(По материали от: https://www.skyscanner.net/news/six-sizzling-city-breaks-where-spring-feels-like-summer)

––––––––

Не стойте да чакате пролетта. Полетете до един от тези слънчеви средиземноморски градове и незабавно се докоснете до топлината, която върви редом с очарователната им култура, жизнерадостните им пазари и неустоимите им ястия и напитки.Марсилия, Франция

Средна температура през Май:23°C

Марсилия е средиземноморски град, представляващ една опияняваща смес от френския Прованс и Северна Африка. Това придава на втория по големина град във Франция богат и пикантен вкус. Най-доброто място да се стоплите е крайбрежието на оживения Vieux Port (старото пристанище), където може да поседнете срещу слънцето с чаша розе и топла купа bouillabaisse (супа с морски дарове).

След това е време да се изгубите сред арабските и африканските аромати на пазара Noailles. Торби с кимион и канела, планини от пресен кориандър, ярко оцветени платове- бъдете сигурни, че ще претоварите сетивата си.

Хапнете нещо от щандовете покрай вас, преди да се оттеглите в спокойствието на модернистичния музей на средиземноморската цивилизация – MuCem.

Хотелите в Марсилия

Къде да отседнете: От високата си позиция на Le Panier, хотелът Inter Continental Hotel Dieu предлага прекрасен изглед към пристанището, ресторант, бар и много луксозни стаи.


Неапол, Италия

Средна температура през Май: 24°C

Неапол е един вълнуващ микс от хаос и най-добрата пица в света. Неапол през 1985 година успя да вкара целия си исторически център в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, за което заслужават аплодисменти. Трябва да разгледате Palazzo Reale и колекциите от световна класа в Националния археологически музей, както и да направите еднодневно пътешествие до Помпей или Herculaneum. Планирайте и повечко време за разходка и се отправете към морските квартали Chiaia и Lungomare, когато слънцето губи силата си и се слейте в тълпата с местните жители. Най-модерният ви чифт слънчеви очила и сладоледа от Fantasia Gelati са основните ви аксесоари.

Хотелите в Неапол

Къде да отседнете: Най- невероятния изглед към залива на Неапол има хотел Paradiso на хълма Posillipo.

 

Палермо, Италия

Средна температура през Май: 23 ° C

Римляните, маврите, гърците, норманите и испанците – почти всяка средиземноморска цивилизация оставя своя отпечатък върху Палермо и резултатът е един от най-вълнуващите културни миксове в региона. Можете да опитате храна с арабски вкус, например cassata (гъба, пълна със сирене рикота). Може да разгледате блестящия интериор на Палатинския параклис, декориран през 12-ти век от занаятчии от християнска Византия и мюсюлманско Кайро. Ако имате късмет, може да уловете представление в Teatro Massimo, най-голямата опера в Италия или да вземете автобус до брега в Mondello веднага щом изгрее слънцето. Насладете се на мекия пясъчен плаж – идеален за бавни разходки със сладолед в ръка.

Хотелите в Палермо

Къде да отседнете: Изберете бутиковият хотел Porta Felice, намиращ се на първокласното място край яхтеното пристанище, със елегантни стаи около атриум и релаксиращ бар на покрива.

 

Атина, Гърция

Средна температура през Май: 25°C

Лятото е твърде горещо за разглеждане на забележителностите в Атина. Пролетта е много по-добро време, за да уважите Акропола. Благодарение на широките пешеходни улици, които го заобикалят, това е един от най-красивите археологически паркове в Европа. Отделете време за Agora (търговски, политически и административен център на древния град), както и на Parthenon. Не забравяйте Музея на Акропола (купете си онлайн билет, за да не чакате на опашка). Когато приключите, разходете се по оживените тераси, посетете някое от кафенета или шикозните барове на покрива в Monastiraki и Syntagma.

Хотелите в Атина

Къде да отседнете: Хотел Herodion се намира на невероятно място в подножието на Акропола и това означава прекрасен  изглед от терасата му на покрива.

 

Палма де Майорка, Испания

Средна температура през Май: 24°C

Дали с ослепителните отражения от Средиземно море, дали с лабиринта от средновековни алеи, който забавя забързаното ви темпо, но каквато и да е причината, Палма де Майорка незабавно ви поставя в релаксиращ режим.

За да изпитате истинско визуално удоволствие, разходете се до крепостта от 16-ти век, където се помещава музея за изкуство Es Baluard. Гледките от терасата на ресторанта са толкова привлекателни, колкото и Picasso и Mirós, които висят по стените на музея.

Когато нощта падне е време за тапас (мезе, малка порция ядене): просто влезте в кой да е испански бар, La 5a Puñeta или винарна.

Хотелите в Палма де Майорка

Къде да отседнете: На север от стария град, елегантният, изцяло бял HM Balanguera има хладни, съвременни стаи. Също така можете да се отпуснете в басейна на покрива му.

 

Ница, Франция

Средна температура през Май: 20°C

Кралицата на Ривиерата е малко по-надолу от нейния блестящ съсед Монако.  Ница е известна с извита си крайбрежна улица Promenade des Anglais, привличаща весела комбинация от бегачи, скейтъри и добре облечени местни жители с кучетата си.

През пролетта плажните барове на Ница са вече отворени. Със стоката от пазара за хранителни стоки в Cours Saleya може да живеете постоянно на средиземноморска диета от сочни маслини, тъмно червени домати, зрели смокини и солена аншоа. Изгубете се в лабиринта на уличките на квартала Vieux Nice, преди да се отправите към хълма Castle Hill за някои от най-хубавите гледки в града.

Хотелите в Ница

Къде да отседнете: Хотел Le Meurice, който е наскоро реновиран, се намира точно до брега на морето и е приятелски настроен, евтин и удобен за почти всичко.

Leave a Reply