Толедо, Испания – град история (Част 1)

posted in: Европа, Испания | 0

Толедо е на 75 км от югозападно от Мадрид. Задължително трябва да включите в маршрута си това градче, ако сте на екскурзия до Мадрид. Това е град-история. Запазени са множество сгради от стотици години.

Историята му започва от 193 г. пр. н.е. като важна римска крепост. През 5 век е завладян от вестготите, а през 8 век от маврите. От този период е и славата му на производител на висококачествени мечове и други оръжия. Исках да си взема нещо за спомен като кама или друго оръжие, но нямаше как да го вкарам в самолета, при положение, че имам само ръчен багаж. А и 100% щеше да е произведено в Китай, а не в Толедо.През 1085 г. Толедо е превзет от кастилците (разбирай испанците). Започва период на религиозна толератност и продължава разцвета на града. В края на 15 век репресиите срещу маври и евреи довеждат Толедо до упадък. През 1561 г. краля премества кралския двор в Мадрид и важността на града съвсем намалява. То май всеки, който се захване с евреите до никъде не стига.Booking.com

.

Можехме и сами да си организираме екскурзията до Толедо, но се установи, че ако ползваме организирана екскурзия от една Мадридска фирма ще ни излезе по-евтино. За 30 евро имахме транспорт, вкусен обяд и 90 минутна разходка с гид на английски език. Имахме и 5 часа свободно време за разходка. Ако не се задържате много по обектите, това е почти достатъчно.

До Толедо може да се стигне от Мадрид с кола под наем, автобус или влак. Ние бяхме с автобус и започнахме екскурзията от паркинга пред крепостните стени на града. След 200-300 метра в входа на града.

Непосредствено до входа са руините на манастира Свети Пабло (Ruinas convent de san Pablo) и направих първата си снимка.

Екскурзия в Толедо- Ruinas convent de san Pablo

В целия пътепис ще ви давам испанските имена на обектите за да може, ако планирате екскурзия до Толедо, да потърсите обектите в Google Map.

За да стигнете до града, който е доста високо над района пред крепостната стена се използват няколко ескалатора. След тях излизате на една площадка с чудесен изглед и по улица Armas след 3 минути сте на централния градски площад Zocodover. Името му произхожда от арабски и означава „пазар за животни”. През средните векове на този площад са изпълнявали и смъртните присъди, което си е било вид атракция.
Площада е сравнително открит и слънчев. Ние посетихме Толедо през Октомври и слънцето грееше немилостиво. Гида реши да ни разправя историята на Zocodover на най-слънчевия участък и след 10 минути вече ми беше безразлично дали индианци или ескимоси са основали града. Някой се сети да предложи да се преместим на сянка и нещата взеха да се подреждат в главата ми.

Стария площад на Толедо е изгорял през 1589 г. През 1854 г. се взема решение да се построи наново. Не знам къде са правили екзекуциите в продължение на 300 г. Сегашния площад е четвъртит, не голям, заобиколен от сгради с характерния за района външен вид, много заведения и магазинчета за какво ли не. Продавачите, чрез рекламите всячески се опитват да завладеят вниманието ви. От вас зависи до колко ще успеят.

Екскурзия в Толедо - Zocodover

Екскурзия в Толедо - Zocodover

След „слънчевата“ беседа, продължихме пътешествието си по уличките на Толедо в посока катедралата на града (Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo). Нямаше как да се разминем с нея. Във всеки испански град, катедралата е една от забележителностите на града. На мене лично ми идват малко в повече.

Екскурзия в Толедо - катедрала

Катедралата е в готически стил, построена на мястото на храм от времето на вестготите. След мюсюлманското нашествие, храма е направен на джамия. През 1085 г. Алфонсо VI, крал на Leon y Castilla, влиза без бой в града. Една от точките на безкръвната капитулация е да се запазят религиозните сгради в града, в това число и тази джамия.
При едно продължително отсъствия на краля, през 1087 г. архиепископът изпраща въоръжени хора със сила да съборят оградата на джамията и да я превземат. Поставя се временен олтар и камбана в минарето. След прибирането си, краля е толкова ядосан, че осъжда на смърт всички бунтовници.
Легендата казва, че мюсюлманите са били посредници за постигане на мир в тази ситуация. Мюсюлманския учител-мъдрец Abu Walid бил занесъл на царя послание за толерантност и по този начин признал за законно узурпирането на джамията. В памет на признателност за този жест, управата на катедралата, през 15 век наредила да се изрисува лика му на един от стълбовете на олтара и така да се увековечи паметта му. В резултат на тези събития, джамията се превръща в християнска катедрала.
Екскурзия в Толедо - Катедрала

Екскурзия в Толедо - - Катедрала

Екскурзия в Толедо - Катедрала

Екскурзия в Толедо - Катедрала

Продължихме по красивите улички на Толедо заобиколени от история на всяка крачка. Не само история ни заобикаляше, а имаше и примамливи заведения, привличащи погледите със студена бира. Това му е неудобното на организираните екскурзии, че не можеш да си направиш 10 минути бирена почивка.

Екскурзия в Толедо -улиците

Следващия обект, който ни представи гида беше църквата свети Салвадор (Iglesia del Slavador). Тя също е била джамия. Предполага се, че преди това може и да била някакъв храм защото са намерени вградени в стените римски релефи и корнизи. Взех да си мисля, че за всички религии сценария на гида ни е един и същ- римски храм, джамия, църква. При тази църква се вижда ясно как минарето е надграждано за да се превърне в камбанария. Вътре, въпреки остъргването от мюсюлманите, може да се видят четири сцени от живота на Христос: изцелението на слепия, възкресението на Лазар и др.

Екскурзия Толедо - Iglesia del Slavador

Екскурзия Толедо - Iglesia del Slavador

Непосредствено до църквата е маркиран ъгъла на еврейския квартал. Имало е ясни правила и те не са били нарушавани.

Екскурзия Толедо - Iglesia del Slavador

Туристите бяха хиляди, но града поемеше непрестанния поток бе да се „задъха”. Добре беше, че улиците не бяха много широки и сградите хвърляха перфектна сянка върху пешеходните зони. Неудобно беше, че улиците не бяха изцяло пешеходни, а непрекъсната преминавах леки коли. Градът е туристически, но испанците не са народ, който заради някакви си туристи ще си развалят рахатлъка.

Екскурзия Толедо -улиците

Предлагаха се всякакви атракции, като например този хляб, направен като модел на църква. Съжалявам за лошата снимка.

Екскурзия Толедо - магазини

По улиците можеше да се види какво ли не. Например разпънатия на кръст Христос. Кому ли беше нужен точно там насред улицата?

Екскурзия Толедо - улиците

Последната спирка на гида беше църквата свети Тома (Iglesio de Santo Toma). Естествено, църквата е на мястото на джамия от 11 век. Гида ни каза, че интересното за тази църква е, че украсата на прозорците и е характерна за арабските джамии. Ами разбира се, нали сградата е била джамия преди да я похристиянчат.

Решихме да влезем в църквата. Имаше вход около 3 евро. Вътре си беше най-обикновена църква. Нищо характерно. Във фоайето имаше картина на Ел Греко. Само заради нея беше и входа. Дори беше забранено да се снима картината. Не знам каква е причината, но си беше нагло. Плащаш за една единствена картина и дори не може да я снимаш.

Екскурзия Толедо - Iglesio de Santo Toma

Екскурзия Толедо - Iglesio de Santo Toma

До нея има кафене. Духовния и материалния живот са двете лица на една монета.

Екскурзия Толедо - Iglesio de Santo Toma

От този момента до края имахме волна програма. Имах план за действие по време на екскурзията и сега беше времето да го пусна в изпълнение. Втурнахме се по тесните улички на Толедо, търсейки първия обект от моя план – синагогата Трансито (Sinagoga del Transito). Не я открихме лесно, но попаднахме на красиви улички. Направо с удоволствие да се загубиш.

Екскурзия Толедо - улиците

Екскурзия Толедо - улиците

Толедо – град история

Самата синагога не беше нищо особено, нито външно, нито от вътре. Снимката е от Интернет.

Екскурзия Толедо - Sinagoga del Transito

Синагогата е от 14 век. В този период е било забранено строенето на синагоги, но е направено изключение на това правило. Построена е в знак на благодарност за подкрепата и лоялността на евреите към монарха в борбата му за възстановяването на властта му в Толедо.

Еврейската общност съществува в Толедо още от римско време до прогонването им през 1492 г. В момента синагогата е възстановена, но са запазени само части от нейния истински вид. Аз малко съжалявах, че си загубих времето да я разгледам от вътре. Стените бяха равни и бели и само някой стени или участъци от красивите орнаменти бяха запазени.

Екскурзия Толедо - Sinagoga del Transito

Екскурзия Толедо - Sinagoga del Transito

Екскурзия Толедо - Sinagoga del Transito

В Испания имат навика да смесват историческите паметници с най-съвременното изкуство. Тука също не са пропуснали да окипазят историческите ценности с любимите им произведения на железарското изкуство. Всъщност, може и да са прави. Кога някой ще влезе в изложбена зала да се любува на тези творения.

Екскурзия Толедо - Sinagoga del Transito

Екскурзия Толедо - Sinagoga del Transito

На около 20 метра от входа на синагогата е музея на Ел Греко. Прескочихме го. Интересувах се повече от историята и природата.

Срещу синагогата и музея има площадка с кафе и чудесна гледка от високо на меандрите на река Тахо.

Екскурзия Толедо - Изглед

Има една скала над пропаста и влюбените в адреналина чакаха ред за да се снимат на нея. Може да видите поредния герой на снимката, между центъра и и долния и десен ъгъл. Аз бях влюбен в живота, в жена си, в бирата и т.н. и тази скала не ме привличаше.


Пътеписа продължава в „Толедо, Испания – град история (Част 2)

Leave a Reply