(По материали от https://www.skyscanner.net/news/5-epic-road-trips-you-need-to-try-in-europe-skyscanner)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Пътешествието с кола ви дава свободата да отидете навсякъде, да посетете различни места, пеейки на глас с любимците ви от радио ефира. Ако търсите различната почивка, защо не се отправите към най-близката фирма за коли под наем, сложете предпазните колани и … смело напред по маршрутите описани в тази публикация.

1. От Малага до Танжер

Използвайте самолет до Малага. Вземете кола под наем и се отправете за Гибралтар. От там вземете ферибот до Танжер в Мароко. Пътуването е дълго, така че ако сте готови за това приключение, не забравяйте да си вземете повечко музика с вас. Желателно е да се запознаете с правилата на движение в Испания и ограниченията на скоростта.Хотелите в Малага


От Малага до Benalmadena (32 мин)

Преди да напуснете Малага, посетете замъка Алказаба, това е задължителна част от това пътешествие. Оттам, ако карате по магистрала МА-20 на юг, ще видите някои наистина зашеметяващи крайбрежни забележителности, като например огромния плаж Guadalmar.
Ако искате да преминете в този етап от пътуването в продължение на няколко дни, откажете се от MA-20, а използвайте AP-7. Тогава може да се насладите Benalmadena и нейния площад „24 Hour“ с огромното количество барове и клубове.
Тука можете да пиете 24 часа в денонощието, всеки ден от годината. Можете да хванете главоболие само от мисълта за това. Внимавайте да не прекалите много. На другия ден след като сте отпочинали и трезви, можете да продължите на юг към АР-7 към Гибралтар.


Хотелите в Benalmadena

От Benalmadena до Гибралтар (1 час, 40 мин)

 

На южния край на АР-7 до брега, в крайна сметка ще стигнете до бляскавия град Марбела, където ще намерите плажове, жужащи от местните жители и туристи.
Ако решите да спрете, можете да се разходите по „The Golden Mile“, която ще ви отведе от западната част на града – Puerto Banus. По пътя ще видите разкошните домове за знаменитости, ресторанти от световна класа и (ако имате още сили) много барове.
От Марбела, продължите на юг по АП-7 и за около час, ще стигнете до Гибралтар, където можете да качите ферибота до Мароко.
Хотелите в Гибралтар


От Гибралтар до Танжер (3 часа)

Докато сте в Гибралтар, можете да посетите природния резерват Upper Rock, където ще видите тунели от Втората световна война и може да разгледате емблематичната скала на Гибралтар. Можете да се поглезете с храна и напитки, така че не забравяйте да презаредите, преди да вземете ферибота.
Фериботът до Мароко отнема около час и половина, и работи всеки ден от седмицата. След като пристигнете в пристанище Tangier Med, поемете по път N16 покрай Гибралтарския пролив и ще стигнете до град Танжер.
Пристигайки там, можете да разгледате улиците на Medina и оживения лабиринт от стари улички криещи пазари, интересни магазини и места за похапване. Разгледайте голямата джамия, музеят Kasbah и още много неща, който ще се открият пред вас. Задължително се опитвайте да се пазарите. Ако не умеете, сега е момента да натрупате опит.
Хотелите в Танжер


–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

2. От Палма до Manacor

 

Балеарският остров Майорка в Испания не е огромен, но е идеален за пътуване с цел почивка. Най-добре е да летите до Палма, след което да наемете кола на летището. Вземете лосион за слънце, бански и тръгвайте!

Хотелите в Палма


От Палма до Magaluf (30 мин)

 

Преди да тръгнете за Палма, може да потърсите информация за правилата на движения в Испания и ограниченията на скоростта. Това ще ви спести някои главоболия.
От Палма, тръгнете на запад по Ма-20, после на юг по Ма-1, ще прекосите Genova. Карайте докато от ляво изскочи Camí Cala Figuera. Насочете се на юг, докато чуете пулсиращите ритми на плажните танци и ще сте в Magaluf.
Magaluf наистина е забавно, ако нямате нищо против тълпите ваши съмишленици. От перфектните плажове и дивите нощни клубове, до разходките из града с велосипед и потискането на махмурлука в гурме туровете, не е нужно да търсите много други неща, които да правите.

От Magaluf до Sóller (40 мин)

 

За промяна на темпото тръгвайте на север, хванете обратно Ма-20. Карайте покрай Палма, докато не стигнете Ма-11, продължете и в крайна сметка ще стигнете до стария град Sóller. Ако планирате да сте там в събота, можете да отскочите до оживения градски пазар, който е рай за местните стоки и сувенири.
Можете също така да си направите велосипедна разходка из слънчевата планина Serra de Tramuntana, която е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, преди да приключите с вечеря с местните вина в града. Все прекрасни неща!

Хотелите в Sóller

От Sóller до Alcúdia (1 час, 30 мин)

 

Тръгваме към планината в североизточния град Alcúdia. Вземете Ma-10 на север от Sóller и се пригответе за път с много завои, докато минавате през Puig Major, който е най-високата точка в цялата Майорка.
Когато стигнете до Alcúdia, може да ви се прииска да се отпуснете на плажната ивица на Coll Baix. От Alcúdia трудно ще стигнете, така че ако не ви хареса слизането по стръмните скали, може да отидете до брега на Aucanada и неговия фар. Ако сте фенове на джетовете и плавателните съдове, ще бъдете разглезени от избора, които имате около Alcúdia.
Като се върнете обратно в града ще имате избор от пазари и ресторанти, докато се наслаждавате на слънчевата топлина и бавните темпове на този традиционен морски град. Когато сте готови, поемете към последната ни спирка: Manacor.
Както в Sóller, така и в Manacor, в понеделник, може да се насладите на оживените местни пазари с много дрънкулки и сувенири.
Хотелите в Alcúdia

От Alcúdia до Manacor (1 час)

 

Ако сте готови за тръгване, завийте надясно преди Can Picafort и продължете на юг по Ма-3410 и свързващите го пътища, докато стигнете Manacor.
Manacor е вторият по големина град в Майорка и е богат на история. Не забравяйте да разгледате кулата от 14-ти век – Torre de Ses Puntes и църквата “ Sant Vicenç Ferrer“, която е отворила врати през 1617 година.
В Manacor има много неща за правене и затова този град е страхотна крайна спирка на вашето пътуване. Когато сте готови да се прибирате в къщи, хванете Ма-15 на запад и отивате направо в Палма за да вземете самолета.

Хотелите в Manacor

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

3. От Faro до Порто

Това е едно страхотно пътуване, с което можете да се насладите на история и култура или просто да видите някои от най-великолепните морски гледки и природни забележителности в цяла Европа. Пътуването ни започва с полет до летище Фаро в Португалия. Вземете кола под наем, сложете колана и се подгответе за великолепния морски въздух.

Хотелите във Faro


От Faro до Beja (1 час, 33 мин)

Преди да стартирате от Faro можете да прекарате няколко дни в града. Определено си заслужава да посетите стария квартал Cidade Velha и катедралата Sé de Faro.
Когато сте готови тръгнете по път А22 на северозапад, завийте надясно по Е1. Продължете на север и ще стигнете до град Beja. Казват, че е създаден от Юлий Цезар през 48 пр.н.е.. Струва си да се разгледа замъка и римските вили заради уникалната им архитектура.
Хотелите във Beja

От Beja до Лисабон (2 часа)

Следва португалската столица Лисабон, до която можете да стигнете, като се движите по пътя IP8 на запад от Beja, после като се обърнете на север към А2, докато стигнете до град Almada. Заслужава си да се спре тук, за да се види Cristo Rei, извисяваща се статуя на Исус, която е само малко по-малка от Христос Спасителя в Рио
След като сте приключили с Almada, можете да пресечете Tagus Estuary в Лисабон, където ще намерите готическата архитектура в изобилие. Пръв в списъка е световното наследство на ЮНЕСКО – Torre de Belém, голяма кула с изглед към пристанището.
Продължавайки историческата тема, не може да не видите манастира São Vicente de Fora, аквадута Águas Livres и замъка São Jorge. Можете също да се поразходите с трамвай през града (пазете се от многобройните джебчии) и да вечеряте навън с добавка от бутилка вино.
Хотелите в Лисабон


От Лисабон до Peniche (1 час, 20 мин)

Сгушен в Атлантическия океан, крайбрежният град Peniche може да бъде достигнат, като се движите на север по А8 от Лисабон, след което тръгва на запад, наляво по IP6. Неговият основен плаж е рай на сърфистите, а ако искате да избягате от градския шум, можете да разгледате природния резерват Ilhas Berlengas.
Има и две исторически укрепления, които чакат да бъдат проучени, като се започне с Fort of Peniche. Можете също така да вземете лодка до остров Berlenga, за да посетите Forte de São João Baptista, който е построен за защита на брега от северноафрикански пирати около 1651 г.
Хотелите в Peniche

От Peniche дo Porto (2 часа, 30 мин)

Време е за Порто. Вземете A8 на север от Peniche, докато стане A17и продължавайте да се движите докато се прехвърлите на A29 и ще стигнете до Порто.
Порто е чудесен град. Можете да започнете разходката си от центъра на града, място за история и забавления. Струва си да посетите района Ribeira, който е на южната страна на Порто. Там ще намерите криволичещи улици, зашеметяваща архитектура и някои от най-добрите места в града за ядене и разпускане.
След като сте се освежили, можете да шофирате обратно до Фаро или да вземете полет от Порто.
Хотелите в Porto


–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

4. От Аликанте до Ибиса

Това е едно прекрасно пътешествие което ще ви покаже на източното крайбрежие на Испания от Аликанте до Ибиса. Можете да започнете, като долетите до Аликанте, наемете кола и потеглете, но си помислете дали не е по-добре да разгледате първо този прекрасен град.

Хотелите в Аликанте


От Аликанте дo Dénia (1 час, 10 мин)

Ако това е първото ви пътуване до Аликанте, добре е да започнете от замъка Santa Barbara и стария град, преди да тръгнете с наетата кола.
Пътя до Ибиза преминава през пристанищния град Dénia, до който ще стигнете като пресечете пътя АП-7 на изток, край крайбрежния курорт Benidorm. Можете да спрете там, ако искате да се потопите в свят на фантазия, която сте виждали по филмите. Има плажове и нощен живот в изобилие.
В крайна сметка когато път АП-7 стигне до Е-15, който ще ви отведе на север в Dénia. Там може да видите отново голям замък, да се насладите на дълбоководно гмуркане, да обиколите веселите ресторанти и т.н.. Има какво да правите, докато чакате ферибота до Ибиса.
Хотелите в Dénia


От Dénia до San Antonio (3 час, 30 мин)

Фериботът от Dénia ще ви отведе до San Antonio, където започва партито. Както вероятно очаквате, това място е препълнено с нощни клубове, барове и плажове, въпреки че вероятно не искате да прекалявате още от първия си ден на острова.
Ако наистина искате да се възползвате от пенливите води, няма да имате недостиг на водни спортове и места за гмуркане. Когато сте готови да продължете, тръгнете по пътя Е-30 и PM-803 до San Jose, познат от местните жители като Sant Josep de sa Talaia.
Хотелите в San Antonio


От San Antonio до San Jose (20 мин)

Сан Хосе е най-високата точка на Ибиса и живота тече по-бавно от другите градове на острова. Ако се нуждаете от тихо място за отдих, ще се радвате да узнаете, че градът не се посещава от много туристи и е дом на много невероятни ресторанти.
Ако искате да се насладите на Сан Хосе, знайте, че той има лъвския дял от плажовете на Ибиса! Може да използвате розовите знаци, които са разположени навсякъде и те ще ви отведат до историческите обекти в града. Следвайте ги, за да откриете пиратската кула в Cala Conta и други забележителности.
Хотелите в San Jose


От Сан Хосе до Ибиса (30 мин)

Карайте на изток от Сан Хосе, по пътя PM-803 и ще попаднете в стария град на Ибиса. Не забравяйте, че сте в старият град и е необходимо да вземете за кратко такси до най-известните клубове в острова.
В градът се намира Dalt Vila – зашеметяваща катедрала, от която има невероятна гледка към брега. Можете също така да се разходите из многобройните калдъръмени улици на града, които са пълни с интересни магазини и заведения, където да похапнете преди да изкарате вечерта в някой бар. След като сте изчерпали енергията си, можете да полетите от Ибиса за вкъщи или да се върнете надолу по брега до Аликанте.
Хотелите в San Jose


Leave a Reply