Johnstown Castle , графство Уексфорд, Ирландия – рицари, революции, романтика и … абсолютен релакс

posted in: Европа, Ирландия | 0

Ирландия е държава в която можете да видите запазени замъци или достолепни руини от тях навсякъде около вас. Дали е оцелял през вековете или останала половин каменна стена, винаги от тях лъха на история, романтизъм и малко тъга. След десетата среща започвате да им бъркате имената, местата и спомените ви се омесват, но остава приятното чувство, че сте се докоснали до времената на рицарите. Красиви, хладни, зловещи, замъците ще ви предадат своите тайни. Дали вие ще ги чуете, зависи от това дали сте си изкарали слушалките на айпада от ушите си.Johnstown Castle е малък замък с красив парк с дива природа на няколко километра южно от Уексфорд. Мястото е популярна дестинация за излети, пикници, спортуване или просто разходка за отпускане.

Ирландия някога е била покрита 95% с гори. Лека полека дърветата отстъпили (не и без помощта на хората) място на селищата и нивите. И сега горите не са малко на площ, но интересното е, че няма да намерите горски масиви достъпни за свободна разходка. Всичко е частно, разпределено още преди стотици години. За да се докоснете до красивата Ирландска природа трябва да посетите някой парк, градина или двор, но разбира се в повечето случаи срещу заплащане.

Входа на Johnstown Castle е 3 евро на посещение или с карта за 60 евро за целогодишно посещение. Явно картите се ползваха много защото парка беше пълен със спортуващи.

Johnstown Castle е дом на две видни семейства в Уексфорд. Първите собственици са семейство Есмонд (Esmondes) с англо- нормански произход, което се е заселило в окръга през 1169 година.

Нормандските рицари идват в окръг Уексфорд по молба на Diarmait Mac Murchada, сваления крал на Лейнстър. Той обещал покорство на английския крал Хенрих II в замяна на военна помощ за да си върне короната в Ирландия. Ирландия им харесала и норманите никога повече не си отишли.

Семейство Есмонд построило две кули в Johnstown и Rathlannon. Каменните кули били на 3 или 4 етажа. Семейството живеело на последния етаж, а слугите на долните етажи. Здравите кули осигурявали сигурна защита срещу нападателите.

През средата на 16-ти век републиканеца, военен диктатор Оливър Кромуел нахлува в Ирландия и превзема Уексфорд. Оливър Кромуел е заклет протестант и краен пуритан. Малко след победата му, семейство Есмонд (ревностни католици) били експулсирани от окръг Уексфорд.

През 1682 г. имотът е придобит от семейство Гроган. През 1798 г. собственикът на имението Корнелиус Гроган бил обесен в Уексфорд заради неговата роля в бунта от 1798 г., когато група въстаници успешно завзели Уексфорд и създали републикански режим.

След екзекуцията имението в Johnstown е конфискувано от краля.

Дванадесет години по-късно, през 1810 г., най-младият брат на Корнилий, Джон Кнокс, успял да си възвърне контрола върху замъка Джонстаун, след като заплатил огромна сума на краля. Джон и неговият син, Хамилтън Кокс Гроган, построили замъка, езерото и просторните градини, които хората могат да посетят днес.

През 1945 г. Морис Виктор Лакин, който е потомък на Джон Гроган, предоставя имота като подарък за ирландската нация.

Johnstown Castle място където може да си изкарате цял ден, ако не бързате към следващия рицарски замък. Приятни сенки, упойващи цветни аромати, опияняващи гледки и мечти към безвъзвратно отминалия романтизъм.

Когато се наситите на кули, водни басейни и девствени гори, отседнете в кафето на музея. Вземете капучино и затворете очи. Тихо е. Може само местния паун с крясъка си да ви наруши спокойствието. Посетителите са тихи. Всеки се стреми да запази тишината, толкова характерна за това място.

Ако сте фен на рицарските истории, красивата природа и чистия въздух, екскурзията до Johnstown Castle е задължителна.Leave a Reply