Музикален фестивал в Найроби, Кения – част 2

posted in: Африка, Кения | 0

Продължение

Еи, те тоя (забравих му името) подпали сцената още зад кулисите с такъв рап, че нашите рапиращи бебешоци, заслужават само да му носят микрофоните. За 3-те минути на първата си песен, не разбрах кога си пое дъх. А може и да не е поемал. Черпел е енергия от феновете си, които я имаха енергия в излишък.

Виждали ли сте как танцуват африканците. Може би- да, може би-не.  Биологичната им структура предразполага за едни по особени танци, при които белия човек стой не с увиснало чене, а изпада в състояние на онемяващ транс. И мъжете и жените, леко като се навеждат напред и започват такива друсащи, полюшващо-постъпателни движения със задните си части, че си мислиш, че си попаднал на някаква оргия. Танците им не са разнообразни, но танцуващите сякаш се сливат с танца. Тези хора са родени да танцуват. Африканците вероятно зачеват в танца, раждат в танца и живеят заради танца.

Стъмни се и пулта седна DJ Pierra- една дама с тяло на африканска богиня и усмивка, която пленява и която не слезе от лицето и. Плени всички и като излезе пред пулта и завъртя matako-то (дупето) си. Сложила подходящ клин, имаше какво да покаже. Имаше с какво да замае феновете си и в музикално отношение.

През светлата част на деня феновете и не спряха да се снимат с нея. И тя го правеше винаги с усмивка.

Беше последвана от Stella Mwangi, не небезизвестната звезда от Европа. Живееща в Норвегия, тя представи музика с не-африкански ритми. Всички м’зунговци (бели) подивяха от удоволствие. За разлика от тях, местната публика, по-малко обръщаше внимание на песните, с които може да направи фурор в много европейски държави. А беше добра, мнооого добра. Тази дама, ако дойде по нашето Черноморие, вероятно ще може да задържи вниманието на тълпата дълги часове и то многократно.

Още няколко много добри изпълнители продължиха да подържат високо летвата. За съжаление не им запомних имената.

През целия ден имаше постоянно много танцьори и танцьорки. Сменяха се за да си починат и после пак подлудяваха публиката.

И тогава се появи посредничката между Jesus и чернокожите. Не знам дали повярваха на рекламите на фирмата организираща фестивала, но със сигурност всички и повярваха на DJ Size 8.

“Nairobi, are you ready for Jesus?” “Ye-e-e-e-e-e-es.”

“I too.”

– – –

„Asante sana, Nairobi” (Благодаря много, Найроби)

Използвани са мои снимки и от Facebook страницата на събитието.

А това е от рекламата на фирмата за събитието. Беше разлепена навсякъде в Найроби- афиши, билдбордове, автобуси и т.н.Leave a Reply