Лозана (Швейцария) през Януари

posted in: Европа, Швейцария | 2

Никога не съм планирал да посетя Лозана, но когато обстоятелствата ме доведоха в този град се опитах за малкото време, с което разполагах, да извлека максимума.

Кацнах в Женева. Обмених валута (1 CHF = 0.9 EUR) и направих една основна грешка, не си купих SIM карта на местен оператор на мобилни услуги. Швейцария не е държава от Европейския съюз и съответно мобилните им оператори нямат договорености с колегите си от ЕС за евтин роуминг. Цените са много високи както за входящи и изходящи разговори, така и за мобилен интернет. В съвремения свят, където всичко е свързано с Интернет, това си беше груба грешка. Не я повтаряйте. На летището продават предплатени SIM карти на Lebara. Инвестицията е около 20 франка и ще бъдете доволни.

Хванах влака до Лозана и след около 40 минути пристигнах. Без мобилен Интернет, в тъмнината, нямаше как да се оправя до хотела. Хванах такси и добре, че хотела се оказа наблизо. Началната такса на таксито е 6 CHF и 3 CHF на километър. Добре дошли в Швейцария.

Оставих си багажа в Mövenpick Hotel Lausanne, който беше на брега на Женевското езеро и бегом навън.


Mövenpick Hotel Lausanne, Швейцария (Снимката е от Интернет)

.Booking.com

.

В края на Януари, нощните температура са малко над нулата, но това не е проблем за touristicos idioticus.


Снимка 1, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Парка пред Женевското езеро, Лозана, Швейцария

.

Тъмнината и студа не ми дадоха много възможност да се развихря, но все пак улових поне мъничко от Швейцарския чар.


Снимка 2, Лозана, Швейцария

Лозана нощем, Швейцария

.

 

Женевско езеро

На другия ден, след като приключих с ангажиментите, които ме доведоха в Лозана, продължих в късния следобед с туристическата обиколка по брега на Женевското езеро.
Снимка 3, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Парка пред Женевското езеро, Лозана, Швейцария

.

Лодките бяха заспали зимния си сън и само загатваха за живота, които кипи тука при топло време.


Снимка 4, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Яхтеното пристанище в Женевското езеро, Лозана, Швейцария

.

Женевското езеро (Lac Lémanе на френски), географски е разположено в Алпите и е поделено между Франция и Швейцария. Заснежените върхове в далечината оформяха типичния за района пейзаж, съчетание между езерните води и белите Алпи.


Снимка 5, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Женевското езеро и Алпите, Лозана, Швейцария

.

Езерните вълни се разбиваха в каменистия бряг и пръските се носеха доста далече навътре в брега. Не очаквах, че едно езеро може да има толкова силни вълни. По-късно научих, че през 563 година е имало цунами причинено от срутване на скали в езерото, създало вълна с височина между 8 – 16 метра. Бедствието е унищожило крепостта Tauredunum в източния край на езерото, а вълната е достигнала чак до Женева и е имало доста жертви.В момента езерото изглеждаше спокойно и останах с впечатлението, че не ме заплашваше някаква аномалия.


Снимка 6, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Женевското езеро и френския бряг, Лозана, Швейцария

.

 

Как да открием цел за екскурзиите ни?

Когато решите да посетите нов за вас град или държава, има много начини за да откриете интересните обекти на това място. Може да се ровите в Интернет, може да питате познати, да проверите в моя блог дали не съм го посетил и да прочетете за него 😉 или да по добрия стар начин да прочетете хартиена книжка – туристически справочник.
Ако целта ви е Швайцария, предлагам ви тези чудесни справочници на английски език. Доставката е безплатна за цял свят.
Château d’Ouchy

Продължих по брега на езерото търсещ на отсрещния бряг връх Мон Блан, за който ми бяха казали, че се вижда при ясно време. Може и да съм го видял, но нямаше табела указваща името, а може и облаците да са го скрили от погледа ми. Чайките крякаха гладно на фона на шумните вълни. Дали е било същото и преди векове с тази разлика, че вместо велосипедисти, спокойствието на на разхождащите е било смущавано от дрънчащи рицари.


Снимка 7, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Пристан в Женевското езеро, Лозана, Швейцария

.


Снимка 8, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Спокойствие край Женевското езеро, Лозана, Швейцария

.

Ето нещо от средновековието – замъка Château d’Ouchy (Шато д’Оши). През 1170 година Лозанския епископ заповядал построяване на кула на брега на езерото. Не знам за какво я ползвал епископа, за любуване на езерото или за нещо друго, но явно се е харесвала на светите мъже, защото стотина година по-късно, кулата е достроена до резинденция на епископите. През 1609 година всичко е изоставено, явно езерото е омръзнало на божиите служители.


Снимка 9, Château d'Ouchy, Лозана, Швейцария

Замъка Château d’Ouchy на брега на Женевското езеро, Лозана, Швейцария

.

През 1885 година кантона Во (Vaud) продава земята и руините. Новия собственик, възстановява постройката и я превръща в хотел, какъвто е и до ден днешен.


Снимка 10, Château d'Ouchy, Лозана, Швейцария

Замъка Château d’Ouchy, Лозана, Швейцария

.

 

Le Musée Olympique

Като продължите от Château d’Ouchy към града, на главната улица завийте надясно (за жените- другото дясно). След двеста метра се вижда началото на стълбище водещо до Олимпийския музей.


Снимка 11, Le Musée Olympique, Лозана, Швейцария

Le Musée Olympique, Лозана, Швейцария

.

Музея е основан през 1993 година. Пред входа на музея ви посреща летвата от съоръжението за скок на височина от Рим 1987 година, когато Стефка Костадинова постави недостигнатия все още рекорд от 209 см.


Снимка 12, Château d'Ouchy, Лозана, Швейцария

Летвата на Стефка Костадинова пред Le Musée Olympique, Лозана, Швейцария

.

Можете да влезете вътре и да разгледате изложбите или да обиколите градината около музея с множеството скулптури свързани тематично с олипийското движение.

 

Château Saint-Maire

Другите забележителности на Лозана са групирани сравнително близко едно до друго. Препоръчвам ви да започнете от Château Saint-Maire за да вървите след това само надолу. Лозана е град със стръмни улици и ако предприемете разходка по неправилен маршрут, скоро може да се предадете пред височините.

Стигнете до Château Saint-Maire (със публичен транспорт или такси). Строителството на замъка е започнато през 1397 година. Служил е за укрепена резиденция на тогавашните властимащи. През XVI Берн превзема Лозана и превръща замъка в казарма с оръжейна. След създаването на кантона Во през 1803 г., Château Saint-Maire става седалище на местното правителство и запазва тази си роля и до момента.


Снимка 13, Château Saint-Maire, Лозана, Швейцария

Château Saint-Maire, Лозана, Швейцария

.

През 1890 година е поставена статуята на Жан Даниел Авраам Давел (майор Давел) – борец срещу властта в Берн за автономия на Лозана и прилежащите и земи.


Снимка 14, Château Saint-Maire, Лозана, Швейцария

Статуята на майор Давел, Лозана, Швейцария

.

До Château Saint-Maire има тераса с гледка над покривите на Лозана. От другата страна на терасата спрямо замъка се намира тази сграда, която так аи не разбрах за какво служи.


Снимка 15, Château Saint-Maire, Лозана, Швейцария

Неизвестната сграда до Château Saint-Maire, Лозана, Швейцария

.

 

Cathedral of Notre Dame of Lausanne

От Château Saint-Maire може да се спуснете надолу по уличката, в края на която се вижда Cathedral of Notre Dame of Lausanne.


Снимка 16, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Уличката от Château Saint-Maire до Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

.

Като наближите катедралата в дясно може да откриете няколко приятни заведения. Едно от тях е в нещо като тунел или подземие.

Изграждането на катедралата започва още през 1170 година. Cathedral of Notre Dame принадлежи на Евенгалистката Реформаторска църква на кантона Во.


Снимка 17, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

.


Снимка 18, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Входната врата на Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

.


Снимка 19, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Cathedral of Notre Dame от вътре, Лозана, Швейцария

.


Снимка 20, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Фрески в Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

.

Когато аз бях в катедралата, две мераклийки представиха някаква театрално-музикална пиеса. За първи път виждах постановка в действащ храм. Изкуствено представиха някакъв диалог на френски, който нямаше как да разбера. От време на време свиреха на арфа и пееха.


Снимка 21, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Театрално представление в Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

.

Пред Cathedral of Notre Dame of Lausanne има площадка от която има чудесен изглед към града и заснежените планини в далечината.


Снимка 22, Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

Изглед от Cathedral of Notre Dame, Лозана, Швейцария

.

 

Hôtel de Ville de Lausanne

От катедралата може да продължите по закрито стълбище към Palais de Rumine или по пътя надолу към сградата на кместството, по извесна като Hôtel de Ville de Lausanne. Ние поехме към втория обект.


Снимка 23, Hôtel de Ville, Лозана, Швейцария

Hôtel de Ville, Лозана, Швейцария

.

Построена е през 1673 година. Винаги е имала някакви обществени функции. Сега предоставя огромна площ за изложби.

Hôtel de Ville de Lausanne има и камбанария, но предназначението и не е свързано с религиозни функции, а да сигнализира за опастности.

Сградата е известна и с двата си дракона за украса. Нямам никаква идея какво прави тази източно азиатска символика в Лозана.


Снимка 24, Hôtel de Ville, Лозана, Швейцария

Драконите над Hôtel de Ville, Лозана, Швейцария

.

 

Palais de Rumine

Двореца Rumine е най-съвременната сграда от всички забележителности, които посетих. Той е едва от края на XIX век.


Снимка 25, Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

.

Gabriel de Rumine, наследник на руските благородници, завещава 1.5 милиона швейцарски франка на кантона Во с условието да бъде построена сграда за обществено ползване.


Снимка 26, Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

Palais de Rumine от вътре, Лозана, Швейцария

.

През 1902 година е открита сградата. В нея се е помещавала библиотеката на Лозанския университет и някои научни и художествени колекции.


Снимка 27, Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

Вътрешния декор на Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

.

В момента в сградата се намират един от трите филиала на библиотеката на кантона Во и Университетската библиотека в Лозана . Освен тях, в сградата са Музея на изящните изкуства, Археологическо- историческия музей, Геоложкия музей, Музея на зоологията и Музея на парите.


Снимка 28, Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

Palais de Rumine, Лозана, Швейцария

.

 

Метростанция Lausanne-Flon

Обръщам внимание на тази метростанция защото в околност на нея има няколко интересни обекта. Самата тя се намира в ниското, а над нея и прилежащия и площад има пешеходен мост, от който може да се направят интересни снимки.

Входа на станцията е срещу този красив мост, под който преминава Rue Central.


Снимка 29, Bridge Rue Central, Лозана, Швейцария

Моста над Rue Central, Лозана, Швейцария

.

Над метростанцията е тази красива сграда, приличаща на дворец, но за която не знам нищо.


Снимка 30, Lausanne-Flon, Лозана, Швейцария

Тайнствения дворец над метростанция Lausanne-Flon, Лозана, Швейцария

.

Зад предния палат е хотел Lausanne-Palace (сградата с червените тенти).


Снимка 31, Hotel Lausanne-Palace, Лозана, Швейцария

Хотел Lausanne-Palace, Лозана, Швейцария

.

Ето и малко съвременно изкуство.


Снимка 32, Street art, Лозана, Швейцария

Street art, Лозана, Швейцария

.

 

Екскурзии в и от Лозана

Можете сами да си организирате различните екскурзии и посещения на обекти в и около Лузана, но ако искате да не се главоболите, може да ползвате тези предложения. Понякога, колективните екскурзии са по-евтини, заради общия транспорт, а и някои отстъпки, които се правят за групи по обектите.

Живота в Швейцария

Този раздел на пътеписа го започвам с идеята да ви представя до колкото мога Швейцария от вътре. Ако трябва да опиша Лозана през Януари с две думи, то това са – студ и ужасно високи цени.

В неделя след обяд в продължение на около час обикаляне не можахме да видим отворено кафе в центъра на Лозана. Всъщност видяхме Costa кафе, но исках да е нещо местно. Видяхме и едно друго, но от вратата ни удари аромат на манджа и излязохме веднага. Най-накрая, като стигнахме до Метростанция Lausanne-Flon и поехме на запад по Rue de Geneve намерихме отворено кафе. Та за цените. Този сладкиш (шоколадово суфле и сорбе от манго) от следващата снимка, плюс едно кафе и едно капучино е 22 CHF (40 лв).


Снимка 33, Coffee, Лозана, Швейцария

Шоколадово суфле и сорбе от манго, Лозана, Швейцария

.

Вечерите могат да бъдат от 8 лв за сандвич от магазина до … без горна граница. Телешко задушено с гъби и рьощи за гарнитура и една голяма бира – 52 CHF (94 лв).


Снимка 34, Restaurant, Лозана, Швейцария

Телешко задушено с рьощи за гарнитура, Лозана, Швейцария

.

Националното им ядене Фондю (разстопен кашкавал) може да го намерите за около 24 CHF (43 лв) за порция. Дават ви парченца хляб и вие се наслаждавате на всяка хапка от това течно злато.


Снимка 35, Restaurant, Лозана, Швейцария

Фондю в ресторант, Лозана, Швейцария

.

Живота в Швейцария е невероятно скъп. В Интернет четох, че и самите им граждани не издържали. Сервитьорите всемали 4000 CHF и едвам „свързвали двата края”. В същото време Швейцария е пълна с чужденци. В градовете им чуждите граждани са между 30 и 50%. В Лозана имаше много тъмнокожи, араби, азиатци и какви ли не. Таксиметровите им шофьори бяха само тъмнокожи и араби.

Швейцария е известна със шоколада си и сладкишите. Килограм шоколадови бонбони може да достигне над 150 CHF (270 лв). Опитах им бонбоните и сладките им, но ми горчаха, но не от сладост.


Снимка 36, Cake, Лозана, Швейцария

Сладкишите на Швейцария, Лозана

.


Снимка 37, Cake, Лозана, Швейцария

Сладкишите на Швейцария, Лозана

.

Банкнотите им са много шарени, вероятно за да ги развеселява поне външния им вид.


Снимка 38, Money, Лозана, Швейцария

Швейцарски банкноти, Лозана

.

Лозана определено не беше моя град или поне не през Януари. Старинен град преплетен с модерни традиции, но се чувствах като гост. Поради цените ли, поради нещо друго ли, не можах да се отпусна.


Снимка 39, Old building, Лозана, Швейцария

Красива старинна сграда в Лозана, Швейцария

.


Снимка 40, New building, Лозана, Швейцария

Интересна съвременна сграда в Лозана, Швейцария

.


Снимка 41, Old building, Лозана, Швейцария

Красива жилищна сграда в Лозана, Швейцария

.

Единственото, което ми хареса беше невероятното Женевско езеро.


Снимка 42, Женевското езеро, Лозана, Швейцария

Женевско езеро, Лозана, Швейцария

.

Винаги съм доволен когато посетя ново място. Лозана в Швейцария не беше изключение. Духът ми на touristicos idioticus, остана доволен от постигнатата цел. Да, Лозана ми остана чужда, но вече е в кръга на моите познати, a и имам материал за този пътепис.

Прочелите тази публикация се интересуват и от :

Женева – почти на бегом
Евиан, Франция – тих, скромен, гостоприемен

2 Responses

  1. Много странен и безполезен пътепис… Всяко второ изречение е „не знам какво / защо е това“… Човек като сяда да пише е добре да проучи неща, които не знае, вместо да залива с безхаберието си. 🙁

  2. Пламена

    Страхотно, много ме зарадва този пътепис.

Leave a Reply