпул

The Cavern Club, Ливърпул

.

В момента клуба е действащ. Бирата е на прилична цена, а живата музика не спира. Превърнат е в бар-музей на известни изпълнители.

Когато го посетих, наистина усетих тръпки по гърба си. Звучи тривиално, но това е факт. Нямах много време, но не ми се излизаше от там. Дълго време просто стоях и слушах изпълнителя на живо. Беше добър. Кой знае, може скоро да стане звезда.


Снимка 30,The Cavern Club, Ливърпул

The Cavern Club, Ливърпул

.

Бийтълс е златния скарабей за Ливърпул. Всичко в града е по един или друг начин свързано с тази легендарна група. На входа на бара срещу The Cavern Club е написано, че това е дъщерния клуб на известния клуб. Няма значение какво означава това. Свързан е с Бийтълс и това означава печалба. Една скулптура и бизнеса е печеливш.


Снимка 31,The Cavern Club, Ливърпул

Дъщерния клуб на The Cavern Club, Ливърпул

.

Бийтълс е навсякъде, дори там където не очаквате. Това е снимка на групата от бонбони. Няма кич, има печалба.


Снимка 32,Бобонените Бийтълс, Ливърпул

Бобонените Бийтълс, Ливърпул

.

– – –

По пътя за към хотела ми попаднах на тази шарена сграда. Ливърпул е съвременен град здраво стъпил на вековната си история.


Снимка 33,Съвременния Ливърпул, Ливърпул

Съвременния Ливърпул

.

Ето го типичния Ливърпул – минало и настояще преплетени в едно.

Усмивките на англичанките навсякъде бяха изкуствени, но на мене ми хареса спокойствието и уредността в града, учтивостта и вътрешното им благородство на жителите му. С една дума – не пропускайте Ливърпул, ако ви се удаде възможност да го посетите.


Снимка 34,Минало и настояще, Ливърпул

Минало и настояще преплетени в едно, Ливърпул

.

Аз изкарах три студени дни в този град, но Ливърпул стопли сърцето ми. Телешкото бон филе беше … нямам думи да опиша този еликсир за небцето. Също така, от този момент нататък когато чуя за шоколадово брауни винаги ще си спомням за Ливърпул. Всъщност за мене Ливърпулското шоколадовото брауни стана синоним на кулинарна магия.

Leave a Reply