Puerto de la Cruz и Loro Park, Тенерифе, Канарските острови

Когато тръгнахме за остров Тенерифе, след столицата Санта Крус де Тенерифе, нашата втора цел беше Пуерто де ла Крус. Това е малък град в северната част на острова, известен с красивия си изкуствен плаж, многото ресторанти и е отправна точка за една от най-известните атракции на Тенерифе – Loro park.

От столицата Санта Крус де Тенерифе за Пуерто де ла Крус (аз бърках тези имена поне една седмица) се взема автобус 102 или 103 от автогарата до Операта. Можете да платите на шофьора, но може и да си купите карта за намалено пътуване от автогарата. Пътува се около 45- 60 минути.
Първия път бяхме отседнали в хотел Apartamentos Be Smart Florida Plaza – може би най-евтиния хотел, който съм ползвал извън България. Нощувката беше под 30 евро (без закуска). Големи стаи, но леко остарели. Втория път бяхме отседнали в Hotel Marte, до автогарата. Приятен хотел с малки стаи, но по-съвременни, за около 50 евро със закуската.Booking.com

.

Нямам навика да се заседявам по хотелите, особено на места, които посещавам за първи път. Хвърлихме багажа и се отправихме към изкуствения плаж Lago Martianez.
Пътят минава през Punta del Viento (Ветровитата точка), намираща се над ресторант Rustico, с помещения в скалата на брега на океана. От мястото се разкрива опияняваща гледка към плажа Lago Martianez. Вероятно това е един от най- сниманите пейзажи на Пуерто де ла Крус. Включихме се и ние в надпреварата за най-добра снимка с телефонен апарат.
На следващата снимка плажа Lago Martianez се вижда в далечината.


Снимка 1, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Най-снимания пейзаж в Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

 

Плажът Lago Martianez, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Брегът на Пуерто де ла Крус е много скалист и не може да се ползва за плаж от туристите. Известния архитект от Лансароте Сезар Манрике проектирал Lago Martianez да се слива с естествените дадености на района. Плажа включва няколко острова в изкуствено езеро, градини, ресторанти, барове, тераси и всичко това се вписва в естествения профил на океанския бряг за да оформи едно чудесно място за плаж или просто за отдих.


Снимка 2, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Плажът Lago Martianez е гордостта на Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Палмите и вулканичните скали допълват екзотиката на Lago Martianez.


Снимка 3, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Плажът Lago Martianez, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Не можете да влезете в плажа свободно за да се разходите. Има входна такса. Ако не желаете да я плащате, може да разгледате почти всичко от външната страна на Lago Martianez. Няма преградна стена. Плажа се намира на едно ниво по-ниско от алеята и височинната разлика между тях играе ролята на преграда.


Снимка 4, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Плажът Lago Martianez, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

На сушата до плажа има луксозни хотели с невероятна гледка към Lago Martianez и океана. Ресторантите на хотелите и тези пред тях предлагат разнообразно меню, включително морска храна и задължителната сангрия. Това не е просто вино. Сангрията съдържа освен червено вино, ром, поне два вида ликьори, сока от плодови компоти и плодовете от тях, плюс парчета пресен портокал. Препоръчвам да опитате студена сангрия в топлите нощи на Тенерифе. Охлажда тялото и разпалва чувствата. За второто е необходимо да не консумирате сангрията сами.След две чаши сангрия, дори това странно произведения на изкуството, ще ви се стори шедьовър на стрийт арта.


Снимка 5, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Съвременно изкуство, Пуерто де ла Круз, Тенерифе

.

 

По улиците на Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Направете си разходка по край океанската улица Сан Телмо. От към Lago Martianez (близкия край на снимката) алеята ухае на току що опечени гофрети. От другия край има ресторанти, покрай които трудно ще минете без да се спрете, виждайки какво предлагат.


Снимка 6, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Улица Сан Телмо, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Един от ресторантите ме прилъга с една реклама за Андалузко Гаспачо. Седнах и си го поръчах. Оказа се, че това е рецепта, която може да си я приготвите за няколко минути в къщи и да бъдете горди с резултата си- обикновенни ситно смлени пресни домати без люспи с малко зехтин. Екстрите са ситно нарязани прясна чушка, лук, кашкавал, хляб и не помня какво още. Вкуса е … като на пресни домати с нещо си.


Снимка 7, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Андалузко Гаспачо в Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Центъра на града или Plaza del charco (Площада на локвата) разделя условно на две централната част на града. Източната (към Lago Martianez) е малко по- луксозна и с повече търговски площи. Западната, по-тиха, спокойна и с по- силно изразен романтичен характер, но също така с много заведения.
Ето я „локвата”, символ на площада. Около нея, имах чувството, че всички деца на града сякаш се бяха събрали за да споделят игрите си. Около външната зона на площада има десетки заведения за всякакъв вкус. Само в едно от заведенията имаше жива музика, но всички посетители на заведенията около площада можеха да и се наслаждават.


Снимка 8, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Plaza del charco, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Ето за това спокойствия говорех, когато споменах западната централна градска част. Има много заведения, които отварят врати за вечеря и всички са малки, с по няколко маси, семеен тип. Предлагат невероятно вкусни неща и понеже клиентите са малко, готвача се старае само за вас. Резултата е уникален.
Снимките са правени рано сутрин и късно вечер и заведенията не се виждат защото са затворени.


Снимка 9, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Тихите улички (денем) на Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.


Снимка 10, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Тихите улички (нощем) на Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Ако имате повече време да се загубите из улиците на Пуерто де ла Крус, няма да съжалявате. Ще останете изненадани от попаденията си.


Снимка 11, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Малък площад в Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.


Снимка 12, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Красивите улици на Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Аз бях в града в деня на Сан Хуан (Еньов ден) и на няколко места срещах подобни религиозни странности. Това е образа на свети Хуан и пред него много зеленина, цветя и храна.


Снимка 13, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Отдаване на почит на Сан Хуан, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Приятно впечатление ми направиха многото балкони с висящи растения по тях. Като цяло, местните обичаха да превръщат балконите си в цветни градини.


Снимка 14, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Балкон – градина в Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

Ако не знаете къде да седнете за да опитате океанска храна, препоръчвам ви ресторанта на La Cofradia De Pescadores (Гилдията на рибарите) на брега на океана до стара крепостна стена (или замък). Ресторанта е на два етажа с тераса. Когато го погледнете от към входа, не прилича на ресторант. Влизайте смело и отивайте на втория етаж. Каквото и да поръчате, ще получите нещо, което няма да срещнете в България. Например лапас – вид кръгли миди с черупка само от едната страна, от другата се залепват към скалите.
Ресторанта не съм го снимал. Снимката е от крепостната стена до него.


Снимка 15, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Брегова крепостна стена, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

.

 

Какво да се види в Тенерифе

Ако все още не знаете какво да посетите, разгледайте следните предложения. Организираните екскурзии имат плюсове и минуси. Минусите са, че не разполагате със лично време, но ако става дума за краткосрочни екскурзии, не се замисляйте, това е вашето решение по най-лесен начин да видите най-интересното.

 

Лоро парк, остров Тенерифе

Най-голямата атракция на града, острова и Канарските острови е зоопарка Loro park. Замислен е като рай за папагали. Първоначално е имал 150 папагала. Постепенно те са се увеличили до няколко хиляди от 350 вида и подвида. Има заселени и много други животни, които превръщат Лоро Парк в една чудесна атракция.


Снимка 16, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Розово фламинго в Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 17, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Красавецът в Лоро парк, Тенерифе

.

До Лоро парк се ходи с безплатно влакче от източния край на улицата Сан Телмо. Ако решите да го ползвате, отидете по-рано защото след това се събира опашка от чакащи за влакчето, а честотата на тръгване на влакчето не се променя.
Лоро Парк не е просто зоопарк, той включва и 4 програми със животни – папагали, косатки, делфини и тюлени. За да бъда коректен, ще уточня, че точно тези програми го правят търсена дестинация от туристите. Парка е част от градската среда и стени го отделят от съседните градски райони. Palmitos Park в Гран Канария е сред природата и много по-живописно се вписва сред околния пейзаж. По мое мнение, ако не са четирите програми, Лоро парк няма да има славата, която има.


Снимка 18, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Сурокати, Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 19, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Костенурка-нинджа, Лоро парк, Тенерифе

.

В Лоро парк освен животни има и много екзотични растения.


Снимка 20, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Екзотични растения, Лоро парк, Тенерифе

.

Едни от най-обсъжданите животни от децата и от еко организациите са косатките. През 2009 година има смъртен случай на треньор на косатките. По време на представление един от треньорите е завлечен до дъното на басейна и той е починал. От тогава треньорите не влизат във водата с косатките, а еко организациите не спират борбата си да се спре издевателството над всеобщите любимци.


Снимка 21, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Косатка, Лоро парк, Тенерифе

.

Тюлените са по-безобидни и са другите любимци на публиката.


Снимка 22, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Представление с тюлени, Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 23, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Любвеобвилен тюлен, Лоро парк, Тенерифе

.


zzz

Публиката винаги е многобройна, Лоро парк, Тенерифе

.

Лоро парк разполага с най-големия в Европа басейн за делфини. Въпреки големината си и големия брой прилежащи седалки, почти винаги е трудно да се намери място за сядане преди програмата.


Снимка 25, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Пейзажът около басейна, Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 26, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Представление с делфини, Лоро парк, Тенерифе

.

Ще ви покажа снимки на животни, но които така и не научих имената.


Снимка 27, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Неизвестно за мене животно,Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 28, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Анонимен преставител на Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 29, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Анонимен преставител на Лоро парк, Тенерифе

.

За първи път през живота си видях мравояд. Клетката им беше застлана със зелен мокет, имитация на трева. На земята имаше дупки и хоботите на мравоядите постоянно бяха пъхнати в тези дупки. Не знам дали в тях имаше мравки, но за животните явно това занимание доставяше удоволствие.


Снимка 30, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Мравояд, Лоро парк, Тенерифе

.

Другото богатство на зоопарка бяха различните видове маймуни. Имаше от малки 10 сантиметрови до огромни горили.


Снимка 31, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Маймунки, Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 32, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Друг вид маймуна, Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 33, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Горила, Лоро парк, Тенерифе

.

Приятна изненада за мене бяха пингвините. Мястото им за отглеждане е било в ремонт и деня на моето посещение беше първия ден отворен за посещение. Имаше топлолюбиви пингвини, но и имаше и закрита заледена зона, имитираща условия близки до реалните за тях. Дори валеше слаб сняг върху тях.


Снимка 34, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Пингвин, Лоро парк, Тенерифе

.

Лоро парк предлага аквариум с подводен тунел.


Снимка 35, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Аквариума на Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 36, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Водна костенурка, Лоро парк, Тенерифе

.

Някои от рибите изглеждаха много намръщени.


Снимка 37, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Намръщена риба, Лоро парк, Тенерифе

.


Снимка 38, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Друг вид намръщена риба, Лоро парк, Тенерифе

.

Не липсваха и морски звезди.


Снимка 39, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Морска звзда, Лоро парк, Тенерифе

.

В парка нямаше слонове, но за това пък имаше сполучливи техни копия.


Снимка 40, Пуерто де ла Крус, Тенерифе

Зелените макети на слонове, Лоро парк, Тенерифе

.

Вероятно сте ходили в зоопаркове. Биопарка във Валенсия е най-добрия, който аз съм бил. Отидете в Лоро парк за да се посетите предлаганите представления. Направете си план, кое след кое да гледате защото има опасност да пропуснете някое. Възможно е и да останете без място за сядане защото интереса е голям.
На хората от първите редове до басейна с косатките се раздават дъждобрани защото някои от номерата на животните предизвикват големи вълни и те се изливат върху първите редове.
Купете си онлайн билетите за Лоро парк за да спестите някое евро и малко чакане. Забавлението, особено ако сте с деца, ви е гарантирано.

 

Повече за Тенерифе

В моите пътеписи ви давам информация за всичко, което съм посетил, но е възможно да съм изтървал нещо интересно поради липса на време. За да не изтървете и вие някоя забележителност, подгответе се от по-рано. Тези справочници може да ви помогнат в плановете ви. Доставката им е безплатна за цял свят. Гарантирам. Вчера получих поредната пратка.

Leave a Reply