Синтра, Португалия – микс от история, романтизъм и красота (Част 1)

Португалия е страната за която се препоръчва: „вино, храна, музика и някоя разходка между хапванията за добро храносмилане”.

Ще стигна и до хапването в моите пътеписи, но сега ще започна с историята.

Португалските крале, техните завоеватели и всички имащи достатъчно средства да си построят замък или къща с размерите на замък са предпочитали да го направят на по прохладно място от горещия Лисабон. Само на около 20-25 км от сегашната столица се намира Синтра. Сред гъстите гори на този район е голяма част от историческото наследство от района на Лисабон.

 

 

Произхода на името идва от храм издигнат през 308 година пр.н.е. от древните гърци, келтите и галите, посветен на луната. Келтите наричат това място „Синтия”. Когато идват арабите, поради проблем с произнасянето на „с” в началото на думата, те наричат мястото „Chintra“ или „Zintira“.

Ако искате да се насладите пълноценно на възможно най-много от обектите в Синтра (или като цяло в Португалия) за максимално кратко време, ви препоръчвам услугите на фирмата “I go Portugal”. Ние ги ползвахме за да обиколим Синтра. За около 10 часа (вкл. пътуването) разгледахме 4 обекта (имахме време за още един, но го отказахме) и обядвахме. Ако сами се опитате да си организирате подобна екскурзия, ще се убедите, че е невъзможно, дори с кола под наем.

Гида ни взе с кола от хотела. Ние си бяхме избрали 4 от 8-те обекта за които бяхме чували в Синтра:

Pena Palace (замък)

Moorish Castle (Мавританска крепост)

Quinta da Regaleira (богата къща и градина)

Monserrate Park and palace (богата къща и ботаническа градина)

Пътищата в Синтра са тесни и повечето еднопосочни. Задръстванията са постоянни. Място за придвижване на пешеходци – няма. Те се „мушат” покрай спрелите в задръстванията коли.  Парко-местата са в пъти по-малко от превозните средства на туристите. Има автобуси между обектите, но за тях чакат стотици хора, а те идват на 20 минути. Таксита, може и да има, но не видях.

Нашия гид ни оставяше пред поредния обект, изчезваше с колата неизвестно на къде, паркираше на познати само на него места и се връщаше след 10 минути за да продължим. Бяхме повече от доволни, че не мислим за нищо свързано с организация и можем да се насладим на Синтра. Аз бях щастлив, че мога да отделя повече време за снимки и събиране на информация за пътеписите си.

 

1. Pena Palace, Дворецът „Pena”

По препоръка от гида започнахме от Pena Palace.


Picture 1, Pena Palace, Sintra, Portugal

Общ изглед на двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 2, Pena Palace, Sintra, Portugal

Шарен и подновен ни чакаше двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

Историята на това място започва от Средновековието, когато е бил построен параклис посветен на Дева Мария от Пиня. Естествено, някой някога някъде в района видял образа на Дева Мария и това било повод за строителството.

По късно, по заповед на крал Мануел I е построен манастир, който е дарен на монасите от Ордена на свети Йероним.


Picture 3, Pena Palace, Sintra, Portugal

Крепостната стена на двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 4, Pena Palace, Sintra, Portugal

Входната порта на двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

Вероятно, живота на монасите не е бил богоугоден и през 18 век пада мълния върху манастира. Явно това наказание не е било достатъчно и малко по-късно, голямото земетресение в района на Лисабон през 1755 превръща манастира в руини. Оцелява само параклиса, построен от мрамор и алабастър.


Picture 5, Pena Palace, Sintra, Portugal

Часовниковата кула на дворецът „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 6, Pena Palace, Sintra, Portugal

Дворецът „Pena” беше кошмарно пълен с народ, Синтра, Португалия

.

Десетилетия по-късно, крал Фердинанд II превръща останките на манастира в дворец, служещ за лятна резинденция на португалското кралско семейство.


Picture 7, Pena Palace, Sintra, Portugal

Скулптура с религиозен сюжет, двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 8, Pena Palace, Sintra, Portugal

Орнаментиката на двореца „Pena” беше невероятна, Синтра, Португалия

.


Picture 9, Pena Palace, Sintra, Portugal

Готически символи ни дебнеха отвсякъде, двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

До този момент всичко е било в стил Романтизъм. Кралското семейство добавя елементи и от други стилове ( нео-готически, нео-ислямски и нео-ренесанс), за да се получи една шарена мешавица. На мене лично, тази стилова смес ми дойде в повече.


Picture 1-, Pena Palace, Sintra, Portugal

Добавка на нео-рененсанс в двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 11, Pena Palace, Sintra, Portugal

Нео-ислямски стил в двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 12, Pena Palace, Sintra, Portugal

Богата орнаментика по тавана на двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

Ето го и предшественика на смартфона.


Picture 13, Pena Palace, Sintra, Portugal

Навлизане на техниката в двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

От 1910 г. двореца е туристически обект и се превръща в най-посещавания такъв в Португалия. Като се добавят и фактите, че е близо до Лисабон, добре запазен е и е лесен за посещение, двореца се превръща в търсена атракция.


Picture 14, Pena Palace, Sintra, Portugal

Има нещо приказно във формите на двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

От прозорците и от терасите има чудни гледки към град Синтра и Мавританската крепост на отсрещния хълм.


Picture 15, Pena Palace, Sintra, Portugal

Изглед към град Синра от двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.


Picture 1, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Изглед към Castelo dos Mouros от двореца „Pena”, Синтра, Португалия

.

В почивните дни има кошмарно много туристи. Понякога се налага да се изчаква за да се влезе в някоя от залите или за да се премине по тесните коридори.

Между входа и двореца има къс стръмен участък. Срещу символично заплащане може да ползвате автобус. Пътя е не повече от 3-4 минути с него. От вътрешната страна, близо до входа има заведение, където може да се подкрепите преди следващата забележителност.

 

2. Castelo dos Mouros, Мавърската крепост

 

До преди няколко години, преди да посетя Испания, думата „мавър” свързах с героя Отело от едноименната драма на Шекспир.

Маври са били наричани всички не нероманизирани жители на Северна  Африка управлявани от свои си крале. Днес под маври разбираме мюсюлмани, но самите маври предхождат исляма. Името е свързано с кралство Нумидия от 3 век пр.н.е., в района на днешните Мароко и Алжир.


Picture 2, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Романтичната крепост Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

Обикновено по наши дни свързаме маврите с арабското нашествие на Иберийския полуостров. В този, период под маври се е разбирало съюза от бербери и араби, нападнали през 711 година вестготското христианско кралство в района на днешна Испания и Португалия. Водени от Тарик ибн-Зияд, за 8 години покоряват почти целия полуостров. През 1212 г. коалиция от християнски крале, начело с Алфонсо VIII Кастилски, изтласква маврите от Централната част на полуострова. Въпреки това мавърското емирство Гранада процъфтява още 3 века.


Picture 3, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Подстъпите към крепостта Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

Крепостта Castelo dos Mouros е издигната от маврите през VIII-IX век като защитен анклав, котролиращ пътищата свързващи Синтра с Лисабон, Кашкаиш и Mafra. Тя е почти 450 метра в диаметър и е с 12 000 кв. метра площ.

Мавърската крепост няколко пъти е сменяла стопаните си. Християните са я превземали и после пак са я губили. След последното и преминаване в ръцете на християните, ранните португалски крале са я подържали, но са предпочитали крепостта в Лисабон. Значението на крепостта е намалявало и през XV век единствено еврейски заселници са били жителите и. Когато евреите са били експулсирани от Португалия, замъкът бил напълно изоставен. През 1636 година огромен пожар разрушава постройките, а земетресението през 1755 изравнява със земята крепостните стени.

През тази епоха замъкът на маврите е имал толкова незначително значение, че е нямало план за възстановяване на крепостта. Castelo dos Mouros е бил забравен.


Picture 4, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Възстановените стени на крепостта Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

През XIX век, Фердинанд II е преобразил целия район на Синтра. Краля е бил обсебен от изкуството, драмата и повишаване качеството на живота. Той е бил португалския романтик на Средновековието. Заповядал е да се преустрои замъка Castelo dos Mouros за може да му се любува от двореца си Pena Palace.


Picture 5, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Крепост и природа в едно, крепостта Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

Това, което виждаме днес от Мавърския замък, в голяма част, е резултат от дейността на Фердинанд II. През XX век замъкът Castelo dos Mouros е обявен за Национален паметник и възстановяването на стената е продължено. Няколко пъти още са му правени ремонти за да придобие романтичния вид, познат ни днес.


Picture 6, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Възстановета от Фердинанд II кула на крепостта Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

Мавърския замък се намира на 3.5 км южно от град Синтра. Пътят до там е стръмно изкачване. Препоръчително е да се стигне до там с автобус 434 от Синтра или с кола. Входа на замъка е 200 метра преди замъка.

Castelo dos Mouros е отворен всеки ден от 09:30 до 20:00 (последен достъп в 19:00)

Затворен е само на 1 Януари и 25 Декември.

Цени:

Възрастни: 8 €

Под 17 и над 65 години: 6.5 €

Под 6 години: безплатно


Picture 7, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Крепостта Castelo dos Mouros е много посещаван обект в Синтра Португалия

.

В района на крепостта се намира параклиса Capilla de Nuestra Señora de Melides.

Ето една легенда за този християнски храм.

Португалския крал Alfonso Henriques, заел се с мисията да разшири кралството си за сметка на маврите, превзел Santarem и обсадил Лисабон. Историята казва, че след 3 месеца превзел крепостта Лисабон и крепостта Castelo dos Mouros се предала сама. Легендите обаче , носят друга информация.

По време на обсадата на Лисабон, Alfonso Henriques заповядал на рицаря тамплиер D.Gil да вземе 20 рицари със себе си и да атакува изненадващо Мавърския замък в Синтра. Операцията е проведена в най-голяма тайна. Пътували са само нощем, избягвайки населените места.

Една вечер Дева Мария им се явила и им казала „Не се страхувайте, че сте само двадесет. Вие сте хиляди. Вие сте за хиляди защото сте само на по двадесет. „

Всеизвестна е бойната мощ на тамплиерите. Арабите са казвали, че един рицар тамплиер се равнява на двадесет арабски воина. Изпълнени със смелост, тамплиерите, вярвайки, че и бог е с тях, предприели изненадваща атака на крепостта и я завладели.

В знак на признателност построили параклис на Дева Мария и го нарекли „Nuestra Señora de Melides” (Melides = Mil ideas = хиляди идеи).


Picture 8, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

За мене крепостта Castelo dos Mouros беше като част от приказка, Синтра Португалия

.


Picture 9, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Крепостната стена на крепостта Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

Изгледите към крепостта и от крепостта към Синтра са невероятни. Когато сте в Pena Palace не забравяйте да погледнете към Мавърската крепост и ще разберете защо романтика Фердинанд II е инвестирал в гледка.


Picture 10, Castelo dos Mouros, Sintra, Portugal

Да инвестираш в романтика, крепостта Castelo dos Mouros, Синтра Португалия

.

От Pena Palace до Castelo dos Mouros е пешеходно разстоянието. Да, малко е стръмна пътеката, но усилията си заслужават. Ако в руините виждате само камъни, останете в кафето на Pena Palace. Ако обаче, древните крепости ви изпълват с усещане за величие, героизъм и романтика, Castelo dos Mouros е вашето място. За мене лично не стоеше никакъв въпрос. Аз съм върл любител на крепостните руини и нямаше как да не посетя и да не включа Castelo dos Mouros в моя пътепис.

 

Leave a Reply