Разходка из Мадрид, Испания – Част 1

posted in: Европа, Испания | 0

Мадрид не е огромен град, той е космополитен град. Градската агломерация на Мадрид е с население от близо 6 500 000 души, което прави испанската столица един от най-големите на континента. Когато около 18 часа по булевард Gran Via видях срещу себе си няколко хиляди души, малко се стреснах. Никога през денонощието не стихва шума от централните му улици.Мадрид беше част от екскурзията ни. Той не можа да ме спечели като цяло, но ще запомня много от забележителностите му.

– – –

Пристигнахме в Мадрид от Валенсия със скоростния влак AVE. Мрежата на AVE е най-дългата в Европа и втора в света след Китай.

За първи път пътувах с влак, който се движи с 300 км/ч. Може да е малко по-скъпо (60 евро еднопосочно), но е удобно и пести време. Раздават слушалки и може 2 часа да си починете с приятна музика. Интересни гледки няма. Скоростта не се усеща, но има някаква тръпка да гледаш как показанията на скоростомера във вагона се увеличава постепенно и стига 300.

Пристигнахме на гара Atocha. Едно страхотно съоръжение преплело съвременния дизайн със наследството от миналото, горския ландшафт и удобството. Малко по-късно ще спомена гарата пак и ще разберете за какво става дума.

Мадрид не е град, който може да обиколите за един ден. Има няколко картинни галерии и за всяка ще ви е необходимо по един ден. Ако решите да се запознаете с всяка забележителност, сигурно и седмица няма да ви стигне. Ако просто искате да придобиете бегла представа за града – 2 или 3 дена са достатъчни.

Можете сами да си организирате обиколката на Мадрид, като ползвате екскурзиите предлагани от различни фирми или чрез туристическа обиколка с двуетажни автобуси. Ние в единия от дните ползвахме туристическите автобуси и не съжаляваме. Спести ни времето за транспорт, както и много лутане.

Има няколко вида туристически автобуси на различни фирми, на различни цени. Ние ползвахме най-популярните – червените, подобни, вероятно сте виждали и в други градове.

Да се разходим виртуално из Мадрид с червените автобуси.

Автобусите са по два маршрута. Като си купите билет, можете да ги ползвате и по двата маршрута. Има еднодневен, има и двудневен билет. Има спирки, свързващи двата маршрута. На тях може да сменяте автобусите, ако желаете да промените посоката на разходката си.

Маршрут 1.

Спирка 1. Museo del Prado.

Непосредствено пред вратата на музея Прадо е.
Прадо е един от най-големите музей на изобразителното изкуство в света със своите над 1300 картини. Посещението му може да ви отнеме един или повече дни. Ние, първо, не разполахахаме с такова време и второ никак не ми се чакаше опашка за вход от няколко стотин метра. Привечер има безплатен вход, но опашката е два пъти по-дълга.

Източно от музея Прадо, на самия край на градинката около музея, е красивата сграда на енорията (не съм сигурен в термина)  San Jerónimo el Real.

Отворена за посещение с работно време. Явно и Господ има нужда от сиеста. Аз бях вече на фазата на насищането с религиозен интериор и пропуснах посещението и.


Като се качите на автобуса, веднага след тръгването пред вас се изправя една от оцелелите сгради от Двореца на Ретиро (El Casón del Buen Retiro). В него се помещават документалните, архивните, библиотечните и консервационни отдели на музея Прадо.

Автобуса завива наляво непосредствено пред El Casón del Buen Retiro и се насочва на север към спирка 2.

Спирка 2. Puerta de Alcala

Името идва от арабски и означава „Порта на крепостта“. За оригиналната порта се счита, че е първата и съответно най-стара римска арка в Европа. Мисля, че нищо не е останало от нея в момента. Портата, която може да се види сега е построена през 18 век за отпразнуване на влизането на крал Карлос III в столицата. Сега е един от най-известните паметници в Мадрид.

На спирка Puerta de Alcala има два обекта (освен самата порта), които заслужават вашето внимание. Единият е една от най-известните сладкарници в Мадрид, а другия е най-известния парк в града. Входа на парка е непосредствено до спирката и до портата.

Нека първо се подкрепим в сладкарницата. Тръгвате в посока противоположна на парка, т.е. надолу (на запад) по улица Алкала (Calle de Alcala). На около 200 метра от портата е сладкарница Байт (Pastelería Vait).

Следващите снимки няма да ги коментирам.

Това е кафе Bonbon.

След като съгрешите в сладкарница Vait, може да се върнете до спирката на Puerta de Alcala за да продължите по маршрута или да влезете в парка.

Разходката из Retiro Park може да продължи с часове.

Парка принадлежи на краля, но от 19 век е публичен и достъпен за всички. Изпълнен е с скулптури, паметници, има художествена галерия, езера, много алеи и безкрайно много представители на растителния свят. Чудесно място е за разходка. Парка е пълен с влюбени, с приятели, със самотници.  Мадрид не е моя град, но признавам, че парка Ретиро е вълшебен.

Сравнително голямо езеро предлага разходка с лодка и лека прохлада в горещините. Покрай езерото има приятни заведения. Бирата е добра. Проверено е.

Романтични пътечки допълват екстериора.

Няма нужда от думи- есенна красота.

Феновете на фонтаните има на какво да се радват.

В парка се намира Кристалния дворец – изложбена зала насред природата.

Построен е през 1887 г. за да се покаже флората и фауната на Филипините., която тогава е била испанска колония.

Дворецът се използва днес за изложби на съвременни автори.

Непосредствено, пред входа на Кристалния дворец се е разстлало малко, но приказно езеро.

La Rosaleda- царството на розите. Нашето посещение беше есенно и розите не показваха пълната си прелест.

Една градина в кралски средновековен стил.

 

 

3. Barrio se Salamanca

Това е мадридски квартал, изграден през 19 век по времето на Изабела II. В него са били резиденциите на аристокрацията и буржоазията на Мадрид. Сега е място за живеене на финансовия и политически елит на Испания, дипломати и бизнесмени.

Ние го пропуснахме като място за слизане от автобуса. В движение разгледахме къщите на горепосочените.Leave a Reply