Разходка из Лисабон, Португалия (Част 3)

Лисабон е място, в което колкото и да останеш, все е малко. Опитах се да ви разкажа за част от забележителностите в първите си два пътеписа- Разходка из Лисабон, Част 1 и Разходка из Лисабон, Част 2. В този ще събера всичко останало, което не можах да включа в първите два.

Time Out Market, Лисабон, Португалия

Един ден се бяхме приключили с някой от многобройните интересни обекти и вече беше станало време за обяд. Аз предпочитам кварталните кръчми защото само там съм намирал най-вкусното от местната кухня на посетените от мене градове и държави. Ресторантите по големите площади и улици почти винаги се опитват да доближат местната кухня до туристически вкус и на практика се губи местния чар.Дъщеря ми се беше постарала да порови из Нета и беше открила нещо интересно – Time Out Market. Хванахме такси и се насочихме към него. До като пътувахме си мислех, какъв ли ще е този Маркет, че е толкова известен.

Оказа се едно огромно хале, пълно с маси за хранене, а по периферията му са разположени множество барове на ресторанти. Малко по-късно разбрах, че били 35 броя. Има и сергии за риба, плодове и зеленчуци.


Снимка 1, Time Out Market, Лисабон, Португалия

Огромното хале на Time Out Market, Лисабон, Португалия

.

Много трудно може да се избере нещо за хапване, когато толкова много заведения ти предлагат всякакви интересни неща. Обиколихме два пъти халето на Time Out Market и всеки си хареса различен ресторант. Поръчваш си каквото пожелаеш, дават ти една електронна камбанка, намираш си къде да седнеш и чакаш да ти позвънят. Когато чуеш заветния звук, отиваш и си вземаш приготвеното за тебе. Удобно е.


Снимка 2, Time Out Market, Лисабон, Португалия

Апетитна витрина в Time Out Market, Лисабон, Португалия

.

До като чаках обяда си се поразрових из Нета за да прочета повече за това място. Указа се, че Time Out Market е отворил врати през Май 2014 година, пет топ готвача имат ресторанти в Time Out Market.

Извън времето за хапване, на това място се провеждат готварски и сомелиерски курсове, музикални събития, а нощем се организират луди купони. Този Time Out Market е първият от планирана верига . Трябва да има подобни места в Лондон, Ню Йорк, Маями, Монреал и Бостън, а може и вече да са отворили врати.

Ако мислите да отидете в Лисабон, посетете Time Out Market, дори и от чисто любопитство. Не се среща много често такова Вавилонско кулинарно стълпотворение.


Снимка 3, Time Out Market, Лисабон, Португалия

Вавилонско кулинарно стълпотворение в Time Out Market, Лисабон, Португалия

.

Храната в Португалия

Така и така започнах на тема хапване, нека продължа с нея. Както, мисля, че вече писах, Португалия е мястото, където човек се разхожда само за да огладнее пак. Уж делят една географска ширина с Испания, а кухнята им е много различна от испанската и по-вкусна.

Още от витрината сте завладени.


Снимка 4, Лисабон, Португалия

Витрина на заведение в Лисабон, Португалия

.

Това на следващата снимка е някакъв местен специалитет. Нещо като голям картофен крокет пълен с рибен пастет. Това заведение предлага само и единствено този продукт. Клиенти не липсват.


Снимка 5, Лисабон, Португалия

Картофен крокет с риба, Лисабон, Португалия

.

Преобладаващо храната е морска (океанска) . Ами няма как да е по-различно за държава, на която половината и граница е водна. Португалците ми казаха (на английски), че националната им кухня е свързана с рибата Бакалао (треска).


Снимка 6, Лисабон, Португалия

Океанската храна е на уважение в Лисабон, Португалия

.

Опитах няколко вида сготвена Треска- всички бяха добри. Предвид, че съм повече от взискателен (само за пример, на Гран Канария няма ядене, което да ми хареса), признавам, че местната кухня е повече от добра.Това, че споменавам само рибата Бакалао, не значи, че липсват други видове риба, октоподи, калмари, скариди, лангустини и какво ли още не, океанско, ставащо за ядене. И пак ще кажа, не търсете вкусната храна в заведенията по известните туристически места. Отклонете се по някоя тиха уличка и ще останете приятно изненадани.


Снимка 7, Лисабон, Португалия

Разнообразие от морски дарове, Лисабон, Португалия

.

Още първата вечер попаднах на таверна „Света Марта”. Не е квартална кръчма, но е леко скрита от основния поток туристи. Местните вечерят късно и ние бяхме първите посетители в 18:00 часа. Любезен персонал, вкусна храна- какво повече да кажа.

Ето къта за кафе и десерти.


Снимка 8, Лисабон, Португалия

Таверна „Света Марта”, Лисабон, Португалия

.

Когато историята, културата и живота ти са свързани с океана, няма как интериора също да не е на океанска тема.


Снимка 9, Лисабон, Португалия

Картина от заведение в Лисабон, Португалия

.

Не само океанската им кухня е добра. В областта на сладкарството също има какво да покажат. Естествено, навсякъде може да видите Паста де Ната. Редом с нея обаче може да се насладите много други вкусотии.


Снимка 10, Лисабон, Португалия

Истинско „сладко“ богатство, Лисабон, Португалия

.

Сервитьорите им са под всякаква критика. Няколко пъти ми объркаха сметката, надписваха ми я и т.н. Веднъж имах включена бира от вид, който не бях консумирал, естествено, доста скъпа. Бутилката ми от моята бира беше още на масата и извиках сервитьора да ми намери на масата бутилката от бирата от сметката. Друг път имах в сметката си десерт, който бях поръчал, но никога не получих. Помолих сервитьора да ми потърси десерта по масата.

Наслаждавайте се на храната, но внимавайте със сметките. Има почти задължителен бакшиш в размер на 10%. Веднъж, когато казах, че ще плащам с карта, бяха ми вписали бакшиша в сметката да не би да го забравя да им го дам.


Снимка 11, Лисабон, Португалия

Десерти от заведения в Лисабон, Португалия

.

Parque das Nações, Лисабон, Португалия

През 1998 година в Лисабон е организиран Световния панаир. Експо 98 е планирано да съвпадне с празненствата на Португалия за отбелязване на 500-годишнината от пристигането на Васко да Гама в Индия през 1498 г.


Снимка 12, Parque das Nações. Лисабон, Португалия

Parque das Nações, Лисабон, Португалия

.

Експо 98 е се е провел в построения за целта Parque das Nações (Парк на нациите). Всичко в този район е тематично свързан с темата на Панаира – „Световния океан”.

– Океанариума изглежда все едно, че плава по водата.

– Кулата Torre de Vasco da Gama (преди изграждането на хотела) е оформена като корабна мачта.

– Двата блока, представляват португалски каравели (вид платноходни кораби).

– Търговският център, би трябвало да представлява круизен кораб и т.н.


Снимка 13, Parque das Nações, Лисабон, Португалия

Крайбрежната алея в Parque das Nações, Лисабон, Португалия

.


Снимка 14, Parque das Nações, Лисабон, Португалия

Кабинковия лифт в Parque das Nações, Лисабон, Португалия

.

Кабинковият лифт разширява дължината на парка, от Океанариума на юг до Torre de Vasco da Gama на север.

Мостът Васко да Гама е с обща дължина 17 км и е най-дългият мост в Европа. Пускането му в експлоатация е съобразено да съвпадне с Експо 98.

Най-интересното и полезното е, че парка е запазен след Експо 98 и сега е квартал на Лисабон –тих, спокоен, уютен. Нали знаете какво става с обектите в България, построени с някаква цел за някакво събитие – до няколко години след събитието са развалини.


Снимка 15, Parque das Nações, Лисабон, Португалия

Футуристичния Parque das Nações, Лисабон, Португалия

.

Когато влязохме в Parque das Nações наистина ни обзе едно безвремие. Липсва характерния за Лисабон хаос и шум. Почувствахме се необичайно.

Лисабон, малко или много има старинен дух, а този парк е съвременен и леко футуристичен.


Снимка 16, Parque das Nações, Лисабон, Португалия

Безвремие в Parque das Nações, Лисабон, Португалия

.

Как да обиколим Лисабон, Португалия

Можете да се разходите из Лисабон по много начини, но града предлага и екзотиката Тук-тук. Водачите им знаят няколко езика и освен шофьори, те са и гидове. Двуместни, четириместни, открити, закрити – избора е ваш. Удоволствието – също.


Снимка 17, Лисабон, Португалия

Тук-тук транспорт в Лисабон, Португалия

.

Ако сте традиционалисти, опитайте трамваите по тесните Лисабонски улички. Понякога улиците са толкова тесни, че ако протегнете ръка от прозореца на трамвая, може и да оберете простряното бельо. За какво ви е? Насладете на атмосферата, съчетание на история и съвременен хаос, португалска лудост и удоволствието от живота. Неповторим град, който ще посетя отново.


Снимка 18, Лисабон, Португалия

Трамвайния транспорт в Лисабон, Португалия

.

Друг вариант за разходка е пеша да обиколите из Лисабон. Града е разположен на няколко хълма и постоянно ще се налага да слизате и да се изкачвате, ту по стълби, ту по калдъръм или нещо по-съвременно. Когато планувате посещението си в Португалската столица, не включвайте само забележителностите и ресторантите. Заделете няколко часа за безцелна разходка. Само така ще усетите истинския Лисабон.


Снимка 19, Лисабон, Португалия

Уличките на Лисабон, Португалия

.

Снимка 20, Лисабон, Португалия
Заведенията са на всеки ъгъл в Лисабон, Португалия

.

Виждали ли сте подобно нещо- шоколадови сардини. Нямам никаква идея какво представляват.


Снимка 21, Лисабон, Португалия

Шоколадови сардини от Лисабон, Португалия

.

Освен тесни улички, Лисабон има и паркове с чудесни изгледи. Един от тях ви показах в първия пътепис, този е друг. Вече не му помня името. Сянка, спокойствие, малко бягство от столичния шум.


Снимка 22, Лисабон, Португалия

Един от парковете в Лисабон, Португалия

.

Нощем в Лисабон, Португалия

Не всички градове са красиви нощем. Например Барселона, която която ми харесва денем, вечер е тъмна и изглежда негостоприемна. Лисабон, Севиля и Лас Палмас и други са добре осветени и приятни за нощна разходка.


Снимка 23, Лисабон, Португалия

Нощен Лисабон, Португалия

.

Централните улици на Лисабон бяха пълни с хора до късно. Почти на всеки ъгъл ни предлагаха хашиш. Приближава се мъж, обикновено с черти на арабин и пита „Шиша, шиша?”. Не са нахални. Ако не му обърнеш внимание или му кажеш „Но”, те забравят на секундата. До следващия ъгъл.


Снимка 24, Лисабон, Португалия

Нощем по главната улица на Лисабон, Португалия

.

Аз бях покорен от Португалската кухня и Лисабонския чар. Спечелиха си фен в мое лице. Липсва пиршеството на лукс и екзотика, характерни за други столици, но има чар и уют, сред малко нашенския хаос. Вече ми липсват- и Лисабон, и Португалия.


Снимка 25, Лисабон, Португалия

Нощем пред Триумфалната арка Rua Augusta в Лисабон, Португалия

.

Leave a Reply