Tintern Abbey, графство Wexford, Ирландия

posted in: Европа, Ирландия | 0

Луси Мари (Lucy Wilmot Maria Susanna (Marie) Biddulph-Colclough) бавно пристъпяше към моста в края на двора си. Някога имението Colclough беше прегърнало целия южен Уексфорд (Wexford), Ирландия, включително островите Saltee и стигаше до град Уексфорд. Поддръжката на такова огромно имение струваше много. Още през 1936 година, поземлената комисия иззе голяма част от него, заради дължими суми. По-късно, тя сама продаде други плодородни полета за да може да запази поне дома си.

Това беше преди години. Сега беше 1963 година. Луси Мари, на 73 години, нямаше повече сили да се занимава с продажби и поддръжка на дома си. Беше вече подписала договора за дарение на старото абатство, включващо нейния дом и малкото останала прилежаща земя към него на държавата. Днес беше последния и ден в бащината и къща.

Луси Мари стигна до моста и се загледа в затлачения от водни растения залив. Всичко беше различно. Много по-различно от преди 50-60 години, когато залива беше плавателен и всеки ден десетки лодки идваха и заминаваха, за да донесат или да вземат стоки.

Още по различно е било по времето на Уилям Маршал, граф на Пемброук. Станал през 1166 година, на 19 години, рицар, той служил вярно на петима английски крале. Спечелил над 500 рицарски турнири, в това число и срещу бъдещия крал Ричард I и така станал единствения рицар, непобеден от Ричард.Две години от живота му се губели из пустините на Светите земи. След завръщането си от там продължил вярната си служба към крал Хенри II. По време на последните си дни, краля обещал на 43-годишния рицар ръката и имотите на 17 годишната Изабел де Клер. Баща и бил граф на Пемброук. След брака си през 1189 година, безимотния рицар придобил много земи (включително и в Ирландия) и 10 години по-късно и титлата граф на Пемброук.

Събитието свързващо достойния рицар Уилям Маршал със благородната Луси Мари Биддулф Коллоуд се случило някъде след брака на рицаря. Уилям отплувал от земите си в Уелс за да види имотите си в югоизточна Ирландия. Кораба трябвало да пристигне в Уексфорд, но силна буря го отклонила от пътя му. Бурята продължавала повече от ден и кораба поел южно от бреговете на Ирландия. Подминали островите Saltee. Капитана търсил място, където да скрие кораба. Още няколко часа и щетите по кораба щели да бъдат необратими.

Най-близкия залив бил Bannow. При този неподходящ вятър, шанса да влезе в залива бил почти нулев.Само молитви към Бог можели да помогнат. Казал намерението за невъзможната маневра на Уйлям. Казал му и за молитвите, като единствен шанс.

Уйлям паднал на коляно под поройния дъжд. Забил меча си в палубата пред него и с две ръце на дръжката, притворил очи в молитва. Кораба заскърцал в опита си да вземе курс надясно. Скъсаните платна плющели, раздирани от ураганния вятър. „Господи, двадесет и пет години вярно служа като рицар за твое благо и честта на английския крал. Стотици неверници загинаха в Светите земи за да защитя името ти. Позволи ми още да продължа да ти служа.”. Думите му оставали нечути. Кораба бавно се наводнявал.

„Ще построя манастир, ако оцелея, за прослава на името ти, Господи”. Капитана успял да влезе в залива Bannow, но поради неблагоприятния североизточен вятър, опасността кораба да се разбие в западните скали на залива не намалявала.

Уйлям не помръдвал, повтаряйки молитвата-обещание пред Бога. В този момент, чудото се случило. Капитана съзрял устие на неизвестна река. Огромната гора на левия бряг на устието намалявало поривите на източния вятър. Кораба успял да влезе в реката. След миля кораба затънал в наносната тиня, но вятъра вече не се усещал така яростно и нямало опасност за екипажа и за Уйлям.

На половин миля северно от залива, на билото на малка височина, на 3 Декември 1200 година, отворил порти нов манастир, построен с парите на благодарния рицар Уилям Маршал.

>> Абатство Tintern << (манастира и още 3 500 хектара земя, дадени от Уйлям) било управлявано от монасите на Цистериянския орден дошли от Уелс.

През 1536 година,  крал Хенри VIII разпуснал всички манастири и разпродал земите им защото се нуждаел от пари за военните си походи. Собственик на земята става James Croft, управител на Ирландия.

През 1575 година, абатството става владение на капитан Антъни Коллоуд (Anthony Colclough). От този момент фамилия Коллоуд и Tintern Abbey са неразривно свързани.

Луси Мари е последния директен наследник на капитан Антъни Коллоуд. С нейната смърт през 1983-та година (93 години), завършва над 380 годишната сага на семейство Коллоуд.

Tintern Abbey е пропито с история. Мястото е добре подържано и следите останали от Уилям Маршал, граф на Пемброук, няма да изчезнат. Ирландия е държавата на красивите руини заобиколени от зелено спокойствие. Една екскурзия до Tintern Abbey не може да бъде лесно забравена. Докоснете се до времената на рицарите и многовековната история на ирландските родове.
Leave a Reply