Barranco Hondo, Гран Канария, Испания

В един преден пътепис ви разказах как търсихме Arco del Coronadero в Gran Canaria, но безуспешно. Не съм от хората, които се отказват и след 3 седмици поднових търсенето. Компанията беше различна, но целта беше същата.Няма да ви тормозя и ще ви кажа, че опита отново беше безуспешен. Бяхме много старателни, но не намерихме арката. За сметка на това открихме една чудесна клисура (barranco на испански). За някой това са поредните скали и чукари, но ние максимално се насладихме на красотата на клисурата. Не бях виждал толкова много пещери и дупки по скалите на едно място. В края на прехода, едни пещери ми заприличаха на каменни жилища и от там направих асоциацията, че Barranco Hondo е нещо като Канарската Петра (каменния град от Йордания).

Този път направих видео и в него включих част от екскурзията ни.

Гран Канария е с много стар вулканичен произход. Островът е на 14.5 милиона години. Три вулканични цикъла са формирали съвременния Гран Канария. От последния цикъл до сега само ерозията дооформя външния вид на острова. Резултата е видим, скали с причудливи форми, напукани от вертикални и понякога и от хоризонтални процепи, „проядени“ от дупки или както се казва като „швейцарско сирене“ са.За любителите на скалната екзотика, това е каменна приказка. Може да се разхождате с дни за да се любувате на природните монументи.

Лично аз винаги си представям, че тези дупки и пещери са ползвани от местните аборигени. Някои от тях е много трудно е да се достъпят, но знае ли човек.

Съчетанието между екзотични скали и кактуси в сухи райони, при по-добро въображение, може да ви пренесе я в Мексико, я в Аризона- поне това съм гледал по филмите. Между другото, преди години на острова е сниман някакъв уестърн. Декорите му и до сега се използват в Сиукс парк и ежедневно носят доходи.

Ето тези пещери ми заприличаха на жилищата на Петра. Да, там са обработени от човешка ръка, а тези – само от ерозията.

Тази, не знам защо, но тази ми е много вулгарна.

Екскурзията до Гран Канария не е скъпо удоволствие. От друга страна, Канарските острови са едни от най-евтините места в Европа. Казах Европа, не спрямо България. Ако сте любител на красотата от видеото или снимките, знаете къде да намерите показаното място. Не знаете, ами напишете „Barranco Hondo, Gran Canaria“ в Google map.

Не намерих арката, но съм доволен от откритието си. Всяка нова екскурзия из острова ме обогатява и ме прави все по-горд, че съм видял повече места от Гран Канария, отколкото местните. Пътеписите ми са за вас.

Leave a Reply